Portugal i blickfånget, gastrostaden Lissabon

Lissabon är en underbar sommarstad som sjuder i värmen. Nattlivet är pulserande och det känns som att innerstaden aldrig sover. Det finns dock mycket mer än bara nattliv här finns också massor med gastronomiska förnöjelser och fantastiska viner att njuta av.

Annons:

Portugal präglas av sin närhet till Atlanten och sin historia som handelsnation. Här finns en blandning av kulturella inslag, smaker och uttryck. Det finns lite av Brasiliens samba-takter, av medelhavskultur trots att vi är vid Atlanten, norsk torkad saltad torsk (bachelau) och tuk tuk. Tillsammans känns det dock ytterst portugisiskt.

gastrostaden Lissabon

En av mina favoritstäder i Portugal är Lissabon, det är lite av navet i landet. Här finner du många av de bästa restaurangerna och i princip alla intressanta viner, även de som kommer från andra delar av landet. Som turist har du möjligheter att uppleva såväl storstadens lockelse även om det inte är en jättestor stad. Du kan njuta av kultur, historia och musik – fado och ett gott vin i sommarnatten är en utmärkt kombination.

gastrostaden Lissabon

Personligen ligger just vinernas och det gastronomiska Portugal mig närmast om hjärtat. I Lissabon hittar du många fantastiska restauranger med allt från det traditionella portugisiska köket till det mer moderna och till ”fine dining”. Allt till trevliga priser, sett ur en svensk synvinkel.

gastrostaden Lissabon
Rascunho branco 2015, Quinta de Santiago är ett strålande vin gjort på 100% alvarinho i Vinho Verde. Mycket kropp och en fin rondör, smakrik men med massor av fräschör. Lite annorlunda – bör ej missas om du hittar den!

När det kommer till vin är Portugal en liten skattkista som bara fortsätter att ge. Upptäck det genom vinbarer och på restauranger eller besök en av de närliggande vingårdarna. Många kan nås inom ramen för en dagstur och många har också boende om du vill stanna en natt. Närmast ligger vinregionerna Lisboa, Tejo, Alentejo och Setubal. Vill du bada i havet så finns det också många närliggande plaster där du kan doppa de lurviga i den blå Atlanten.

Har du inte redan bestämt dig för ett resmål i sommar eller om du letar efter ett till hösten så är Lissabon ett utmärkt val.

Lissabon – Var köper jag vin?

Det kanske viktigaste är att veta var man hittar de bästa vinerna. Jag rekommenderas Garrafeira Nacional på Rua de Santa Justa, 18. De har ett stort utbud och ofta också en del lite mer ovanliga viner och äldre årgångar. Det är en butik som är kul att besöka i sig, även om du inte tänker handla just då.

gastrostaden Lissabon
El Corte Inglés

gastrostaden LissabonLite mer modernt är varuhuset El Corte Inglés som ligger på Av. António Augusto de Aguiar 31. Det är som ett varuhus med kläder, parfymer, skor med mera men på översta våningen finns en riktigt bra vinbutik. Extra bonus är de också har en vinbar, Wine Bar Experience. Här kan du i lugn och ro köpa ett vin i butiken och sedan dricka det i baren. Du kan också välja att prova viner i baren och sedan köpa vinerna du gillar i butiken. Perfekt om du får en regnig dag eller om någon i familjen vill shoppa loss.

Lissabon – Var äter jag bäst?

Det finns många bra restauranger i Lissabon med omnejd. Undvik dock de många turistiska restaurangerna på Lissabons centrala gågator. Du kommer bli mätt men smakmässigt besviken. Om någon vill vinka in dig så vet du att du bör undvika stället! Då det är ett land med många olika kulturella influenser så hittar du också många olika kök. Personligen brukar jag dock välja restauranger med en portugisisk profil.

gastrostaden Lissabon

Gastrostaden Lissabon
André Magalhães

En personlig favorit är A Taberna Rua das Flores som drivs av André Magalhães och ligger på Rua das Flores, 103. Andre är en stor glad man med ett stort mathjärta och han kan också lite svenska efter att bott här på 1980-talet, så säg hej!

Filosofin är att utnyttja säsongens råvaror och kombinera det traditionella med det moderna och ibland det oväntade. Det är ett hål i väggen med små bord utmed väggarna, det känns som att stiga in i en annan värld till en tid som flytt. Dofterna får en att omedelbart bli hungrig och maten är underbar. Små rätter som får dig på gott humör och du får den känslan man hade som barn och skulle öppna nästa julklapp, vad är det i nästa paket. En av mina favoriträtter är en soft shell crab burger som känns mer asiatisk än portugisisk, den smakar fantastiskt gott. Denna restaurang är ett måste!

Tänk på att du inte kan boka bord, här gäller det att komma i tid och ha lite tur. De har öppet både för lunch och middag.

gastrostaden Lissabon
André Magalhães fru Sílvia Canas da Costa är en av personerna bakom vingården Quinta da Lapa i Tejo. De kommer i år med en ny serie viner i en äldre stil som detta utmärkta claret. Ljus, fräscht och riktigt gott. Detta är en av de vingårdar där man kan bo över natt.

André Magalhães driver också en restaurang som är mer ”fine dining” på portugisiska, Taberna Fina. Restaurangen ligger på Praça Luís de Camões 22. Det är lite som A Taberna men förfinat, dock utan att förlora glädjen och lekfullheten. Underbar mat kombinerat med en riktigt bra vinlista – missa den inte!

gastrostaden Lissabon
Eduardo VII-parken, utsikt från Eleven

När vi ändå är inne på ”fine dining” så finns restaurangen Eleven där Joachim Koerper leder köket. Detta var den första restaurangen i Lissabon som fick en stjärna Guide Michelin, vilket den fortfarande har och är väl värd. Restaurangen ligger i Eduardo VII-parken, precis norr om Pombal med en fantastisk utsikt över Lissabon. De har en riktigt bra vinlista och maten är precis med riktigt vassa moderna rätter som känns Portugal men också har ne del mer internationella inslag. Adress en är Rua Marquês de Fronteira, Jardim Amália Rodrigues

gastrostaden Lissabon
Quinta do Mouro är en av mina favoritproducenter i Alentejo. Mest känt är deras röda vin med samma namn. De gör också ett antal lite mer annorlunda viner med etiketten uppoch ned och namnet Erro – i detta fall B. Ett vitt vin med massor av karaktär och riktigt fint smak. Ett kontemplationsvin!

Vill du istället ha något mer traditionellt men ändå riktigt bra så rekommenderas Lisboa à Vista – en restaurang på en båt som ligger en bit från centrala Lissabon. Det är dock värt resan till Cais da Mundet, Baía do Seixal. Båten var en gång en passagerarbåt på floden Tagus men har rustats upp till en fräsch modern lokal och närmare vattnet än så här kommer du inte. Maten är traditionell men ofta med en lite elegant touch. Mycket på meny är fisk, färsk och bachelau samt skaldjur men om du gillar kött så finns det också!

gastrostaden Lissabon
Tagus floden, en bit öster om den aktuella restaurangen.
gastrostaden Lissabon
Pedro Jorge, Restaurante Terroso

Restaurante Terroso, Rua do Poço Novo 17, 2750-642 Cascais är en glädjande nyhet, trots att jag inte hunnit besöka den själv tar jag med den här. Varför? Den drivs av Pedro Jorge som tidigare drev min favorit vinbar  i Lissabon, Alfaia Garrafeira i Bairro Alto. Vinbaren finns fortfarande kvar och fortfarande värd att besöka, men når inte de höjder de gjorde en gång i tiden. Pedro är en stor personlighet med massor av hjärta och charm och hans fru Vitalina som drev det utmärkta köket var Alfaia för mig. Nu har de dock startat upp på nytt, i en av Lissabons utkanter, i Cascais och en annan vän och vinjournalist Jim Budd besökte nyligen den nyöppnade restaurangen, läs mer här. Efter det vet jag vart jag ska vid nästa Lissabonbesök!

Om du har favoritställen i Lissabon eller på andra ställen i Portugal så får du gärna dela med dig på vår facebooksida.

Magnus Reuterdahl

Ps – Man ska ju avsluta med något sött och bra vit port är helt fantastiskt. En som jag provade senast jag var där är Vasques de Carvalho porto branco special reserve. Denna är något i hästväg och då menar jag inte brett! Den är farligt god, med en perfekt balans mellan sötma och syra, tyvärr finns den inte Sverige men du kan finna den i Portugal för omkring 30 euro. Ds.

gastrostaden Lissabon

Läs mer

Fler artiklar