Sauvignon blanc bäst i test inför sommaren 2017

Jag och mina kollegor på DinVinguide.se får något av sauvignon blanc feber när sommaren kommer. Därför var det riktigt kul att göra en redaktionsprovning med flera riktigt bra viner på druvan. Vi fann tre nyanser av sauvignon blanc, från stringent till elegant till flörtig. Tre riktigt bra sommarviner!

Annons:

Vad är ett sommarvin? För mig är ett vin som är som gjort för lata dagar i gassande solsken. Ett vin som svalkar i bersån eller sommarverandan, som passar på stranden eller på landet. Det är ett vin som säger att nu är jag ledig. Viner på sauvignon blanc är ofta just sådana viner. Med det sagt tycker jag att de är goda i december också!

Sauvignon blanc är en klassisk druva som odlas på många ställen runt om i världen, Det görs billiga och enkla instegsviner och det görs viner som såväl komplexa som eleganta. Ett av världens dyraste och mest exklusiva vita viner är gjorda på druvan, Haut Brion Blanc. Just detta vin är en blend tillsammans med semillon.

Bordeaux

Klassiska regioner är Loire och Bordeuax men druvans föräldrar återfinns på andra platser såsom Jura. Det är också en druva som tagit nya världen med storm. Ett av de länder som lyckats allra bäst är nog Nya Zeeland.

En intressant sak är att en korsning på druvan tillsammans med cabernet franc skapade en annan av världens mest kända och älskade druvor,-cabernet sauvignon. Just nu är det dock bara vita viner som gäller, häng med oss och njut av sommaren:

Vitt vin Loire

  1. Sancerre Les Pierris 2015, Loire, Frankrike, 159:, Nr 2259, Systembolaget

Från Loire hittar man såväl stringens som elegans. I vinerna finns ofta massor av stentoner och en rejäl dos syra. De har en karg ton som minner om skärgård och saltstänk. I detta lite hårda finns en örtighet som ligger mellan det aromatiskt blommiga och det stenkryddiga som ger vinet komplexitet.

Detta är ett elegant och smakrikt vin med smak av krusbär och citrusfrukter. Fruktsmaken backas upp av en blommig aromatisk ton med inslag av nässlor och svarta vinbärsblad och genom allt går en riktigt fin syra med aromer av krossade stentoner.

Ett perfekt sommarvin för varma kvällar i bersån, vid grillen eller skaldjursplatån och till sommarsallader med skaldjur.

Vit Bourgogne bäst i test

  1. Clotilde Davenne Saint Bris sauvignon 2014, Bourgogne, Frankrike, 129:-, Nr 70241, Systembolaget

Det finns en liten by i Bourgogne, Saint Bris, där man odlar sauvignon blanc. En av mina favoriter i denna by är Clotilde Davenne. Hennes signum är elegans, fräschör och mer elegans.

Detta är ett vin i en lite reduktiv stil med massor av stentoner. Granit blandas med citrusfrukt, gröna äpplen, nässlor och svartavinbärsblad. Syran är underbart linjär och i eftersmaken finns en liten ton av jästighet som går mot hasselnötskakor, en smak som minner av en avslagen champagne.

Ett utmärkt vin för såväl finsmakaren som livsnjutaren. Öppna ett par ostron, njut av en hummer eller bara ett berg av räkor.

Bäst i test, sauvignon blanc, Nya Zeeland,

  1. Matua Organic Sauvignon Blanc 2016, Marlborough, Nya Zeeland 105:- Nr 3031, Systembolaget

Många älskar sauvignon blanc från Nya Zeeland. Jag har oftast inte varit helsåld men det finns undantag. Vinerna från Nya Zeeland är ofta lite fruktigare med inslag av exotiska frukter såsom ananas och passionsfrukt, tydligt aromatiska med mycket krusbärsmak och en driven syra.

Det här är ett rent, friskt och snyggt vin som är lite mer återhållet i frukten där smaken har en citrustyngdpunkt. Lime, kiwi och en söta friska päron och en aromatisk krydda med svartvinbärsblad och en liten hint av mynta.

Det här är perfekt vin en het sommardag att svalka gommen med. Gassande sol, frisk härlig syra, fräsch frukt, vad mer kan man be om?

Läs mer

Fler artiklar