Spanska mellandagsviner – palettrensare mellan jul och nyår.

Vi har några dagar att nollställa smaken från julens feta smaker och nyårets mer nyanserade och eleganta, en palettrensare. För mig gäller då fräscha vita viner. Känner du att du behöver neutralisera gommen, att återställa paletten – häng med och läs om grymma mellandagsviner!

Annons:

Som vinälskare finns det ingen mellandagsrea att se fram emot. Vi får fynda utifrån smak istället. Under mellandagarna vill jag balansera och återställa mina smaklökar. Jag vill ha fräschör, elegans och vita viner samt något som inte känns så juligt. Skinkor, revbensspjäll, feta korvar, syltor och pastejer i all ära men nu blickar jag framåt mot skaldjur, klassiska nyårsrätter och massor av champagne. Jag har därför vänt mina blickar mot Spanien, dock inte det soliga Spanien. Utan något som spänner emot julens dignande julbord och feta smaker. Här är det vita vita viner från norra Spanien och fräsch bubblig cava som gäller!

Tre spanska mellandagsviner

Detta är tre härliga viner som kommer göra mellandagarna till en brygga mot nyårssupéernas förlovade rätter. Det är viner som ger ett leende på läpparna och som passar till många olika sorters mat och som sällskapsviner.

Vi är många som hoppas på en värld inbäddad i fluffig vit snö, ute är det dock grönt (eller snarast grått) i de flesta delar av landet. Vi får hjälpa vintern på väg genom att plocka fram svalkande viner. Tänk vitt, tänkt torrt så är blir hela kohagen vit…

mellandagsviner

Dominio de la Abadesa Verdejo 2018, Rueda, Spanien, 119:-, Nr 6717, Systembolaget

Detta är ett friskt och fruktigt vin med en liten krämighet. Värme och kyla slåss och når en utmärkt balans mellan den solvarma frukten och den fräscha syran. Det är härligt, friskt och riktigt gott. Prova med heta gambas, krämig kyckling eller grillad fisk. Det är ett vin som förgyller maten och tvättar bort vardagens grå yta.

mellandagsvin

Orballo albariño 2017, Rias Baixas, Galicien, Spanien, 109:-, Nr 2696, Systembolaget

Albarinho i Spanien, alvarinho i Portugal, kärt barn har många namn. Samma druva, olika terrior och uttryck men alltid fantastiska viner. I just detta vin finner vi en ren fruktig ton med inslag av citrusfrukter, päron och mer exotisk frukt som annans och nätmelon. I avslutet finns en fin havssälta kombinerat med rivet citronskal och ton av aromatiska örter. Vinet passar såväl vardag som fest och är en utmärkt kompanjon med färska och grillade skaldjur, fisk av alla de slag, het mat, kallskuret är utmärkta sällskapsviner.

Spanska mellandagsviner

Privat Brut Nature Reserva 2017, Cava, Spanein, 115:-, Nr 7904, Systembolaget

Bubbel behövs alltid. Det ger guldkant till vardagen, det sätter feststämningen och det är hög tid att öva på sabreringen inför nyåret. Sabrera, häll upp, skåla och njut! Cava är lite som en bal på slottet, det kan vara trist, alldagligt och allmängiltigt, men det kan också vara fantastiskt… AA Privat brut tillhör de senare och är har massor med fräschör och elegans. Låt oss bubbla hela vägen till tolvslaget!

Dessa viner finns på hyllorna i många Systembolagsbutiker. Om något av dem saknas så leta efter viner på samma druvor eller från samma regioner, det brukar finnas alternativ.

Gott nytt år! Vi ses på andra sidan om nyårsafton, då är det ett helt nytt år, år 2020!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar