Sommarrecept från Färna herrgård & spa

Nu är vi mitt i sommaren, under den period som kallades industrisemestern när jag var liten. Då betydde det i princip sol, bad och lathet. Den andemeningen försöker jag bära med mig än idag, men med de tilläggen att jag också vill ha god mat och gott vin. Gärna lite lättare, snabbare och friskare. Vi har fått några riktigt trevliga sommarrecept från Färna av Inga-Lena Eriksson och Robin Hytter på Färna herrgård & spa, häng med.

För de flesta av oss betyder sommartid semester och återhämtning. Vi kan ju aldrig riktigt veta med den svenska sommaren. Den kan vara liktydig med den där enda riktigt varma och soliga dagen, den kan vara som ett evigt aprilväder eller en lång varm och het sommar. Just nu ser det ut att bli det senare. Oavsett vilket blir jag under sommaren lite latare och slöare och min mage ställer om sig och vill ha lite lättare mat. Eftersom jag inte vill anstränga mig alltför mycket är det skönt att kunna få lite tips och inspiration.

Vinupplevelser på hemmaplan
Inga-Lena Eriksson, Färna Herrgård & spa

Med utgångspunkt i detta så pratade jag med Inga-Lena Eriksson som är köksmästare och sommelier på Färna herrgård & spa och bad henne att tipsa om några av sina sommarfavoriter på matbordet. Hon var snäll och skickade dessa härliga sommarrecept på tillbehör som piffar upp maten, ett av recepten kommer  från hennes kollega Robin Hytter. Det är tillbehör som du kan förbereda och använda med olika kombinationer av kött, fisk eller grönsaker. Med andra ord kan du använda dem för att skapa flera olika fräscha luncher eller lättare middagar.

Till detta tipsar jag om några olika viner och ett öl som jag tycker passar bra till maten och till mycket annat av sommarens maträtter.

Sommarrecept från Färna

Potatis-och pepparrotsterrin med äpple

Den första rätten är ett enkelt och fräscht tillbehör som du kan använda med flera olika råvaror såsom räkor eller olika typer av fisk, till exempel räkor, sill, gravad lax eller nyfångad stekt fisk. Om du vill lyxa till den kan du tillsätta löjrom eller stenbitsrom till fisken eller skaldjuren. Min första tanke var klassikern pepparotsgädda! Receptet hittar nedanför vintipsen eller via denna länk.

Fisk

 

Prosecco Vilket vin du väljer till potatisterrinen beror givetvis på vad du serverar till men så här under sommar tid så dricker jag gärna bubbel. Om det är helg kan man lyxa till det med champagne och under vardagen något lite enklare.

Bisol 1542 Crede Brut, Venettien, Italien, 179:-, Nr 77455, Systembolaget beställningssortiment

Prosecco är lite enklare men kan också vara riktigt bra, Bisol är ett exempel på detta. Denna är härligt friskt och fräscht med en fin fruktighet. Allt i perfekt balans. Vinet har en fin mousse, små mjuka bubblor och riktigt bra syra. I frukten finns de typiska päronen kantade av citrustoner, örter och en snygg liten stensälta i avslutet. 

ChampagneCharles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike, 469:-, Nr 77522, Systembolaget

Om du vill höja temperaturen och lyxa till det så öppnar vi en flaska champagne. Till mat gillar jag ett lite brödigare bubbel som Charles Heidsieck Brut Réserve. Generöst, krämig och fyllig i stilen men här finns också en riktigt fin syra som ger fräschör, balans och ryggrad i vinet. I smaken finns gula äpplen, gula plommon och toner av nyrostat vitt bröd. Vinet har en lång eftersmak med en liten släng av nougat i avslutet.  Mycket fin!

Potatis- och pepparrotsterrin med äpple från Färna

LÄS MER

Brynt äggkräm från Färna

Färna ölNästa tillbehör från Färna är en riktigt trevlig äggkräm gjord med brynt smör. Det är ett perfekt tillbehör till kallrökt lax, sik eller flundra eller på en knäckebrödmacka med kokt ägg och ansjovis. Inga-Lena rekommenderar dig att ha den till matjessill och färskpotatis. Till sillen kan man tänka sig en kall öl, till exempel från Ferna Forge brewery, till exempel Reenstierna lager, Nr 32914. Observera att detta bara finns i det lokala sortimentet, om du befinner dig på annan plats i landet så fungerar det bra att ersätta den med en bra pilsner. Går du istället på mitt förslagmed kallrökt fisk så rekommenderar jag lite sval alvarinho från Vinho Verde.Vitt vin Portugal

Wana Bi alvarinho 2017, Vinho Verde, Portugal, 200:-, Nr 71185, Systembolaget beställningssortimentet

Niepoort goes Vinho Verde. Vinet är gjort på druvan alvarinho som har en härlig fräschör och fin friskhet. I smaken finns citrusfrukter som citron, lime och bergamott uppbackat av gröna päron samt vita och gula blommor. Vinet har en liten kropp och en lätt ekfatsstruktur och långt avslut som ebbar ut i en fin havsälta och kryddighet. Detta är ett somrigt vin som passar till såväl mat som i bersån.

Brynt äggkräm från Färna

LÄS MER
Färna Herrgårdslunch

Annons:

Grilltillbehör från Färna

Grilltillbehör är något som kan få det grillade att gå från gott till superbt. Jag tror att många av er är precis som jag, vi älskar att grilla under sommaren. På grillen läggs kött, fisk och grönsaker, men tänk på att du också kan använda grillen som en rök. Nedanför hittar du tips på en chutney där rökningen kommer till användning och ett tips på en riktigt trevlig örtröra. Att röka är betydligt enklare än du kanske tror, men det kan kräva att du provar dig fram för att du ska få smaken precis som du vill ha den. I receptet hittar du lite tips på hur du gör för att använda grillen som en rök.

Chutney passar perfekt till grillat lamm eller fläskkött och örtröran passar på det mest som går att grilla och ger en fräsch örtig smak. Örtröran är också en utmärkt smaksättare om du vill göra en enkel och fräsch pasta.

Jag har valt ut tre viner som jag tycker är utmärkta att ha hemma så här under sommaren och som passar till mycket av det som vi ofta har på grillen. Ett smakrikare rosé från Tavel i Frankrike, ett härligt rött vin från Sydafrika och ett snyggt och fräscht vitt på druvan riesling som passar till såväl fisk, skaldjur som ljust kött.

Rosévin FrankrikeLes Lauzeraies Tavel 2020, Tavel, Rhone, Frankrike, 129:-, Nr 2724, Systembolaget

Ska du ha ett riktigt bra matvin när det kommer till rosé så är det få som piskar detta vin på fingrarna. Det är smakrikt, fylligt och strukturerat. I smaken finns hallon, röda vinbär, körsbär, stenfrukter och en släng av citrus. Eftersmaken är lång och frisk har inslag av en kalkig stensälta samt en fin bukett av garrigueörtighet.

Rött vin SydafrikaKloof Street Rouge 2018, Wester cape, Sydafrika, 139:-, Nr 75332, Systembolaget beställningssortimentet

Kloof Street Roouge från utmärkta producenten Mullineux är ett riktigt bra grillvin gjort på en blend av druvor som vi vanligen hittar i Rhônedalen. Här finns en härlig fruktighet men också struktur och stramhet. I smaken finns röda och mörka bär, plommon samt härlig örtighet som minner om medelhavet. Avslutet är långt, fräscht och har en ton vitpeppar. Ett perfekt allroundvin vid grillen.

Vitt vin TysklandLeitz Magic Mountain Rüdesheimer riesling trocken 2019, Rheingau, Tyskland, 159:-, Nr 70626, Systembolaget

Riesling är sommarvin. Detta är torrt, fräscht och friskt. Det passar utmärkt till skaldjur, till fisk men också till fläskkött. I detta vin finns en fin fruktighet med smak av gula och gröna päron, lite lime och citron samt en hint av exotiska frukter. Eftersmaken är lång och drar igång saliveringen. Det finns en hint av aromatiska örter och ett stänk stensälta som ger extra skjuts till fräschören.

Rökt rabarberchutney från Färna

LÄS MER

Örtröra från Färna

LÄS MER
Bästa rödvinerna till vårens grillning

Sommarrecept från Färna herrgård & spa

Färna herrgård & spa ligger i Västmanland, mitt i Bergslagen, och är lite av en oas som öppnar upp sig i skogslandskapet. I restaurangen satsar de i första hand på lokala producenter och egenodlade frukter, bär, grönsaker, sallader och örter. Detta kombineras med råvaror från andra håll i Sverige såsom bra kött och fisk, kalixlöjrom, sill och ostar med mera. Framför allt gör de riktigt god mat med en egen tvist på.

De har också en riktigt fin vinkällare med ett genomtänkt utbud som innehåller såväl klassiker som viner som sticker ut mer. Alla med det gemensamt att de håller riktigt bra kvalitet. Ur ett storstadsperspektiv är också priserna mycket bra.

Vill du verkligen njuta av sommarrecept från Färna så rekommenderas ett besök på herrgården. Vi på DinVinguide.se säger: passa på att semestra i Sverige och passa på att njuta av mat och vin i sommarvärmen.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar