Röda viner från nya världen

Vad menas med nya världen? Vinvärlden är uppdelad i olika områden. En sådan uppdelning är den mellan nya världen och gamla världen. Till nya världen räknas Sydafrika, Nord- och Sydamerika, Nya Zeeland och Australien. Till gamla världen räknas Europas klassiska vinländer. Magnus Reuterdahl tipsar om fyra bra röda viner att upptäcka den nya världen med.

Nya världen är ett av de begrepp du snabbt kommer ramla över när du börjar läsa om vin. Den nya världen ställs ofta mot den gamla världen. Många har tydliga åsikter om dessa och deras viner. Det finns dock såväl bra som mindre bra viner från alla länder och regioner. Det handlar om att hitta viner som du tycker om. Nedan hittar du några viner att börja med om du likt Columbus vill upptäcka den nya världen.

4 bra röda viner från nya världen

Jag tycker att många nya världen viner passar fint med många av höstens och vinterns mer mustiga och tunga rätter. De är ofta fruktiga, smakrika, kraftfulla och fulla med energi så de lättar upp och ger en ytterligare dimension.

Röda viner från nya världen

Penfolds Koonunga Hill 2016 shiraz cabernet, South Eastern Australia, Australien, 99:-, Nr 6253, Systembolaget

Penfolds är en klassisk australiensisk producent. De gör såväl enklare viner som exklusiva och komplexa viner. Detta är ett vin som är ganska typiskt för Australien. Vinet har en fruktdriven smak med inslag av röda och mörka bär och frukter, kantat av ekfats toner med smak av kaffe, vanilj och mörk choklad. Ekfaten är dock snyggt balanserade tillsammans med fin fräschör och en lång eftersmak med ton av örter som mynta och eukalyptus. Rakt på, gott och fräscht, utmärkt till grillat eller stekt kött!

Röda viner från nya världen

Roodeberg 2016, Western Cape, Sydafrika, 89:-, Nr 7451, Systembolaget

Detta sydafrikanska vin är gjort på en blend av druvorna cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot, shiraz och tempranillo. Här finns solmogen mörk frukt med inslag av svarta vinbär och plommon, rostade ekfat och en lång kryddig avslutning. Det var med viner som detta som Sydafrika vann våra hjärtan. De känns som en kombination av franska och spanska viner men med en egen solvarm ton. Bra till grytor, vilt kött och kraftfulla smaker.

Röda viner från nya världen

Errazuriz Cabernet Sauvignon 2017 Estate Series, Maipo, Chile, 99:-, Nr 2205, Sysyembolaget

Druvtypiskt, smakrikt, fräscht och fyllt med energi. Ett modernt vin som har lite lägre alkohol och en linjär profil. Här finns smak av svarta vinbär och mörka lite syrliga körsbär och lätt aromatiskt örtig ton som avslutas med smak av eukalyptus. Vinet kantas av rostade ekfat med smak av mocca, mörk choklad och cederträ. Bra vin som passar till mycket, till exempel nötkött, pizza eller pasta. 

Röda viner från nya världen

Kings Ridge Pinot Noir 2015, Oregon, USA, 159:-, Nr 6286, Systembolaget

Bra nya världen pinot noir hittar vi framförallt i USA och på Nya Zeeland. Ett vin som jag tycker är riktigt bra kommer från Oregon. Vinerna här ifrån är lite svalare än de från Kalifornien och har ett lite mer rustikt anslag. Detta är utmärkt vin i denna stil. Röda saftiga bär med smak av skogen, kryddigt och fräscht. Här finns en bra syra, örtiga toner inramade av snyggt integrerade ekfat. Utmärkt till kyckling eller kalkon.

Nya världen är stor och varierad. Detta är ett litet axplock av viner från olika världsdelar som kan ge dig en överblick av vad som finns att hitta. Gillar du fruktiga viner med mycket smak och lite kraft är detta bra viner för dig. De är dock inte utan elegans, finess och komplexitet så spänn på bältet, luta dig tillbaka och passa på att njuta!

Magnus Reuterdahl

Annons:

Idag finns det också många vinproducerande länder utan för dessa gamla områden. Några är små och nya sett till produktion såsom Sverige och Danmark andra nya och stora som Kina. Andra har gamla anor men glöms periodvis nästan bort såsom Georgien, länder i Mellanöstern och Nordafrika.

Läs mer

Fler artiklar