Röd pinot noir för ljumma sommarkvällar

Röd pinot noir är likt ambrosia, viner goda nog för gudarna. De har i regel en profil som bygger på elegans och fräschör snarare än på kraft och smakrikhet. Det är viner som utmanar smaksinnet mer än att chocka smaklökarna. För mig är det viner som passar utmärkt till mycket av sommarens mat och med sin fräschör för ljumma sommarkvällar.

Gammal kärlek rostar aldrig. När det kommer till vin var min första riktigt stora vinkärlek till druvan pinot noir, framförallt röda viner från Bourgogne. Det är en låga som aldrig svalnat, idag är det dock svårt att hitta riktigt bra, prisvärd pinot noir, med undantag för Champagne. Idag tänkte jag dock fokusera på de röda vinerna på druvan. Att priserna skenat iväg beror bland annat på små årgångar i Bourgogne de senaste åren på grund av av hagel, frost och andra vedermödor. Till det kommer att jag knappast är ensam när det kommer till att älska och fascineras av druvan och dess viner, till exempel ett stort intresse från fler länder, bland annat den asiatiska marknaden.

Röd pinot noir

När jag öppnar en riktigt bra flaska vin på druvan så är det bara att buga och bocka. Doften och smakerna tar dig med på resa i smakernas värld, det är komplext och omvälvande utan att vara påträngande eller kraftfullt och det tar dig till något som kan liknas vid vinets nirvana. Det är kärlek vid första droppen! Pinot noir är druvan bakom några av de mest eleganta och komplexa röda vinerna från Bourgogne och ryggraden i många viner från Champagne. Det finns dock fler platser i världen som är duktiga på druvan. Jag dricker gärna bra pinot noir från Tyskland och Österrike, från Alsace i Frankrike och flera regioner i USA samt från Chile och Nya Zeeland med flera.

Annons:

...there ain't no mountain high enough
Ain't no valley low enough
Ain't no river wide enough
To keep me from getting to you...

Nickolas Ashford & Valerie Simpson 1966

Röd pinot noir för ljumma sommarkvällar

En bra pinot noir är den perfekta kombinationen av sorglöshet, flörtighet och komplexitet. Det har en air av upphöjdhet och det goda livet men är samtidigt ett vin som alla kan njuta av. Vinerna kräver rätt förutsättningar i from av jordmån, position och klimat. De kräver en vinmakare med rätt handlag men också det där lilla extra ett je ne sais quois.

Efter lite letande har jag har hittat några som kan hålla dig sällskap under sommar där covid-19 fortfarande sätter vissa hinder. De kommer om inte annat hålla mig sällskap! Det är viner som sätter guldkant på en grå sommardag eller gör den vackrast dag ännu lite mer glimrande utan att tömma semesterkontot helt.

Bourgogne är ofta dyrt men det finns viner att hitta som är prisvärda även från denna fantastiska region. Ett sådant kommer från området Hautes Côtes de Nuits på höjderna ovanför det mer kända Côte de Nuits, som ligger i den norra delen av Côte d´Or, Bourgognes rödvinscentrum. Vill du fynda så är det ofta i dessa lite mindre kända områdena de finns.

Röd pinot noir

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2018, Côte de Nuits, Bourgogne, 179:-, Nr 5460, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett smakrikt vin som är expressivt för att vara Bourgogne, men med sagt så är det också ett vin med såväl elegans, fin fräschör och viss komplexitet. Vinet har en blommig ton med smak av viol. I smaken finns också tydliga toner av röda bär som jordgubbar och hallon samt mörka bär som björnbär. Under detta finns också lager av fruktorner som stenfrukter vilket ger ytterligare dimensioner. Frukten kantas av en fin örtighet som drar åt det lite kryddigare. Det har mjuka tanniner som backas upp av toner av ekfat och snygg struktur. Detta är ett utmärkt vin till fågel eller chark. Det är också ett utmärkt vin att sippa på och kontemplera över.

Les Dame de Vergy charmar och förför och låter dig njuta av Bourgognes smaker.

Ett annat land som gör många prisvärda pinoter är Tyskland, där kallas de i regel spätburgunder. Det görs idag strålande viner på druvan i de flesta tyska vinregionerna. Förr upplevde jag dem ibland som lite gammaldags, lite dammiga och ofta med för mycket rostade ekfat, idag är det som bortblåst och vi finner riktiga pärlor. En region som inte tillhör de mest kända är Baden. Det är en stor region som sträcker sig från Franken i norr till Schweiz i sydväst. Det är ett lite varmare distrikt än de flesta andra i Tyskland och ger därmed viner med lite mer fruktighet. Ett som finns på bolaget som är riktigt bra är:

Röd pinot noir

Lahrer spätburgunder bestes fass 2017, Weingut Wöhrle, Baden, Tyskland, 208:-, Nr 92743, Systembolaget

Här har vi ett smakrikt och riktigt charmigt vin med en härlig fruktighet. I smaken finns söta körsbär, jordgubbar och skogshallon kantade av örter. Det finns också en fin lite rostad ekfatston som ger struktur och en fin kryddighet. Det är ett utmärkt grillvin även om det är en pinot! Fram med fläskköttet, fågel eller rotfrukten och tänd på grillen.

En riktigt snygg tysk spätburgunder med såväl lite tryck som elegans och komplexitet.

Alsace är mer än sina vita viner. De gör också riktigt bra pinot noir. Precis som i Tyskland är det många som upplever Alsace som lite gammaldags. Det har dock skett en hel del i Alsace de senaste åren och många har gått mot en mer modern stil men ändå kunnat behålla sin personlighet och känslan av området. Ett bra exempel på detta är den klassiska producenten Gustave Lorentz.

Röd pinot noir

Gustave Lorentz Evidence pinot noir 2017, Alsace, Frankrike, 169:-, Nr 71970, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är lite av en smygare, ett vin som behöver luft för att utvecklas. Inledningsvis är det lite knutet men när det öppnar upp sig kommer en bukett av smaker med mogna lite mörkare körsbärstoner toppade av skogshallon. Det finns en tydlig ekfatston är väl integrerad i vinet och som såväl håller smakerna på plast som ger en kryddighet till vinet. Det har en fin längd och det är här komplexiteten kommer fram.

Detta är ett fågelvin, det flyger och passar utmärkt till kyckling, kalkon eller ripa!

Som jag nämnde ovan finns det också mycket bra i nya världen. Några som jag ofta har hemma kommer från Marimar som har sina vingårdar  i Russian river valley, Kalifornien. Detta är en pinot som är lite kraftfullare och har lite högre alkohol än de ovan men producent lyckas ända få till en perfekt balans i vinet. Vill dricka jänkarplonk är detta grymt!

Röd pinot noir

Marimar Estate pinot noir 2017, Sonoma, Kalifornien, USA, 429:-, Nr 74480, Systembolaget

Solmogen frukt möter amerikanska ekfat och en riktigt fin syra. Här möter vi den kaliforniska solen och vinmakning som skapat ett vin med mycket fin balans, här finns det eleganta som jag förväntar mig från en pinot, här finns komplexiteten men här finns också spelande sötma, fin fruktighet och kryddor som drar åt det mer exotiska hållet, I frukten finns körsbär, jordgubbar och blodapelsin samt en lite mörkare ton som drar åt mörka bär. I eftersmaken finns en härlig stensälta  som bygger på fräschören och det är också här i ekot av vinet som örtigheten kommer fram. Mycket gott.

Låt smaklökarna cruisa mellan smakerna, servera vinet till grillat kött, till fisk eller mer kryddrik mat, det kommer stå pall!

Ytterligare en favorit är på gång in på bolagshyllorna, från Nya Zeeland. Tyvärr har jag inte provat det än men tidigare årgångar har varit utmärkta. Marion’s Vineyard pinot noir 2017, Schubert wines, Nya Zeeland, 399:-, Nr 91234 Systembolaget, 2/6.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar