Roséer för den som vill låta sig utmanas

Det finns flera sätt att hitta rätt i vindjungeln, till exempel kan du hitta en lämplig vinmurvlare eller så kan du pussa tillräckligt många grodor för att finna en prins eller prinsessa. Jag ser till att prova så mycket jag kan och den som söker ska finna! Här kommer tips på tre rosér med såväl komplexitet och personlighet att njuta av i sommar.

Annons:

Ibland kan man få känslan att roséviner är lättdruckna flörtiga viner utan någon substans eller klistrig sötma, saker som smakar hallonbåtar eller röda ferraribilar. På bolaget och i dess beställningssortiment finns det just nu knappt 400 roséviner på flaska. Jag har inte provat alla dessa men väl en stor del av dem. Många är tyvärr precis som de jag nyss nämnde. Det är dock bland dessa viner som de bästa träder fram som facklor i natten, klara och tydliga. Det är de vinerna jag söker efter!

I DinVinguide.se har under våren skrivit om de bästa bersåroséerna och de bästa matroséerna med flera. Det finns dock också en del som är mer kontemplativa. Viner med mer komplexitet eller med lite annorlunda karaktär, sådant som ibland kallas personlighet. Under vårens provningar har några sådana framträtt och glatt oss provare.

Det första vinet kommer från en av Amerikas vinfilosofer, Randall Grahm. Han ser ut lite som vinvärldens hippie, alltid med ett leende på läpparna, pliriga ögon och allt som oftast med viner som utmanar. Han leker med metoder, druvor, namn och etiketter. Så här beskriver han dem på sin hemsida: On a spirited adventure to make naturally soulful, distinctive, and original wine.

Bonnt Doon

Ett tag kändes det som att hans fingertoppskänsla var lite fallerade men på senare år har han återkommit med skärpa och finess på nytt. Hans rosé på bolaget är inget undantag. Blenden i detta vin skiljer sig från år till år. Årgång 2017 innehåller till stor del grenache och mindre delar grenache blanc, mourvèdre, rousanne, carignan samt cinsault. Vinet känns på ett sätt mer europeiskt än amerikanskt, men det har ändå något av nya världen i sig, det där lite kaxiga rättframma och självklara.

Roséviner

Vin Gris de Cigare 2017 Bonny Doon, Kalifornien, USA, 149:-, Nr 90571 (Obs det står fortfarande 2016 på bolagets hemsida)

Det finns en blommigt aromatiskt ton i anslaget som går över i en mer fruktig och bärig smak med röda vinbär, hallon och bakomliggande exotiska frukter. Vinet utvecklas i glaset och efter en stund känns det som mer smak av blodapelsin, vita blommor och en lite sträv ton av mogna stjälkar samt en fin kryddighet. Syran är rak, längden fin och vinet har personlighet och komplexitet, det är bara att hänga med upp i t-fatet och njuta av åkturen.

Roséviner
Gerhard och Brigitte Pittnauer

Från Kaliforniens hippe till Österrike och en vinmakare från Burgenland som också väljer det naturliga. Pittnauer gör dock saker på ett annat sätt än Grahm, här är det mer småskaligt, familjärt och europeiskt. De har dock också en hel del annat gemensamt. Det finns en lekfullhet och historia bakom alla Pittnauers etiketter liksom Grahms som bland annat kopmmer fram i etiketterna. Bägge gör biodynamiska viner men hos Pittnauer känns det som livsnjutning som står i centrum än det filosofiska. Pittnauers viner är rena och fräscha med ett riktigt fint driv. Alla vinerna är inte ännu biodynamiska, men alla är ekologiska. Rosévinet är just ekologiskt och har en riktigt fin energi.

Pittnauer rosé 2017, Burgenland, Österrike, 129:-, Nr 76829, beställningssortimentet

Ett vin gjort på de österrikiska druvorna zweigelt, blaufränkisch och en mindre mängd St. Laurent. Dessa druvor ger ett vin med en fin fruktighet med inslag av citrusfrukter, vit persika och skogsbär. Syran är precis och det finns en fin sälta. Här finns också en liten rondör med brödtoner och i avslutet en hint av skalbeska. Dessa ger tillsammans vinet struktur och djup. Det har en lång eftersmak, en ren fräsch ton och komplexitet som gör att detta fungerar såväl till mat som sällskapsvin samt för att sitta och dela tankar över.

Mallorca får kanske många att tänka charterresor, Club 33 och Peppes Bodega. Tre saker som känns långt från viner som kräver eftertanke och som har elegans. Mallis är nu långt mer än endast för sollaparna, här görs också utmärkta och intressanta viner såsom denna rosé. Viunet är gjort på lokala de druvorna mantonegro (90%), callet och gargollassa.

Roséviner

Ribas Rosat 2017 Bodega Ribas, Balearerna , Mallorca, Spanien, 155:-, Nr 79361, beställningssortimentet

Även om detta på många sätt är ett klassiskt rosé med fina toner av skogsbär kombinerat med en fin fräschör så har det också något mer. Det finns en koncentration och ett djup i frukten som bara kommer från gamla stockar. Här finns också en havssälta och en mineralitet med ton av jod och järn som vulkaniska viner ofta har. Detta är ett vin som bygger på  fräschören, energi och finess. Det har lång eftersmak med ett riktigt bra häng i gommen.

Viel Spaß!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar