Soppor och vin

Vad hände? Helt plötsligt var det vinter, tja kanske inte vinter men det är åtminstone minusgrader när man vaknar. Nyss var solen här, den värmde och gassade och vi sökte skugga och svalkande drycker. Nu längtas det efter en toddy, glögg eller uppvärmd sprit. Det går inte vara nöjd med vädret, så är det, men du kan vara nöjd med vad du äter och dricker. Personligen värmer jag mig gärna med en soppa.

Soppor och vin

Under kalla dagar är det skönt att komma hem koka upp lite soppa eller en gryta. Värmen sprider sig från köket liksom dofter av hemlagad mat. Det kan också vara skönt med en rätt som inte är alltför kraftig efter en lång arbetsdag.

En favorit under denna tid av året är en tomatsoppa från Alentejo, Portugal. Jag fick receptet under en av mina resor i området för flera år sedan och sedan dess har den stått på menyn. Vad är bättre än solmogna tomater som minner om sommaren. Kombinera detta med kryddor som ger hetta och sidfläsk samt krämigheten från ett pocherat ägg., så få vi en soppa som får mig att gå i spinn. Ännu bättre blir det med en skvätt vin till. Receptet hittar du nedan.

Till en portugisisk soppa vore det ju skam om jag inte kan rekommendera ett portugisiskt vin. Jag har till och med en rekommendation från vinregionen som soppan kommer från, Alentejo och från en av mina favoritproducenter där, Herdade do Rocim.

Soppor

Herdade do Rocim Amphora 2018, Alentejo, Portugal, 199:-, Nr 92352, Systembolaget

Det här är ett smakrikt vitt vin som har en härlig torrhet med sandiga tanniner. I smaken finns en mjuk fruktig ton med inslag av gula äpplen och päron samt solmogna citrusfrukter. Frukten kantas av ett blommigt inslag av bergamott och färska örter. Avslutet är långt och lite kryddigt och har en fin stensälta som ger fräschör. Detta är ett vin som passar många av höstens rätter såsom denna soppa eller kycklingrätter och vegetariska rätter. 

Tomatsoppa från Alentejo, Portugal

LÄS MER
Portugisisk tomatsoppa

En annan riktigt trevlig höstsoppa är fransk löksoppa. Ju mer du gråter när du skär upp löken desto bättre kommer soppan att smaka. Mitt recept, se nedan, är baserat på Julia Childs recept, men har förändrats lite över tid. Beroende på säsong ändrar jag lite på vilka örter som får ge smak, vilken buljong och ost jag använder och ibland har jag också lite vitlök i. Detta är comfort food i sitt esse. Smakrikt, inbjudande och mättande.

Till soppan har jag valt en champagne, man vill ju ibland lyxa till det på även på vardagen. Å andra sidan serverar jag gärna denna soppa på helgen eller festen också!

Finsk sashimi

Lombard Premier Cru blanc de noir extra brut, Champagne, Frankrike, 299:-, Nr 7921 på vissa Systembolag och i beställningssortimentet

Detta är en blanc de noir, den har lite extra tryck i smaken vilket gör den till en riktigt bra matchampagne. En fin fruktighet med smak av röda äpplen, mogen citrus samt en hint av röda bär som möter hasselnötter och brioche i eftersmaken. Vinet har ett härligt djup och en fin längd men framförallt massor av fräschör. Här möter det smakrika det eleganta och komplexa i en champagne som både sätter i gång saliveringen som förhöjer matens smaker.

Annons:

Soupe à l’Oignon (fransk löksoppa)

LÄS MER
Soupe à l’Oignon

Sist men inte minst en svensk husmansklassiker, ärtsoppa. Hur svensk just denna är kan dock diskuteras. Jag har fått receptet från Finland men har fått lära mig att det också ses som östgötsk. Det vill säga ärtsoppa på torkade gröna ärtor. Det är en av de enklaste rätter du kan göra. Allt som behövs är lite planering eftersom du behöver blötlägga ärtorna i förväg (ca 12 timmar). Jag tycker dock att denna soppa är mycket godare än den på torkade gula ärtor. Vill du lyxa till det på traditionell väg så njut av lite punsch till eller pannkakor efter, eller varför inte både ock!

Givetvis ska vi ha ett vin även till denna soppa. Här kan man gå lite olika vägar. Jag gillar torr sherry men en halvtorr riesling, eller en bra prosecco är också riktigt bra till. Vill du vara modig rekommenderar jag:

Tio Pepe Fino En Rama, Andalusien, Spanien, 159:-, Nr 94008, vissa butiker Systembolaget annars i beställningssortimentet

För prosecco hänvisar jag till andra artiklar här på dinvinguide.se, se nedan. Mitt andrahandsval är en halvtorr riesling, dvs en riesling med lite restsötma. Den ska dock inte upplevas som söt, bara ha lite mer djup och rondör i avslutet.

Soppor och vin

Schloss Johannisberg Gelblack Feinherb, Rheingau, Tyskland, 199:-, Nr 73725, beställningssortimentet Systembolaget

Med Feinherb menas att vinet har lite restsötma, den finns i vinet men ska vanligen inte vara påtaglig. Just detta är ett rent och fräscht vin men en fin rondör och härlig längd. I smaken finns gröna äpplen, citrusfrukter och lätta aromatiska toner. I avslutet kommer en fin stensälta och en liten hint av beska tillsammans med honung. Riktigt trevligt och passar fint till ärtsoppan.

Ärtsoppa på torkade gröna ärtor som i Finland och i Östergötland

LÄS MER
Torkade gröna ärtor

Tre soppor och tre viner (+ ett bonustips) senare så ska du se att du överlever även denna köldperiod. Om inte detta fungerar, åk till en varmare del av världen eller gör rätter med massor av chili.

Skål och låt dig väl smaka!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar