Skaldjursdricka i beställningssortimentet

Lördag, havskräftor, några ostron och ett bra vin. Helgen kan inte börja mycket bättre än så. Det kräver dock lite planering. Havskräftor och ostron är inte problemet men mycket av mitt skaldjursdricka återfinns bara i beställningssortimentet. Med andra ord det gäller att beställa i tid, alternativt se till att ha ett lager hemma.

Annons:

På ytan kan det se ut som att bolaget har många viner. Även om det finns ett ansenligt antal viner i de flesta butiker så är sortimentet ganska likriktat. Med det menar jag att i realiteten finns det inte så mycket att välja på då många viner är i några få stilar. Prova att hitta en bra pinot noir, en intressant bordeaux eller ett schysst  skaldjursvin utanför vinkällarbutikerna. Du kommer hitta några eller något. men det finns inte många att välja på. I beställningssortimentet finns det dock fler men där gäller det att veta vad du vill ha och du behöver se till att planera.

Skaldjursdricka

Detta är några skaldjursviner från beställningssortimentet som legat på kylning hemma hos mig den här hösten. Om du har bra viner hemma så är det en perfekt ursäkt för att köpa god mat till dem. Just därför ser jag till att lägga några beställningar då och då.

Skaldjursdricka

Muscadet Sèvre & Maine Les Laurel Sur Lie 2016 Domaine Bonnet-Huteau, Loire, Frankrike, 179:-, Nr 73015, beställningssortimentet Systembolaget

Friskt, kraftfullt och intensivt för att vara en muscadet. Här finns havstoner men också en fin fruktighet. I smaken finns äpplen, lime och aromatiska örter. I avslutet kommer sältan fram tillsammans med rivet citronskal och en hint av vitpeppar. Komplext, läckert och gott. Detta är ett vin som kräver ostron!

Skaldjursdricka

Ameal Loureiro 2016, Vinho Verde, Portugal, 139:-, nr 79843, beställningssortimentet Systembolaget

Loureiro är en av de lite mer okända druvorna från Vinho Verde. Det ger fräscha intensiva och friska viner med massor av energi.

Just detta är lite av en favorit på druvan. Här finns en fin blommigt örtig doft och inslag av citron samt lime. I smaken är det fräschören som slår dig, sälta och syra möter citrussmaker, friska päron och vita blommor. Vinet har lite kropp och fin längd som avslutas med lite grapebeska.

Vitt vin Portugal

Chablis Premier Cru Fourchaume 2016 Domaine Alain Geoffroy, Bourgogne, Frankrike, 256:-, Nr 71353, beställningssortimentet Systembolaget

Klassisk Chablis. Det är purungt och kommer att lagras med bravur, men till skaldjur funkar det där unga strålande. Här finns en fin stenig ton med massor av sälta, en rak härlig syra med massor av fräschör. Vinet har också en fin fruktighet med inslag av gula äpplen och citrusfrukter, kantat av vita blommor samt en hint av ekfat och rondör av malo. I eftersmaken kommer hasselnötter och mandel. Snyggt och elegant! Lite mer smakrikt än vinerna ovan men mer elegant och komplext. Detta är ett vin som fungerar till såväl skaldjur som fiskgrytor.

Skaldjursdricka

Se till att njuta av hösten, av skaldjur och skaldjursdricka. Skål!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar