Semestertips: 24 vinbarer i Stockholm

Det finns många sätt att upptäcka en stad. Man kan gå på museer, titta på historiska byggnader, besöka nöjesparker eller gå i butiker. Efter att ha stressat runt och tittat på alla sevärdheter är risken stor att man hamnar på första bästa restaurang för att man är trött och hungrig. För mig är dock mat- och vinupplevelserna minst lika viktiga som sevärdheterna. Om du spenderar din semester i Stockholm kommer här tips på 24 vinbarer som är väl värda ett besök!
So how can you tell me you're out of wine,
And say for you that the sun don't shine?
Let me take you by the hand and lead you through the streets of Stockholm
Show you something to make you change your mind

24 wine bars in Stockholm, Sweden

Sommaren är för de flesta en kombination av semester, sol och lata dagar eller upplevelser och äventyr! Det finns dock dagar då man inte vill ligga på stranden, klippa gräs, måla huset eller gå på nöjespark. Den dagen är det perfekt att leta upp en lämplig vinbar och skämma bort sig med ett glas eller två.

För ett par år sedan gjorde Sofia Ander en vinvandring i Stockholm på jakt efter vinbarer, idag följer jag upp den och noterar att många av barerna då fortfarande är aktuella men att det tillkommit en hel del. Jag hittade 24 stycken!

Detta är på intet sätt en komplett lista utan några av de vattenhål jag besöker då och då samt några som står på min att-besöka-lista. I sammanhanget kan man fundera på vad är en vinbar? I denna artikel har jag valt barer där det finns en bar, som kallar sig vinbar och i de flesta fall barer där vin är det primära.

Navet i ”vinbars-Stockholm” har länge varit Gamla stan men börjar tittar man titta närmare är detta kanske inte längre helt sant, man kan hitta vinbarer lite här och var. Jag börjar dock i Gamla stan då många turister och jag själv tenderar att hamna just där.

Vinbarer Gamla stan

I Gamla stan finns flera vinbarer bara ett stenkast från varandra vilket gör det till en bra plats för en vinbars-turne.

På Stora Nygatan finns vinbaren 19glas, som just fyllde 7 år. Man har massor av vin på glas samt en bra om än liten restaurangdel. Man har såväl naturviner som mer konventionella viner och viner från de flesta vinproducerande länder. Mycket bra!

Vid Mälartorget, där man kommer upp från Tunnelbanan ligger vinbaren Gaston (som just öppnat filial i NK). Här finns spännande viner och skön stämning. Man har en stor spridning på viner såväl när det kommer till länder och druvor så du kommer hitta något som passar just dig!

The Burgundy är en lite mer specialiserad vinbar, som namnet antyder är det mestadels en fokusering på vin från bourgogne. Vinbaren tillhör restaurang Djuret som har en riktigt djup vinkällare och har samma ingång som Tweed baren om du vill växla till en drink eller cocktail.

Vid Kornhamnstorg återfinns Corvina Enoteca som har en trevlig, välvald men lite enklare vinlista.

På andra sidan Gamla stan, på Österlånggatan finns Culture som har ett trevligt barhäng och en del riktigt bra viner.

Ytterligare en vinbar är Monks wine room, det är dock en vinbar jag ännu inte haft tillfälle att frekventera.

Tittar man på restauranger i Gamla Stan finns det flera som har grym mat och bra vinlistor, några jag rekommenderar är Pubologi, Pastis, Franzén, Djuret och 19glas.

Annons:

Vinbarer Södermalm & Söder om söder

Det finns en hel del vinbarer på Södermalm och jag har hunnit besöka en del av dem. Den jag besökt flest gånger torde var Eriks vinbar som tillhör Gondolen men ligger lite undanskymt Stadsgården nedanför restaurangen. Det är en är en klassisk och trevlig vinbar med lite lyxig vardagsrumskänsla.

På Ölandsgatan hittar man en italiensk vinbar, Piccolo Metro och på Skånegatan finns Bar Central (finns också på Norrmalm), bägge har intressanta vinlistor med lite olika inriktning. Den förstnämnda har italienska viner och på Bar Central finns kvalitetsviner från Centraleuropa, främst Tyskland, Österrike och Ungern men också en del viner från Balkan.

Rör man sig mot knivsöder så har de en bodega, Hornstull Bodega. Härlig lite rustik stämning, lite stimmigt men framför allt riktigt intressanta och bra viner.

Det finns också ljuspunkter söder om söder. Det var ett tag sedan jag var på Bistro Sjöstad i Hammarby sjöstad men jag har flera vänner som intygar det håller stilen. Vid Liljeholmen hittar vi också en av de mer annorlunda vinbarerna: Vinbaren Ica Kvantum. Ett lite andningshål innan eller efter storhandlingen.

Det finns också ett par vinbarer på söder jag ännu inte hunnit besöka (än), bland annat NoFo på Tjärhovsgatan, Oxelblom på Skånegatan och Häktets vinbar på Hornsgatan.

Vinbarer Norrmalm & Östermalm

Tillbaka i stan in mot city/Norrmalm blir mitt första stopp på Cadier Baren, Grand Hotell. Detta är inte en vinbar utan mer en hotellbar med vin, en hel del riktigt bra vin. Det är dock en trevlig bar där man kan sjunka ned och njuta ett glas champagne eller bordeaux. Lyxigt och klassiskt är temat.

Jag omnämnde att Gaston öppnat en filial på NK, jag har inte hunnit besöka dem där än men är det bara i närheten av baren i Gamla stan kan det inte bli fel. Man är dock inte ensam om att ha vinbar i en galleria. Nästgårds är Mood gallerian och där huserar Rickard Juhlins champagnebar. Gillar du champagne är detta baren som gäller, man har alltid några överraskningar och byter ut vinlistan med jämna mellanrum.

Glider man ut på Djurgården rekommenderas ett besök på Spritmuseet och dess restaurang – bra mat och många trevliga intressanta viner i fantastisk miljö. Man kan ha kul på museum!

Två lite annorlunda vinbarer återfinns i saluhallen vid Hötorget. Egentligen är det fiskdiskar, Fiskeläget och Hav, som också säljer vin och lättare maträtter. Här är det perfekt att göra ett stopp innan eller efter att man handlat och ta ett glas mousserande vin eller muscadet sur lie samt några ostron. Vinbarer? Kanske inte, men nästan.

På gränsen till Östermalm, på Birger Jarls gatan hittar vi Bar Central, man har samma vinlista som sitt syskon på Södermalm.

Inne på Östermalm hittar vi nyöppnade restaurang Naturligtvis som också har en vinbar. Här finns en hel del spännande viner och om du varit på Krypin i Gamla stan de senaste åren kommer du känna igen stilen på vinerna. Väl värt ett besök.

En vinbar på Norrmalm jag inte hunnit besök än är Stockholm Wine Bar.

Som du kanske noterar har jag inte med några vinbarer från Kungsholmen eller från områdena österut såsom Bromma med flera. Jag är säker på att de finns även om jag inte har koll på dem. Känner du till några får du gärna tipsa oss på DinVinguides facebook sida. Detsamma gäller tips på bra vinbarer från andra delar av Sverige.

Nedan finner du adresserna och länkar till de ovan nämnda vinbarerna.

Ett tips: det alltid är billigare att köpa hela flaskor än att dricka på glas och många har inte alla vin till försöljning på glas. Det är också trevligt att vara flera så gå ut ett gäng och beställ några intressanta flaskor och njut.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Vinbarer i Stockholm

Gamla Stan

 

Södermalm och söder om Stockholm

 

Centrum/Norrmalm

 

Läs mer

Fler artiklar