Rias Baixas, spanskt vitt guld

Många associerar Spanien med röda viner från Rioja och Priorat samt det spanska bubblet Cava, glöm inte att det också är ett utmärkt vitvinsland. En av de bästa regionerna för vita viner är Rias Baixas och där är det druvan albariño som regerar. Magnus har provat den senaste årgången av tre av sina favoriter.

Annons:

Spanien är ett stort land med många vinregioner. En av de bästa vitvinsregionerna är Rias Baixas i nordvästra Galicien. Här regerar den gröna druvan albariño. Rias Baixa är ett område med många soltimmar, omkring 2 200, det är också ett område med förhållandevis mycket regn och det påverkas av närheten till Atlanten. En annan del som påverkar är jordmånen som oftast består av en kombination av granit, lera, grus, sand och silt.

Allt detta gör att druvorna får mycket ljus och mycket vatten, de får också såväl värme som svalka. Det ger viner som är solmoget fruktiga med mycket citrustoner samt inslag av en del exotisk frukt. De får ofta en fin kropp och lite rondör vilket också bygger på att vinerna ofta får ligga på sin jästfällning och en härlig stenkryddighet som går över i havssälta.

Det är inte utan att vinerna från Rias Baixas påminner om vinerna från Vinho Verde i Portugal. Rias Baixa och Vinho Verde gränsar faktiskt till varandra. De har också samma druva som sin favorit, med olika namn: albariño respektive alvarainho. Det finns också andra viner som har liknade smakprofiler, till exempel de utmärka vermentio-vinera från Sardinien som har mer örtiga aromer och en lite annorlunda sälta och energi samt vinerna på assyrtiko från Santorini i Grekland som har en djupare fruktigare ton med sin  typiska vulkaniska sälta.

Rias Baixas

Rias Baixas är en av fem vinregioner i Galicien, den delas i sin tur upp i fem områden Ribeira do Ulla, Val do Salnés, Soutomaior, Condado do Tea och O Rosal. Det är ett udda område om vi tittar på vingårdarna, dels odlas nästa bara en druva, mer än 95% av odlade druvor är just albariño. Det finns ungefär 4 000 hektar uppdelade på 6 500 odlare. Majoriteten av vingårdarna är med andra ord mycket små.

Många av mina favoritviner från Rias Baixas kommer från området Val do Salnés. Det är det svalaste området I Rias Baixas. Jordmånen innehåller mycket granit och rejält stenig samt ligger utmed atlantkusten, detta ger viner med en härlig fräschör som drar åt havstoner.

Tre albariño från Rias Baixas

Jag valde att beställa hem några favoritviner från Rias Baixa. Ett av vinerna finns ännu bara i en blandlåda. Albariño är ett sommarvin och passar ofta utmärkt till smörstekt eller grillad fisk och skaldjur av alla de slag.

Ett av mina favoritviner görs av Bodegas Forja de Salnés från just området Val do Salnés. För en tid sedan provade jag den kommande årgången, 2016 och den var lika bra som alltid. Den finns inte på bolaget just nu men kommer inom kort, sannolik via beställningssortimentet.

Bodegas Forja de Salnés är en förhållandevis ung bodega (2005) men med gamla rötter, deras vinplantor är planterade mellan åren 1952-1982. Vid sidan av att odla albariño är de också ett av få vinerier som odlar blåa druvor i området. Blåa druvor var vanligt förekommande i Rias Baixas i början på 1900-talet, men har nästa försvunnit helt. Jag har inte sett de röda vinerna i Sverige men de är också något att hålla ögonen öppna efter.

Rias Baixas

Leirana 2016 albariño, Val do Salnés, Rias Baixas, Spanien, ca 200:-, ingår i en blandlåda, Nr 79689, Beställningssortimentet.

I detta vin möts det rena och fräscha med mer komplexa och eleganta smaker. Här finns gröna och gula äpplen, solvarma citroner och apelsinskal samt lite underliggande päron. Det finns också en fin vitblommig ton som möter en kargare havston och sälta. I avslutet framträder en kryddig vitpepprig smak. Eftersmaken är lång och ekar länge i gomseglet.

Ett fräscht och härligt vin med en lång ton. En husfavorit! Det passar till skaldjur och fisk samt är utmärkt som sällskapsvin. Denna ingår i en låda med olika viner kallad Meet the growers case 2, Nr 79689. Andra viner i lådan är Reaissance 2015, Cuvée du Chat 2017, Fuentes 2016, Colline Novaresi 2014 och Douhat syrah 2016, läs mer här om dem på Winetrade.se hemsida. Om du är intresserad av Leirana går denna särket att beställa genom privatimport, det är bara att skicka en fråga till importören.

Det andra vinet är också en favorit, även detta kommer från regionen Val do Salnés. Trots att flaskan är blå lovar jag att innehållet inte är det! Vinmakerska är Paula Fandiño.

Rias Baixas

Mar de Frades 2016, Val do Salnés, Rias Baixas, Spanien, 149:-, Nr 75669, Beställningssortimentet

Detta är ett fruktigt men fräscht vin. Här finns såväl frukter med hög syra som citron, grapefrukt och gröna äpplen som mer smakrika söta frukter som mango, ananas och nätmelon. Frukten kantas av vita blommor och örter som drar åt mynta och fänkål. Avslutet är saliverande med en fin dos havssälta och en liten skalbeska.

Elegant och friskt som passar utmärkt en varm sommarkväll.

Ett tredje vin kommer från Terras Gauda. Det aktuella vinet kommer från området O Rosal. Även detta är ett område som ligger utmed Atlantkusten och gränsar mot Portugal man gör vin som alltid levererar.

Rias Baixas

Abadia de San Campio albariño 2016, O Rosal, Rias Baixas, Spanien, 159:- Nr 75386, Beställningssortimentet

Detta är ett lite fylligare vin än de två första men fortfarande med en härlig fräschör. I frukten finns ananas, gula äpplen, mjälla päron och en hint av citrusfrukter samt en lätt aromatisk blommighet. I mellanregistret kommer lite jästtoner och i avslutet en kryddig kant samt en härlig sälta.

Smakrikt, fylligt och gott. Ett vin som passar till vanliga skaldjur och fisk men också rätter med ljust kött och sallader.

Tre bra viner från Rias Baixas i Spanien att njuta av under sommaren.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar