Spanska bubblor till julen

Vi närmar oss åter julen, med stormsteg. På många sätt blir den annorlunda för de flesta av oss. Sådana här år tror jag att traditionerna blir ännu viktigare än vanligt. Hos oss är en sådan tradition är att dricka bubbel. I denna artikel fokuserar vi på Spanska bubblor!

Annons:

DinVinguide-redaktionen har som vanligt provsmakat mycket bubbel inför julen och nyåret. allt för att hitta de bästa vinerna. I denna artikel fokuserar vi på spanska bubblor, det vill säga Cava och Corpinnat.

Innan vi börjar med vinerna så ska jag försöka bringa lite klarhet i nomenklaturen.

Vad är Cava och vad är Corpinnat?

Det har gjorts mousserande viner länge i Spanien. En av de första producenterna var Josep Raventós på 1870-talet. Då kallades det dock inte cava, det begreppet introducerades år 1959. Ordet är katalanska och betyder ungefär grotta eller ”källargrotta”. Det är först på 1970-talet som begreppet cava blir vanligt. År 2015 kom nästa namn på några mousserande viner från Penedès, Corpinnat.

Spanska bubblor: Cava

Cava är ett mousserande vin från Spanien, majoriteten av producenterna återfinns i vinregionen Penedès i Katalonien. Idag produceras de dock i flera spanska vinregioner. Om vinerna görs i DO Cava är de gjorda med traditionell metod, det vill säga den samma som man använder i Champagne. Vinerna görs främst på tradtionella druvor såsom parellada, xarel-lo, macabeo och/eller malvasia, men också på internationella druvor som chardonnay och pinot noir med flera.

Vinerna klassificeras utifrån hur länge de lagrats på jästfällningen. Cava är lagrad 9 månader; Reserva är lagrad minst 15 månader; Gran reserva är lagrad minst 30 månader och Paraje calificado är lagrad i minst 36 månader. Utöver detta finns också söthetsbetckningarna. Den torraste stilen är brut nature följt av extra brut och brut. De lite sötare är extra seco, seco och semi-seco följt av dulce som är sötast.

Spanska bubblor: Corpinnat

Corpinnat skapades av en grupp vinproducenter år 2015. Då var de sex producenter, nu är de tio. De vill göra mousserande vin med högre kvalitet, med mer fokus på stil, druvor och terrior. Dessa producenter bestämde sig för att druvorna i vinerna måste vara lokala och komma från ett specifikt vinområde, D.O Penedès. Vidare ska druvorna vara ekologiskt certifierade, de ska skördas för hand och vinet ska göras på minst 90 procent av de lokala druvorna; parellada, xarel-lo, macabeo och/eller malvasia. Utöver detta får de använda max 10% av chardonnay, pinot noir och/eller trapet. Allt vin ska vinifieras på vineriet och ska lagras i minst 18 månader på sin jästfällning.

DinVinguide.se tipsar om spanska bubblor inför julen

Efter att att provat en stor del av sortimentet på bolagets hyllor och i beställningssortimentet har vi valt ut ett corpinnat och fyra cavor bland de viner som vi kommer njuta av under december månad. Alla fem är riktigt bra, passar fint på julbordet och har sin egen personlighet. Vi har försökt att hitta viner i lite olika priskategorier, så att det finns något för alla.

Spanska bubblor

Gramona Imperial 2015, Corpinnat, Spanien, 219:-, Nr 92682, Systembolaget

Det första vinet är ett Corpinnat, det kommer från en av mina favoritproducenter när det kommer till spanskt bubbel, Gramona. Vinet har en utmärkt balans mellan fruktighet och fräschör. I smaken finns lite mogna toner av äpplen, persika kombinerat med unga citrustoner. I eftersmaken finns en fin brödighet, smak av hasselnötter och en liten hint av nougat. Detta är ett vin fyllt med elegans, komplexitet och stringens. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta!

spanska bubblor

Pere Ventura vintage 2014 grand reserva brut, Cava, Spanien, 287:-, Nr 71075, Systembolaget beställningssortimentet

Vin nummer två är en årgångscava. Det är ett elegant mousserande vin med riktigt fin mousse och en spikrak syra. I smaken finns en tydlig citruston, kantad av gula och vita blommor samt en hint av persika och gula äpplen. Vinet har en snygg struktur och bra längd. I eftersmaken finns en liten hint av mer mogna toner som drar åt apelsinmarmelad och en fin kexighet. Detta är ett vin som verkligen sätter igång snålvattnet.

spanska bubblor

Cava Aurèlia brut nature gran reserva 2017, Cava, Spanien, 159:-, Nr 7923, Systembolaget

Aurélia är ett biodynamiskt Cava. Det är rent, fräscht, ungt och flörtigt. I smaken finns en riktigt fin citruston, gula och gröna äpplen och en liten fin blommighet ackompanjerat av en härlig syra med citronstänk. Eftersmaken ger nyanser och djup till vinet med toner av rostat bröd, hasselnötter och en hint av grapefruktsbeska samt sälta. Det här är helt enkelt riktigt bra och gott. Jag vill ha ett glas till (minst)!

Spanska bubblor

Petit Albet brut 2018, Cava, Spanien, 109:-, Nr 77373, Systembolaget

Albet i Noya gör riktigt bra cava, år från år. Detta är inget undantag. Här kommer en riktigt fräsch cava med ett lite syrligt anslag, fin mousse och snygg fruktighet. I smaken finns röda juläpplen kantat av en syra som minner om gröna äpplen och citrusfrukter vilket följs upp av en härlig stensälta och lätt rökighet i avslutet. Detta är ett riktigt bra vin vin att skåla i och att servera till mat.

spanska bubblor

Clos Amador brut delicat reserva, Cava, Spanien, 99:-, Nr 77991, Systembolaget

Vill du ha en lite mer smakrik cava så är Clos Amador något för dig. Det är generöst och friskt med smak av citron, apelsinskal, gula äpplen, physalis och grapefrukt. I eftersmaken finns en liten kryddighet, inslag av gula blommor och en fin brödighet samt en liten spelande fruktsötma. Perfekt till fläskkött och fågel. 

Detta är fem riktigt bra mousserande viner från Spanien. Fem viner som spänner från det eleganta, komplexa, fräscha och smakrika. Alla vinerna har sin ton och sin speciella profil. Det är viner att njuta av till mat, i gott sällskap och fira att julen är här, även om vi får fira det på avstånd från varandra.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar