Sommarens bästa bersåroséer

Redaktionen har återigen samlats för att prova vin. I denna årstid så är det rosévinerna som börjar sitt intåg på bolagets hyllor. Vissa roséviner passar bra till mat, andra för festen och vissa för bersån. Här hittar du våra tre hetaste bersåroséer. De är perfekta för lata sommardagar.

Annons:

Tänk dig en sommar i ett rosa skimmer där du sitter i en berså och njuter av ljumna vindar i skuggan av bladverket med ett glas fräscht rosé i handen. Det är vad vi i redaktionen för DinVinguide.se tänkte när vi provade vinerna nedan. Därav namnet bersåroséer.

bersåroser

Roséviner har gått från en lätt föraktad vinstil till att bli en folkhemssuccé. Förr var de kletiga, söta och ganska horribla skapelser som smakade mer hallonbåtar än vin. Idag finner vi elegans, fräschör och stringens, rosé som är verkliga viner.

Vi har valt ut det bästa av det mesta. Bland de provade vinerna fanns det vinnare och förlorare och en helt del mitt emellan. Vi har försökt hitta de vinerna som sticker ut från folkhemmets breda lager och känns lite lyxigare och mer nu. Bland vinerna fanns det också ett som stack ut lite extra, utav flera anledningar, dels priset, dels stilen och vi ställde oss frågan om det verkligen var ett rosé. Jag återkommer till det vinet i slutet av artikeln.

Det som är slående är dock att alla vinerna vi valde ut i denna klass är franska. Det som vi upplevde var att många av vinerna från grannländerna var för ljusa och för tunna. De var lite lost in translation, antingen saknades frukten eller fräschören, vilket gav dem en obalans. Detta är sannolikt resultatet av att allt för många vill göra allt för ljusrosa viner. Jag tycker, och mina kollegor höll med, att ett rosé ska smaka rosé annars blir det lätt ett andra klassens vitt vin.

Nog med tråkigheter, rosé ska vara kul, somrigt och festligt. Här kommer våra tre bersårosé-favoriter, utan inbördes ordning! Detta är viner som kan få den mest grå dag att kännas somrig och glad.

bersårose

Jag ska måla hela världen, lilla mamma.

Full av solsken varje dag.

Att det regnar och är grått det gör detsamma,

du ska rosévin i ditt glas ändå ha.

(original texten skrevs av:Britt Marie Toje-Edström.)

Tre bersåroséer för sommarbruk

Chateau Minuty har länge varit lite av rosévärldens folkhemsracer, det har varit vinet många gått till när de velat höja nivån ett steg. I år tycker vi på redaktionen att du bör växla upp ytterligare ett steg, till GTO klassen eller Minuty kallar det, prestige-nivån.

bersåroser

Minuty Prestige rosé 2016, Provence, Frankrike, 149:-, Nr 79353

Här kommer ett ljusrosa vin i tydlig Provence stil gjort på druvorna grenache, tibouren, cinsault och syrah. Det är ljust och flörtigt men har också  struktur och en ren fräsch syra som ger det längd.

I smaken är det bärigt med inslag av skogshallon och jordgubbar samt en ton av blodapelsin. Syran är intensitet och i eftersmaken finns en fin örtigt blommig ton med en hint av havsälta. Det här är elegant, precist och mjukt menmed ett stänk av komplexitet som ser till att vi håller intresset uppe.

Vill du istället ha något med mer stringens, lite mer sting, exakt syra, aromatiska underton och mer stensälta så är ett rosé från Sancerre precis rätt för dig.

bersåroser

Sancerre Les Pierris rosé 2017, Loire, Frankrike, 149:-, 94815

Här är det pinot noir som är druvan och elegans och syra som är motorn i vinet.

Här finns blodapelsin och blodgrape tillsammans med solmogna hallon och en fin rabarberton. Vinet har en liten rondör med en hint av vit persika, det är örtigt med en aromatisk underton. Det ligger kvar länge tack vare en fin torr sälta. Här finns massor med elegans, fin längd och en känsla av en karg skärgård i solnedgång.

Detta släcker törsten, får dig att salivera och du vill definitivt ha ett glas till. Skål!

Andra dagar vill vi ha något med lite mer smak. Detta kallar jag vuxenlemonad. Då är vinområdet Tavel i södra Rhone helt rätt.

bersåroser

Tavel Cuvée royale 2017, Tavel, Côtes du Rhône, Frankrike, 125:-, Nr 70035, beställningssortimentet

Les Vignerons de Tavel är ett kooperativ som gör strålande viner. Här i Sverige är de mest kända för sin rosé Les Lauzeraies (Nr 2724) som står på bolagshyllan och är en av de bästa som finns i fasta sortimentet. Det är dock mer av ett matvin.

Cuvée royale är ett rosévin som du inte bör missa, beställ medans det finns kvar. Detta är mer fruktdrivet och flörtigt med en kvast av skogsbär och söta körsbär som balanseras upp av en riktigt fin syra och stentoner med sälta i avslutet. Frukten kantas av lite söta och blommiga örter som ger vinet karaktär och det ligger kvar länge. Det är ett vin som vågar vara rosa och som vågar vara smakrikt. Detta är vuxenjuice. Beställ nu, njut om några dagar!

Detta är våra tre favoriter, för lata sommardagar med goda vänner.

Vi provade som jag nämnde ovan ytterligare ett vin som fick komma med här. Det är det vinet som väckte mest diskussioner mellan oss på redaktionen. Garrus Chateau d’Esclans 2015 (Nr 74817) är det dyraste rosévinet i beställningssortimentet, undantaget några champagner. Prislappen ligger på hela 949 kronor.

bersåroser

Är det värt det? Jag tycker inte det! Det beror dock på att vinet är gjort i en stil jag inte uppskattar, jag vet dock många som kommer att gilla det av precis samma orsaker som gör att det inte är ett vin för min källare.

För mig är detta ett vin som minner en hel del av de amerikanska viner som har lite för mycket ekfat, är lite för uppenbara och har lite för mycket vinmakning i smaken. Vidare ser jag det inte riktigt som en rosé. Det är gjort på grenache och rolle, vilka fungerar i roséviner men detta ligger närmare ett vitt vin i smaken och stilen.

Det är dock ett speciellt vin och vill du lyxa till det är det kul att prova. Det är ett vin som kommer sticka ut på bordet eller på provningen och det kommer skapa diskussion. Det gjorde det när vi provade och det gjorde det när jag lade ut en bild på ett internationellt internetforum, vissa hatar det, andra älskar det, få står dock oberörda.

Trevlig sommar!

Magnus Reuterdahl

 

Läs mer

Fler artiklar från Magnus Reuterdahl