Tapas & vin på internationella tapasdagen

På torsdag den 15 juni infaller den internationella Tapasdagen. Min kollega Sofia Ander skrev om tapas häromdagen här på DinVinguide.se. Det fick mig sugen på att äta tapas och fundera på vilka viner jag skulle vilja dricka tillsammans med dem.

Annons:

Tapas eller spanska smårätter. Det är lite av en favorit hos mig. Rätterna är lite som ett spanskt smörgåsbord. Enkla smakrika rätter som tillsammans skapar en helhet tillsammans med goda viner.

Gröna oliver

Tapas kan vara så enkla som några bitar ost, lite kallskuret men de kan  också mer avancerade små rätter. En personlig favorit är grillad bläckfisk, gärna med en het majonnäs. Jag älskar också calamares, heta räkor, grillad biff, kallskuren skinka, chorizo och patata brava och många andra.

kallskuret

Många av dessa rätter kan du hitta på många orter kring Medelhavet. De har olika namn men det som binder samman är de rena och fräscha smakerna. Skillnaderna ligger i de olika kökens kryddningen och de lokala vinerna.

grillade pepparfrukter

Det som gör det svårt att återskapa dem när man kommer hem är råvarorna. Rättare sagt bristen på råvaror. Nu säger jag inte att de svenska är sämre, men de är annorlunda. Det räcker med att jämföra smaken på tomater. En solmogen jämfört med en från ett växthus. Efter att ha ätit tomater vid Medelhavet är man inte sugen att handla här hemma i Svedala.

tomat

Råvarorna är med andra ord A och O. De finns att hitta här hemma också, man måste dock hålla ögon, öron och smaklökar öppna. En bra slaktare, ostproducent, grönsaksodlare med mera är lika viktiga att hålla fast vid som en bra hantverkare. En bra start är bondens marknad och olika saluhallar. Lokalproducerat är också bra, dock betyder inte lokalproducerat kvalitet bara för att det är producerat nära dig. Smaka dig fram! Allt går inte heller att hitta lokalproducerat, t ex olivolja och vinäger. Bra sådana kan förhöja många tapas.

grillad bläckfisk

Jag säger något liknande om vin. Tvekar du mellan två flaskor ta det bättre och om du gör tapas köp spanskt vin!

Ni som brukar läsa mina artiklar vet att man behöver minst tre olika viner. Mousserande, vitt och rött. Till tapas finns det också ett fjärde, sherry. Vilka tapas man gillar eller brukar köpa är dock grunden till vilka viner man behöver. Man kan klara sig bra på ett eller två viner, men som du inser blir det ofta bättre med tre eller fyra. Majoriteten av vinerna nedan finns endast i Systembolagets beställningssortiment men vissa finns även på butikshyllorna.

Mousserande viner till tapas

Ska du bara ha ett vin tycker jag att du ska välja ett bra mousserande vin. Vill du ha ett rent, fräscht och modernt vin rekommenderar jag Jane Ventura DO gran reserva 2009, 199:-, Nr 77640.

Cava Ventura jane

Vill du istället ha en lite mer mogen och komplex cava är Recaredo Nature Brut gran reserva 2008, 230:-, Nr 78833 ett utmärkt val.

Cava

Bägge dessa viner passar utmärkt till skaldjur, fisk, fläskkött och fågel. Gärna kryddade med färska örter.

Vita viner till tapas

Viner från Rueda passar fint med de lite hetare tapasrätterna. Detta då de har lite mer kropp, viss fruktsötma, struktur och rondör. Tänk grillade pepparfrukter eller paprika, heta räkor , grillad fisk och kryddat fläskkött.

vitt spanskt vin

Ett bra tips är Finca Montepedroso för 115:-, Nr 79785. Det är ett smakrikt men elegant vin med smak av mogna citrusfrukter och en fin blommighet.

Vill du ta ett steg upp i kvalitet finns Finca Montico från Marques de Riscal för 155:-, Nr 71351 eller utmärkta cuvee especial från José Pariente för 289:- (Nr 75220).

Spanskt vitt vin Rueda

Dessa viner passar också till skaldjur och fisk men också till ljust kött samt färska eller lagrade ostar.

Röda viner till tapas

Gillar du kött, korvar eller iberoco med mera vill du kanske ha något rött till. Spanska röda viner finns i mängd och med många olika uttryck och smaker. Jag har valt två trevliga viner, en klassiker och ett mer modernt vin:

Det klassiska valet är en Rioja. Min favorit när vi rör oss bland dessa klassiker är för tillfället La Rioja Alta 904, 2007 för 329:-, Nr 7462. Ett riktigt bra vin som verkligen får mig att inse Riojas storhet. Det här är ett vin att njuta av, till exempel med bra tapas.

Vill du ha något i en annat som är mer fruktigt och just nu har en härlig mineraliskt ton? Då rekommenderar jag El Lance 7 Fuentes 2015, 186:-, Nr 99277. Ett vin från semesterparadiset Teneriffa. Vill du prova något nytt och spännande är detta ett vin för dig. Vinet är riktigt gott!

Rött vin Teneriffa

Sherry till tapas?

Någon blir kanske förvånad över detta val. Sherry, det vill säga torr sherry är dock en utmärkt måltidsdryck.

sherry

Prova med utmärkta klassikern Tio Pepe fino från producenten Gonzalez Byass, 59 kronor för en halvflaska, Nr 8225. Det här är ett utmärkt vin till kallskuret eller hårdost med sin nötiga ton och smak av mogna höstäpplen och jäst. Ett mycket prisvärt alternativ.

Vill du prova något som är snäppet vassare så provar du Tio Pepe Fino En Rama, 159:-, Nr 99162. Det här är torrare, friskare och yngre. Det är en sherry direkt från fatet med smak av äpple men också citrusfrukter och en fin jästigton. Det här är riktigt bra till tapas gjort på kyckling, hårdost eller kallskuret. Jag dricker det gärna också som sällskapsdryck en varm sommarkväll.

Fira den internationella tapasdagen genom att göra tapas själv eller gå till någon av de restauranger som Sofia Ander tipsar om här. Om du missat dagen eller har andra planer – tapas fungerar alla dagar i veckan och det gör spanskt vin med 😉

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar