Systembolagets trotjänare

Kommer du ihåg vinerna du drack när du var ung? Många kan du sannolikt gömma undan i dina minnen, andra är trotjänare som förtjänar att hyllas och lyftas fram. Här är några hyllvärmare som jag njuter av idag och som jag njöt av på 90-talet.

Annons:

Häromdagen skrev min kollega Sofia Ander om Systembolagets nya kostym, läs mer här. Det finns potential i många av förändringarna. Jag är glad att se att fler ska få tillgång till mer variation genom de tillfälliga sortimenten. Vid sidan av dessa finns det också klassiker på bolagshyllorna, hyllvärmare som blivit druckna och älskade av flera generationer. Passa på att njuta av en trotjänare eller två du också!

Sagt och gjort jag satte mig ned och letade igenom bolagets katalog för att hitta gamla favoriter. Det jag upptäckte var att många har försvunnit och att vissa har inte funnits så länge som jag trodde, åtminstone inte enligt Systembolagets databas. Vid närmare eftertanke ska vi nog vara glada för att en del har försvunnit ned i glasåtervinningens bakgator för de var i ärlighetens namn inte så bra.

Efter lite letande har jag hittat fyra trotjänare som jag fortfarande dricker med glädje, två röda och två vita. Det första av dessa introducerades enligt Systembolagets hemsida redan 1977. Det som introducerades senast av dem ställdes på hyllan år 1992. Då, år 1992, var jag 18 år och fick lagligen gå på krogen. Så låt oss säga att det var då jag började dricka vin. Då satt jag inte och provade viner, snurrade på glaset, doftade eller spottade. För att vara ärlig var det inte smaken som fick mig att börja dricka vin. Snart nog hade jag dock funnit att vin var något mer än de flesta andra drycker jag provat. Det var kärlek vid nästan första klunken, så häng med och prova klassiker!

Röda trotjänare på bolaget

Periquita Original 2017, Peninsula de Setubal, Portugal, 79:-, Nr 2574, Systembolaget

Periquita var modern då varumärket skapades av José Maria da Fonseca omkring år 1850 och det känns modernt än idag. Vinet har funnits på bolagets hyllor åtminstone sedan år 1979, just nu säljs årgång 2017. Precis som alla viner har det förändrats över tid, både när det kommer till druvblender och från vilka vingårdar som druvorna odlats och hur de odlats. José Maria da Fonseca har dock gjort ett utmärkt arbete i att bevara ett stycke kulturarv och familjearv och samtidigt uppdaterat det lagom mycket för att behålla sin relevans. Detta är ett enkelt vin som är fruktigt, smakrikt, friskt och riktigt gott. Det fungerar till vardags och det fungerar till helgen, det är ett utmärkt höst- och vintervin. Jag hoppas på 40 år till på bolagshyllan, minst. 

José Maria da Fonseca

Marqués de Riscal Reserva 2015, Rioja, Spanien, 159:-, Nr 2573, Systembolaget

Marqués de Riscal är ett klassiskt Rioja-hus som slog upp sina portar på 1850-talet. Just detta vin har funnits på bolagshyllorna sedan år 1992, just nu säljs årgång 2015. Då smakade inte Rioja krondill eller amerikansk ek. Det kom senare, läs om det här. Marqués de Riscal  reserva smakar som traditionell Rioja ska smaka. Kraftfull och fruktig med mognadstoner kantat med ekfatskryddor, tobak och vanilj. Det har en fin balans och trots mycket smak har det en fin fräschör. För mig är detta perfekt till grytor och vilt.

Trotjänare Rioja Rött vin

Vita trotjänare på bolaget

Trimbach Riesling 2016, Alsace, Frankrike, 150:-, Nr 2639, Systembolaget

Alsace kan ibland kännas lite gammaldags vilket kanske kommer från att producenter är på gränsen till medeltida. Trimbach började göra vin redan år1626. Det finns dock inget gammaldags när det kommer till deras viner. Här är det fräschör, massor av elegans och komplexitet som gäller. Såväl deras instegsvin, som detta, deras cuvée Frédéric Emile och toppvinet Clos Ste Hune är fantastiska viner. Trimbach riesling började säljas år 1990 på bolaget, just nu säljs årgång 2016. Det är packat med smak av gröna syrliga äpplen, lite citrus och massor med stentoner. Fram med ostron, havskräftor, hummer och andra skaldjur. Passa på och njut!

Trimbach

Sancerre Les Belles Dames 2017, Loire, Frankrike, 179:-, Nr 2245, Systembolaget

Detta är det vin som stått längst av de fyra på hyllan, enligt bolaget sedan 1977. Sedan dess har hugade spekulanter njutit. Just nu säljs årgång 2017. Les Belle Dames är ett klassiskt sancerre-vin. Det är smakrikt, aromatiskt med smak av krusbär, nektarin och citrus. Vinet passar utmärkt till kokt eller stekt fisk som torsk, till en fiskgryta eller till skaldjur. En klassiker som är en utmärkt start om du vill börja utforska Loire.

Trotjänare

Det är inte osannolikt att en del av dessa viner funnits ännu längre på bolaget än vad jag nämnt. Periquita anges till exempel ha börjats säljas år 1955 om man söker på magnumbuteljen. Det är möjligen så att dessa datum i vissa fall hänger ihop med någon förädring av produkten eller att de försvunnit en period för att sedan komma tillbaka. Oavsett vilket så har de har stått länge på hyllorna och de har visat sig bestå tidens prövning.

Låt oss skåla in det nya med gamla! Skål för ett ”nytt” Systembolag!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar