Polpette al sugo, stora italienska köttbullar i tomatsås

Är inte köttbullar från Sverige? Nja, kanske inte, men det finns svenska köttbullar och det finns många andra typer av köttbullar, såsom Polpette al sugo från Italien. Läs mer i DinVinguide.se och få tips på vin till maten.

Annons:

Svenska köttbullar är världsberömda, bland annat tack vare den svenska kocken i Mupparna och IKEA. De har en lång historia och omnämns första gången i Kajsa Wargs kokbok på 1700-talet. I jämförelse med andra berömda köttbullar är de dock fortfarande unga. Polpette al sugo tros ha en historia som går tillbaka till romarrikets dagar.

Italienska köttbullar i tomatsås

Köttbullar kan känns vardagliga men de kan också vara riktigt goda. Klassiska köttbullar med brunsås, rårörda lingon och potatismos kan var en festmåltid. Det är detsamma med deras Italienska släkting, de har dock en lite annan textur och smak. Polpette al sugo är en rätt som passar utmärkt en kall vinterdag.

Jag gillar att göra den på kalvfärs vilket verkligen ger en lättare smak, men det går bra att göra dem på nötfärs också. Det är också viktigt att välja rätt pasta till rätten. Min favorit är spaghettoni som är lite tjockare än vanlig spagetti och tar till sig smakerna bättre.

Polpette al sugo

Stora italienska köttbullar i tomatsås (4 personer)

Köttbullar

  • 600 gram kalvfärs (eller annan färs)
  • 1 dl ströbröd (eller 2 skivor vitt torrt bröd, helst osaltat)
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta (finhackad)
  • 1 liten gul lök alternativt en schalottenlök (finhacka eller riv)
  • 1 näve färsk salvia (finhacka)
  • Rivet skal från en ½ citron
  • Salt och peppar

Tomatsås

  • 2 burkar hela tomater (om det är sommar och har bra färska tomater behöver du ca 750 gram)
  • 3-4 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1 bit stjälkselleri (finhackad)
  • 1 stor morot (finhackad)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 torr chili
  • 2 dl kalv eller hönsbuljong.
  • salt
  • ett par nypor färsk basilika

tomatsås

Det går utmärkt att göra tomatsåsen i förväg, den går också bra att frysa in. Jag brukar göra en stor batch varje höst så jag har tomatsås på färska tomater.

Finhacka morötterna, fräs dessa tillsammans med chilin på låg värme i oljan i 3-4 minuter, tillsätt löken, sellerin, en vitlöksklyfta och låt det hela i ytterligare 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och buljongen. Koka upp och tillsätt tomaterna. Låt det hela sjuda i minst 30 minuter. Smaka  av med salt.

Rör ihop med några nypor hackad färsk salvia, det rivna citronskalet, ströbrödet, ett ägg, 0,5 dl mjölk, vitlök och lök samt salt och peppar. Arbeta ihop så att det blir en fin smet. Låt stå kallt i ca 30-45 minuter. Rulla därefter köttbullarna; det bör bli 8 st.

Köttbullar

Sätt på stekpannan, låt den bli het, lägg i en försvarlig mängd smör och bryn köttbullarna så att de får lite färg – ta av dem från plattan och låt dem vila ca 10-15 minuter.

Under tiden värmer du på såsen igen, lägg i köttbullarna och låt det det hela koka. Låt det sjuda under lock i ca 10 minuter. Ta av locket, tillsätt resten av vitlöken och basilikan. Låt stå och småputtra några minuter och servera med pasta. Avsluta med att hyvla över lite parmesan. Det går också att servera rätten tillsammans med lite mozzarella som långsamt smälter mellan pastan och tomatsåsen.

Italienska köttbullar i tomatsås

Vin till Polpette al sugo

Allt annat än italienska viner till en italiensk rätt känns fel. Jag har därför plockat fram tre bolagsfavoriter. Tre viner från klassiska vinområden som passar till såväl vardag som till fest.

svensk tricolour Polpette al sugo

Terreno Chianti Classico 2015, Toscana, Italien, 129:-, Nr 2373, Systembolaget

Även om vi är i Italien så får vi här med oss lite svenska toner från Terreno. Vineriet drivs av familjen Ruhne sedan 1998 och gör riktigt snygga viner i ren fin stil där druvan sangiovese får skina. Kryddigt med rena toner av körsbär kantat av hallon och ekfat. Modernt, klassiskt och riktigt gott!

Polpette al sugo

Michele Chiarlo Barbera D’Asti Le orme 2016, Piemonte, Italien, 125:-, Nr 2251, Beställningssortimentet Systembolaget

Detta är ett inbjudande fräscht vin i modern stil med röda och lila frukter och bär samt en fin kryddig ton och bra längd. Ett riktigt bra pastavin med det lilla extra!

rött vin Italien Polpette al sugo

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2013, Toscana, Italien, 279:-, Nr 12357, Systembolaget

Ungt, komplexet och långt. Brunello di Montalcino är ett av Toscanas bästa vinområden. Col d’Orcia levererar varje år. Här finns fin fruktigt ton, härlig längd, balanserade fat och lång kryddig eftersmak. Som ungt passar detta utmärkt till rätter som denna och som lite äldre till köttgrytor med nöt eller vilt. Brunello ger klassiska viner med komplexitet, kraft och elegans. Detta är ett vin med riktig spets!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar