Portvinstå, portvinsnäsa & vinballe – Vinsjukdomar

Vin anses vara orsaken till många vinsjukdomar bland annat portvinstå, portvinsnäsa & vinballe - stämmer detta och vad är åkommorna egentligen?

Om du läser om vin kommer du förr eller senare stöta på diverse uttryck – här kommer tre sjukdomsrelaterade ord.

Vinsjukdomar nummer 1: Portvinstå

Portvinstå eller som man kallar det idag gikt. Det är en ledinflammation som orsakas av att halten urinsyra i blodet ökar och kristalliseras. Kristallerna lägger sig i leder, senor och omgivande vävnad och är en form av artrit. En av orsakerna till detta sägs vara stort alkoholintag och frosseri, det kan dock också bero på vissa mediciner eller andra sjukdomar. När man kallar det portvinstå avser man en inflammation vid stortån, gikt kan dock sätta sig på andra leder. Namnet gör det dock vinrelaterat och det var så jag stötte på det.

Just namnet portvinstå är förminskande och pekar på att man får skylla sig själv dock drabbas ganska många av gikt. Namnet portvinstå kommer från äldre beskrivningar där den sägs vara vanlig hos engelska äldre välmående överklassherrar, män som drack mycket portvin och åt feta middagar. Sjukdomen är känd ända tillbaka till antiken.

Det sägs att gikt drabbar ungefär drabbar ungefär 1 % av den äldre befolkningen. Sjukdomen är vanligast hos män. Tillståndet kan vara mycket plågsamt. Är det då vinet man ska skylla på? I viss mån men långt ifrån alltid!

 

Annons:

Vinsjukdomar nummer 2: Portvinsnäsa

En annan sjukdom som ofta förknippas med för stort alkoholintag är rosacea. Det är  inflammatorisk sjukdom i ansiktets blodkärl som ger rodnader i ansiktet. Dessa kan bli mer synliga på grund av stress, intag av varma drycker, alkohol, kryddad mat, stark sol och vind.

Oftast syns detta kring panna, näsa, kinder och haka. Tillståndet är mer eller mindre kroniskt. En variant av detta kallas rhinophyma, en talgkörtelhypertrofi som ofta visar sig som rodnad av näsan och ibland deformitet. Denna är vanligast hos män och kallas ibland portvinsnäsa. Den orsakas dock inte av alkohol, även om det kan förvärras av intag av alkohol.

 

Vinsjukdomar nummer 3: Vinballe

Detta är inte riktigt en sjukdom, snarare ett själv framkallat tillstånd. Det skulle också kunna kallas ölballe eller spritballe med mera. I princip avses tillfällig impotens orsakat av fylla. Komikern Henrik Hjelt gav en gång en utmärkt förklaring till benämningen vinballe:

Att försöka knulla när man har vinballe, det är när man vill köra vidare men det är inte kul för någon!

Lösning – sov och invänta nästa tillfälle, samt drick mindre!

Överintag av alkohol är inte nyttigt. Personligen lägger jag hellre lite mer pengar på något som är riktigt gott och njuter av detta än att dricka något billigt bara för att bli full. Kvalitet före kvantitet och du kommer må bättre, få trevligare upplevelser och ha roligare!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar