Rapport från Kakheti, Georgiens största vinregion

Vissa länder är speciella. Georgien är ett sådant. Det är på samma gång ett nytt vinland och ett land med en mycket gammal vinhistoria. De äldsta spåren av vinproduktion är äldre än 8000 år gamla. Här finns massor att upptäcka, smaka, se och lära men det är också ett land i förändring.

Annons:

Jag besökte Georgien för första gången 2012. De hade då börjat få uppmärksamhet i vinvärlden tack vare sina traditionella viner gjorda i amforor eller som de heter i Georgien qvevri. Därefter har jag besökt landet flera gånger bland annat under årets skörd.

Kakheti

Kakheti
En qvevri från ca 6000 f.Kr.

Qvevri är ett lerkärl som grävs ned i jorden, de används för såväl jäsning av vin som för att lagra det. Storleken på en qvevri kan skilja sig. Idag är de flesta som används till vin 1500-3000 liter. Arkeologisk forskning har visat att traditionen att göra vin i nedgrävda qvevri går tillbaka till bondestenålder. De äldsta spåren i Georgien kommer från just denna period och är daterade till omkring 6000 f.Kr, dvs de är omkring 8000 år gamla.

De flesta kopplar samman Georgien med qvevrivin, de kallas också för orange vin eller amber wine (bärnstensfärgat vin). I Georgien görs dock också röda och rosa viner i qvevri och några experimenterar även med mousserade viner i qvevri.

En anledning till att dessa viner kom till Europa under 2000-talet är det handelsembargo som Ryssland införde 2006 (det togs bort 2013). När landets största exportmarknad försvann blev Georgien tvungna att hitta nya marknader och nya sätt att marknadsföra sig. Ett sätt att göra detta var att titta bakåt och genom det kunna presentera något unikt georgiskt, dvs qvevrivin. Idag har de återigen en stor exportmarknad i Ryssland men nu är den bredare och inkluderar flera länder i Europa samt USA, Japan och Kina. Sverige finns dock inte med på top 20-listan, ännu.

Kakheti

En av de första vinproducenterna som introducerade qvevriviner på den internationella marknaden var klostret Alaverdi i Kakheti. Några av deras viner går att hitta på vinbarer och restauranger i Sverige.

Raport från vinregionen Kakheti

Vinregionen Kakheti är den viktigast av Georgiens vinregioner. Här finns 16 av landets 19 PDO-områden (Protected Designations of Origin). I Kakheti produceras omkring 85% av allt vin från Georgien. Jag besökte regionen i samband med årets skörd. Precis som i Europa påverkas också Georgien av klimatförändringarna. År 2018 har varit varmt och torrt och skörden har påbörjats omkring två till tre veckor tidigare än normalt och är nu klar i de flesta delarna av Kakheti. Trots en något mindre skörd än vanligt är många dock nöjda med kvaliteten.

Kakheti
Druvan rkatsiteli

När du läser om georgiska viner är det lätt att få uppfattningen att här endast görs qvevriviner. De är viktiga för vinindustrin, men de utgör dock bara av 2-3% av den totala produktionen. År 2017 motsvarade produktionen omkring 4 miljoner liter av de omkring 138 miljoner liter som producerades. Tittar vi istället på artiklar och recensioner i Europa och USA rör majoriteten dessa viner.

Kakheti

Kakheti skyddas av berg från norr och söder och genom regionen rinner floden Alazani. Utifrån detta brukar de dela upp regionen i den norra sidan mot Kaukasusbergen och södra sidan. Klimatet är subtropiskt, den södra delen är dock svalare än den norra vilket ger viner som ofta känns lite fräschare och elegantare.

Viner från Kakheti

Vid denna resa besökte jag ett 10-tal vinerier och provade viner från ytterligare ett 10-tal producenter. Några utgjordes av små familjevinerier, några mellanstora och några som är riktigt stora. Fokuset låg på qvevriviner men vi provade också många mer konventionella och några experimentella viner. Det som är kul att notera är att kvaliteten överlag har ökat och att många också börjat titta på hur de ska kunna ta emot turister och ge dem en upplevelse.

Kakheti
Gogi Dakishvili, Orgo

KakhetiNär det kommer till qvevriviner hittade jag mina favoriter hos Marani Telavi wine cellar med sin Satrapezo 10 kvevri 2014 och Satrapezo mtsvane 2016. Gogi Dakishvilis viner under etiketten Orgo Teleda winery där hans tsolikouri 2016 och saperavi 2017 står ut. Lagvinari rkatsiteli 2017 av Dr Eko Glonti. Lagvinari är också riktigt bra. De gör också flera viner i vinregionen Imereti som är fantastiska.

Gemensamt för dessa viner är att de är eleganta, rena och fräscha samt har djup och komplexitet. Det är viner som verkligen visar på potentialen hos qvevriviner, inte bara som kuriositet utan som riktigt bra viner som definitivt har sin plats i din vinkällare.

Kakheti
Dr Eko Glonti, Lagvinari

Det tål att sägas att detta är viner som tål och vinner på att lagras, det gäller särskilt de orangea vinerna. Ett bra exempel på detta är ett vin från Mildiani winery gjort på druvan kisi från 2012. Vinerna får med lagring ett större djup och ökad komplexitet men mer skogstoner med inslag av svamp, nötter och kryddor.

Kakheti

Tittar vi istället på viner som görs på det sätt som vi är vana vid, det vill säga på fat eller ståltank så finns det också många riktigt bra viner. Här skulle jag dock behöva prova fler, under flera tillfällen för att verkligen få fång på karaktär och stilar. Det finns dock flera producenter som gör riktigt snygga viner som sannolikt skulle kunna fungera bra på den svenska marknaden.

Tsinandali och Mukuzani är två PDO-regioner att hålla koll på då det också gett namn till två vinstilar. Tsinandali för vita viner och Mukuzani för röda viner. Tsinandali är också namnet på en vinstil och ett vineri som skapades av Prins Alexander Chavchavadze på 1800-talet. Det brukar räknas som det första moderna vineriet i Georgien och vinstilen Tsinandali som en av de första moderna vinstilarna. Vinstilen görs på en blend av druvorna rkatsiteli och mtsvane kakhuri. Mukuzani görs på druvan saperavi och för att få kallas mukuzani ska det lagras i ekfat.

Många gör tsinandali men originalet produceras fortfarande av Tsinandali winery. Deras blend är gjord på druvorna rkatsiteli (70%) och mtsvane kakhuri (30%) precis som på 1800-talet. Vinet lagras omkring 2 år innan det buteljeras. Andra producenter som gör bra konventionella viner vid sidan av qvevriviner är Shumi wineryMarani Telavi wine cellar och Vaziani Makashvili.

Kakheti
Marani winery

Nya trender i Kakheti

En trend är att börja göra ”nya” stilar av vin, dvs nya för Georgien, till exempel rosé. Det är en stil som ännu inte är så vanlig varför dessa viner ofta är lite dyrare. Ett bra exempel på en rosé är rosé Nino Vevuve Griboyedoff från Tsinandali winery på druvorna rosévin alexandrouli & mujuretali.

Kakheti

En annan trend är mer experimentell. Ett exempel på detta är Vasiani Makashvili som gör några qvevriviner på internationella druvor som cabernet sauvignon och montepulciano. Bägge är riktigt bra och intressanta om du vill känna av hur en qvevri påverkar druvor som vi kanske har bättre kunskap om. Det ska dock tilläggas att det inte är något nytt att odla internationella druvor, många av dem planterades under 1800- och 1900-talet.

Bland de experimentella kan vi också lägga Shumi winery. De gör några viner som kanske är gjorda delvis som experiment delvis som marknadsföring. Det första är ett single vine wine, Genesis. Vinet görs på druvor från en gammal vinstock som blivit ett träd. Åldern är bedömd till ca 300 år och druvsorten är än så långe inte säkerställd. Vinet är bra och intressant, det är dock dyrt då det endast blir ett fåtal flaskor per år. Det andra är en multicuvée gjord på de omkring 400 druvor som de har i planerade i ett så kallat nursery. Bägge vinerna är bra och intressanta men kanske lite mer för att väcka uppmärksamhet och som en upplevelse för besökare på vingården.

Turism i Kakheti

KakhetiTurismen har börjar komma i fokus. Utmed vägarna finns nu wine route skyltar som visar var vinerierna är belägna. Många vinerier har också byggt upp provsmakningsrum och restaurangdelar.

En del vinerier har även byggt hotell i anslutning till vingården. Ett bra exempel på detta Babaneuri Winery eller som det också kallas Chateau Baba. Hotelldelen ligger i samma hus som vineriet och restaurangen. Det är modernt och fräscht. De gör också riktigt bra viner.

Kakheti
Chataeu Baba

En annan nyhet är att de internationella hotellkedjorna också är på gång in. Tsinandali winery håller på att bygga ett hotell tillsammans med Radisson Blu. Andra som Shumy wineri och Kahreba winery har byggt in aktiviteter som museum och visar hur man bakar bröd, lagar khinkali (georgiska dumplings), trampar vin med mera.

Kakheti
Brödbakning, Shumi winery

När det kommer till vinerna så har georgiska viner varit i framkant när det kommer till naturvinstrenden däremot har det varit få som varit certifierade som eko, bio eller organic. Detta har nu börjat att ändras. Flera har certifierat sig som ekologiska eller är på gång att göra det. Flera har också anammat det biodynamiska tänkandet. Idag finns det några som är certifierade och ytterligare ett antal som är på gång. Detta är något som kanske kan komma att göra dem mer attraktiva för vissa kunder och marknader internationellt.

Georgien på Systembolaget

Just nu finns det inga georgiska viner på bolagets hyllor. Det finns dock georgiska viner att beställa ur beställningssortimentet. För tillfället finns det ett 20-tal viner i bolagets beställningssortiment, varav några av producenterna ovan. Några har också funnits på bolagets hyllor de senaste åren. Det är dock lite olyckligt att Systembolaget valt att kategorisera orange vin som vitt, detta gör det svårare att förstå vilka viner som är vilka. Det gick ju snabbt att göra det med blått som är en mer påhittad kategori.

Ett bra tillfälle att prova viner från Georgien kommer att vara på mässan STHLM food & wine 9-11 november 2018. Flera av vinerierna ovan kommer att finnas representerade där. Det bästa just nu är dock att resa till Georgien. Läs mer om det i artikeln Sugen på en spännande vinresa här i DinVinguide.se

Jag var inbjuden till denna resa av Georgian national tourism administration.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar