Sydafrika. Vitt vin. Rekommendation.

Du kanske har lagt märke till, eller kommer att märka, att DinVinguide.se under januari lägger ett extra fokus på Sydafrika, läs mer i Maja Berthas artiklar Sydafrika ett magiskt vinland del 1 och del 2. Om du följt mig ett tag har du säkert också märkt att jag främst skriver om viner från gamla världen, detta betyder dock inte att jag inte har favoriter också i den nya.

Under Januari tänkte jag därför presentera ett par viner från Sydafrika som träffat mitt hjärta med amorpilar. Det första är ett vitt vin från Donovan Rall. Just nu säljs årgång 2013, minns jag rätt var 2011 den första årgången jag provade och det var kärlek vid första sippen. Vinet heter kort och gott Rall white 2013. Det är gjort på 50% chenin blanc, 25% verdelho, 15% chardonnay och 10% viognier.

Rall druvor (600x119)

 

Donovan Rall har gjort vin sedan 2008. Han jobbar småskaligt och gör sällan mer än ett par tusen liter av varje vin. Utav just detta gör han 10 fat, dvs. ungefär 2250 liter. För att få en uppfattning hur mycket eller lite det är så får man ungefär 300 flaskor vin från en barrique (ett ekfat om ca 225 liter).

Rall gör två viner, ett rött och ett vitt, bägge cuvéer. Jag har tyvärr aldrig haft tillfälle att prova hans röda vin men det görs på syrah och grenache. Alla druvor kommer från gamla vinstockar från ett 10-tal vingårdslägen i Swartland och Stellenbosch. Druvorna till det vita vinet kommer främst från Paardeberg i Swartland och till del från vingårdar i Bottelary och Helderberg i Stellenbosch.

Ralls viner kan sägas vara låg-intervention viner. Druvorna plockas för hand, vissa druvor avstjälkas innan pressningen men inte alla och en del pressas som hela klasar. Därefter sker jäsningen spontant, med naturlig jäst, i gamla franska fat. De olika druvsorterna jäses för sig. Vid slutet jäsningen tillsätts en mindre mängd sulfur i syfte att stabilsera vinet, det får sedan ligga på jästfällningen i 10 månader. Under denna period görs battonage.

Med battonage menas att man rör upp jästfällningen i vinet, dvs. de döda jästsvamparna. Dessa löses efterhand upp av enzymer (autolys) och ger vinet en rundare och fylligare smak. Till sist görs blandningen av druvorna och vinet tappas på flaska.

Rall White 2013 (600x397)

Rall white 2013.

Det här är ett torrt vin med en fin ekfatston som är välintegrerad. Här finns också en tydligt närvarande frukt med inslag av mango, gula äpplen och williamspäron kantat av jasmin och torkade vita blommor samt örter. Längst bak kommer en liten fetma som minner av nymald mandel. Men det som verkligen hugger tag i en är en precis frisk mineralstinn syra som möter upp fruktigheten och ger tillsammans ett långt avslut. Det finns en hint av alkoholvärme, men den blir aldrig besvärande tack vare den friska syran och lätta sältan som trycker tillbaka denna tendens. Tillsammans ger detta ett komplext, personligt och riktigt bra vin som får mig att vilja ha mer. Borde gå bra att lagra några år, producenten säger 5 år och det kan nog stämma men jag dricker gärna det som är nu – ungt, friskt och lite kaxigt framåtsträvande.

Oavsett om man normalt sätt dricker mest gamla eller nya världens viner, om man mest dricker naturviner eller mer konventionella viner så finns det alltid kul, intressanta och bra viner att upptäcka på den andra sidan. Men man måste våga släppa taget och ta steget ut från det trygga och bekväma och prova nya jaktmarker. Att göra som kapten Kirk i Star Trek …to boldly go where no man has gone before…

Jag har skrivit det förr och skriver det igen, jag behöver göra fler resor utanför Europa. Jag behöver dricka och prova mer nya världen viner för detta är gott och då finns det mer som bara väntar på att provas.

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar