Spaniens blå druvor

Vindruvorna är vinets själ, de är byggstenen som skapar vinet, de är den konstant i vinet som inte kan bytas ut. Just därför låter vi druvorna spela huvudrollen i denna artikel. De är också en bra utgångspunkt för en kul vinprovning. Läs mer om Spaniens blå druvor.

Annons:

Det finns många saker som påverkar smaken i ett vin. Det kanske mest uppenbara är de druvor som används. Utöver detta kommer jordmån, på vilken höjd druvorna odlas, om de påverkas av kalla eller varma vindar och områdets klimat med mera. Detta kallas ofta för terrior. Inte att förglömma är vinmakarens olika val. Det finns dock en komponent som vi måste ha för att göra vin – vindruvor.

Spaniens blå druvor

Spanien är ett klassiskt vinland med flera intressanta vinregioner som är hem till mer än 100 olika druvsorter. Många av dessa unika, en del odlas endast lokalt och en del är internationella druvor som hämtats från Frankrike, Italien eller Centraleuropa. Blå druvor associeras vanligen med röda viner, det används dock också i roséviner och i en del vita viner, till exempel så kallade blanc de noirs.

Vinlandet Spanien vinregionen Rioja

Den mest kända blå spanska druvan är sannolikt tempranillo, stjärnan i Riojas röda viner. På en god andra plats kommer sannolikt druvan garnacha och därefter kanske bobal och mencia. Majoriteten av druvorna är dock okända för de flesta, en hel del är till och med vad som skulle kunna kallas obskyra. Utöver det har de flesta druvor flera namn, varav några är egna kloner eller mutationer. De flesta av dessa kan du hitta i DinVinguide.se druvguide. Det är en del av DinVinguide.se som vi arbetar med att uppdatera just nu, just nu innehåller den drygt 450 olika druvor.

Det finns många spanska blå druvor att upptäcka, till exempel: brancellao, brunal, castellana negra, caiño, callet, cariñena, cencibel, espadeiro, ferrón, fogoneu, forcayat, gorgollasa, graciano, hondarrabi beltza, jaén, juan garcia, rufete, prieto picudo, lisan negro, mazuela, merenzaom, morisca, moristel, negra de madrid, monastel del rioja, maturana tinta, manto negro, moristel, negramoll (tinta negra moll) parraleta, prieto picudo, provechón, rufete, samsó, sousón och sumoll.

Detta är bara några av alla de druvor du kan hitta i vår druvguide. En del av dem kan du hitta i viner på bolaget eller hos näthandlare andra hittar du kanske om du åker på semester i Spanien.

Några röda viner på Spaniens blå druvor

Druvor är en utmärkt utgångspunkt om du vill prova vin. Nedan hittar du tre spanska viner på tre spanska druvor som är kul att prova mot varandra eller för att få en känsla för de olika druvorna.

Spaniens blå druvor: Mencía

Mencia är en blå vindruva som främst odlas i nordvästra Spanien, bland annat i vinområdena Bierzo, Rias Baixas, Ribeiro och Valdeorras. Den odlas också i vinområdet Dão i Portugal under namnet Jaen du Dão.

Viner gjorda på druvan har ofta en smak av mörka och blå bär. De har i regel en fin fräschör som minner om citrusfrukter och stensälta samt smak av blommiga och aromatiska örter. Vinerna har ofta tydliga tanniner.

Moderna viner på druvan uppvisar ofta en härlig fräschör, fin längd och elegans. Druvan kan dock ge alkoholstarka viner så de bästa odlas ofta på högre höjd. Ett av mina favoritområden för druvan är Bierzo i nordvästra Spanien. Ett bra exempel på vin på druvan kommer från producenten Dominio de Tares:

Baltos 2015, Bierzo, Spanien, 119:-, Nr 79246, Systembolaget. Vinet finns på enstaka bolag och i beställningssortimentet.

Dominio de Tares

Spaniens blå druvor: Garnacha tinta

Garnacha tinta kommer från Spanien (eller möjligen Sardinien) och är landets mest odlade blå druva. Det är en druva som är känd under många olika namn såsom, grenache, garnatxa och cannanou med flera. För mig finns det två områden i Spanien där denna druva verkligen står ut, Katalonien och Madrid.

Det går att göra fantastiska viner på druvan om den odlas på rätt ställe och med rätt handlag. Druvorna blommar tidigt och mognar sent, den trivs därför bäst i varma, torra klimat. Bra viner på druvan har hög fruktsyra, fin fruktighet med smak av främst röda bär som jordgubbar och hallon dock kombinerat med blåbär och björnbär samt aromatiska örter och blommiga toner som drar åt lavendel. Vinerna får ofta mjuka tanniner och liten strävhet.

Aragonien är möjligen urspunget till garnacha tinta, det är förhållandevis okänd vinregion i Calatayud, i norra Spainen, läs mer om det i DinVinguide.se vinatlas. Passa också på att prova det:

Anciano 35 year Old Vines garnacha 2015, Calatayud, Spanien, 109:-, Nr 74952, Systembolaget

Spanskt rött vin

Spaniens blå druvor: Tempranillo

Tempranillo är en en blå vindruva som är den kanske den mest kända spanska druvan. Den kopplas främst ihop med Rioja men är också viktig i många andra vinregioner, till exempel Ribera del Duero där den ofta kallas för tinto fino eller tinta del país och i Toro där kallas den tinta de toro.

Druvan ger viner av hög kvalitet och stor lagringsförmåga. Det görs viner på enbart tempranillo men många har en liten del vin av druvor som garnacha, graciano, mazuelo (carignan), maturana tinta, parda eller monastel del rioja.

Då tempranillo och Rioja är som handen i handsken rekommenderas ett klassiskt rioja vin från en av mina favoritproducenter i området.

La Rioja Alta gran reserva 904, Rioja, Spanien, 429:-, Nr 7462, Systembolaget

Rioja Spanien

Detta är blott tre viner gjorda på Spaniens blå druvor. Det finns många fler att upptäcka. Salud!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar