Salento Rosato, en rosa klackspark från Italien

Rosé från den italienska klacken, från området Salento i Apulien, görs på druvan negroamaro under benämningen Salento Rosato. Tidigare i år besökte jag antepriman i Bardolino och förutom viner från just Bardolino fanns också ett antal producenter från Apulien på plats för att visa upp roséviner från Salento, årgång 2014.

 

Annons:

Apulien

Apulien eller som det heter i Italien Puglia är ett område i förändring och det odlas mycket vin i detta område. Det finns omkring 100 000 hektar med vingårdar. Området är förhållande vis flackt och man har bra förutsättningar för vin med torra, varma somrar, kontinuerliga havsvindar och förhållandevis milda vintrar.

Går man tillbaka några år i tiden gjordes mest bulkviner men idag buteljeras mer än 50% av vinerierna under egna etiketter. Det är också många som har eller håller på att ställa om till ekologisk odling. Att man börjat buteljera själva i högre omfattning och att man arbetar med att förbättra vingårdarna har höjt kvalitén på vinerna och i kombination med ett antal intressanta druvor gör  detta att Apulien är ett område att hålla ögonen på.

Ole Udsen
Ole Udsen
Nana Wad
Nana Wad

På Syditalienska vindagen i Stockholm höll Ole Udsen och Nana Wad ett spännande seminarium om just Apulien och Sicilien. Detta inkluderade också en vinprovning där vi fick möjlighet att smaka flera av de vanligen förekommande druvorna i Apulien. När det kommer till röda viner är det druvorna negroamaro, primitivo, nero di troia som är vanligast, men man odlar också aglianico, montepulciano, malvasia nero samt susumaniello. När det kommer till vitt är det bombino, fiano och (fiano) minutolo som gäller. Till detta kommer också ett antal internationella druvor såsom chardonnay, cabernet sauvignon, merlot etc.

Salento Rosato

Går vi till rosévinern från Salento är det framförallt negroamaro som gäller. Oftast är vinerna lite mer rustika, lite tyngre, fruktigare och mer komplex i stilen än till exempel rosévin från Provence. Vill man göra en jämförelse är Tavel bättre.

Det som jag funnit lockande i många av dessa viner är syran, havstonerna och inslagen av lite sötare garrigue, som drar åt toner av blommor och söt lakrits. Frukten består av röda bär och frukter, ofta med lite mogna toner kombinerat med en intensiv syra samt lite bittra toner som går mot grapefrukt eller rivet apelsinskal. Detta ger fräschör och trots att vinerna är smakrika blir de sällan sötsliskiga. Vinerna är riktigt bra till mat och fungerar till såväl, fågel, fisk och vitt kött.

Några producenter att hålla ögonen öppna efter är Cantele, Cantine Solento – Rosa del Golfo, DuodecimMjere, Santi Dimitri och Santi Medici.

Radici del Sud 2015

I juni kommer jag sitta med i jury vid vinmässan Radici del Sud, där vi kommer prova och bedöma viner från Apulien, Basilicata, Kampanien, Kalabrien och Sicilien. I första hand viner på de lokala druvor jag nämnt ovan så det kommer komma mer om viner från södra Italien under sommaren.

Skål

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar