Polpette al sugo, stora italienska köttbullar i tomatsås

Är inte köttbullar från Sverige? Nej, inte alla, men det finns svenska köttbullar och det finns många andra typer av köttbullar, såsom Polpette al sugo från Italien.

Annons:

Svenska köttbullar är världsberömda, bland annat tack vare den svenska kocken i Mupparna och IKEA. De har en lång historia och omnämns första gången i Kajsa Wargs kokbok på 1700-talet. I jämförelse med andra berömda köttbullar är de dock fortfarande relativt unga. Polpette al sugo tros ha en historia som går tillbaka till romarrikets dagar.

Italienska köttbullar i tomatsås

Köttbullar som rätt kan känns vardagliga, men det beror på hur de tillagas och vilka råvaror du använder. Klassiska köttbullar med brunsås, rårörda lingon och potatismos kan var en festmåltid. Detsamma med deras Italienska äldre syskon, de har dock en lite annan textur och smak. Polpette al sugo är en rätt som passar utmärkt en kall vinterdag eller varm sommardag.

Jag gillar att göra den på kalvfärs vilket verkligen ger en lättare smak, men det går bra att göra dem på vildsvinsfärs, nötfärs eller rådjursfärs. Det är också viktigt att välja rätt pasta till rätten. Min favorit är spaghettoni som är lite tjockare än vanlig spagetti och tar till sig smakerna bättre.

Polpette al sugo

Stora italienska köttbullar i tomatsås (4 personer)

Köttbullar

  • 600 gram kalvfärs (eller annan färs)
  • 1 dl ströbröd (eller 2 skivor vitt torrt bröd, helst osaltat)
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta (finhackad)
  • 1 liten gul lök alternativt en schalottenlök (finhacka eller riv)
  • 1 näve färsk salvia (finhacka)
  • Rivet skal från en ½ citron
  • Salt och peppar

Tomatsås

  • 2 burkar hela tomater (om det är sommar och det finns bra färska tomater behöver du ca 750 gram)
  • 3-4 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1 bit stjälkselleri (finhackad)
  • 1 stor morot (finhackad)
  • 1,5 dl vitt eller rött vin
  • 2 dl kalv-, grönsaks- eller hönsbuljong.
  • salt
  • ev. ett par nypor färsk basilika alt salvia

tomatsås

Såsen

Det går utmärkt att göra tomatsåsen i förväg, den går också bra att frysa in. Jag brukar göra en stor batch varje höst så jag har tomatsås på färska tomater hela vintern.

Börja med att kvarta tomaterna. Lägg dem i en stor gryta med lite olja och låt småkoka i ca 30-60 minuter, tills tomaterna blivit sås. Om det blir torrt tillsätt någon dl buljong.

Under tiden finhackar du morötterna, stjälsellerin och löken. Fräs dessa på låg värme i 1-2 matsked olja i ca 30 minuter på låg värme. Tillsätt sedan 2 av de hackade vitlöksklyftorna och vinet, låt det hela koka upp innan du för över det hela i tomatsåsen. Låt allt sjuda i ca 30 minuter tillsammans. Vid behov tillsätter du ytterligare någon eller några dl buljong. Nu är grunden klar.

Köttbullarna

Rör ihop hackad färsk salvia, det rivna citronskalet, citronjuicen, ströbrödet, ägget, mjölken, hälften av vitlöken och löken samt salt och svartpeppar. Arbeta ihop så att det blir en fin smet. Blanda sedan ihop detta med färsen tillse du får en jämn och fin smet. Låt stå kallt i ca 30 minuter. Rulla därefter köttbullarna; det bör bli ca 8 st.

Köttbullar

Sätt på stekpannan, låt den bli het, lägg i en försvarlig mängd smör och bryn köttbullarna så att de får fin färg, ca 5 minuter. Ta sedan av dem från plattan, ställ dem åt sidan och låt dem vila ca 10-15 minuter.

Under tiden värmer du på såsen igen, smaka av med basilika, salt och svartpeppar. När såsen är börjat sjuda lägger du i köttbullarna. Låt det hela sjuda under lock i ca 10-15 minuter. Ta av locket, tillsätt resten av vitlöken. Låt stå och småputtra några minuter tills pastan är klar.

Färdigt att servera

Sedan är det bara att servera med pasta, gärna med lite hyvlad parmesan eller mozzarella.

Italienska köttbullar i tomatsås

Vin till Polpette al sugo

Allt annat än italienska viner till en italiensk rätt känns fel. Jag har därför plockat fram tre bolagsfavoriter. Tre viner från klassiska vinområden som passar till såväl vardag som till fest.

svensk tricolour Polpette al sugo

Terreno Chianti Classico 2015, Toscana, Italien, 129:-, Nr 2373, Systembolaget

Även om vi är i Italien så får vi här med oss lite svenska toner från Terreno. Vineriet drivs av familjen Ruhne sedan 1998 och gör riktigt snygga viner i ren fin stil där druvan sangiovese får skina. Kryddigt med rena toner av körsbär kantat av hallon och ekfat. Modernt, klassiskt och riktigt gott!

Polpette al sugo

Michele Chiarlo Barbera D’Asti Le orme 2016, Piemonte, Italien, 125:-, Nr 2251, Beställningssortimentet Systembolaget

Detta är ett inbjudande fräscht vin i modern stil med röda och lila frukter och bär samt en fin kryddig ton och bra längd. Ett riktigt bra pastavin med det lilla extra!

rött vin Italien Polpette al sugo

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2013, Toscana, Italien, 279:-, Nr 12357, Systembolaget

Ungt, komplexet och långt. Brunello di Montalcino är ett av Toscanas bästa vinområden. Col d’Orcia levererar varje år. Här finns fin fruktigt ton, härlig längd, balanserade fat och lång kryddig eftersmak. Som ungt passar detta utmärkt till rätter som denna och som lite äldre till köttgrytor med nöt eller vilt. Brunello ger klassiska viner med komplexitet, kraft och elegans. Detta är ett vin med riktig spets!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar