Påskgille, vårfest & påskafton

Det är påskafton (äntligen) och årets längsta och tråkigaste dag ligger bakom oss, långfredagen. Likaså 40 dagar av fasta? Tja kanske inte riktigt, det är dock dags att fira påsk. Tänd elden, tillaga lammet och öppna champagnen. Låt oss fira våren med ett påskgille!

Annons:

Häromdagen, på skärtorsdagen flög häxorna till Blåkulla. Häxsabbaten pågår för fullt ikväll och imorgon återkommer häxorna efter sina förluster med hin håle. Saknar du någon som borde vara med på påskagillet ikväll kan det vara på sin plats att vara misstänksam!

När växte upp var långfredagen fortfarande lång, synnerligen lång. På TV fanns två kanaler som visade påskmässor, långfilmer om Jesu liv och död eller en flimrande testbild och allt var stängt. På påskafton kom påskäggen och godiset fram. Den som väntar på något gott och allt det…

Idag är kanske påskgodiset inte det viktigaste, maten och vinet har tagit dess plats. Fasta har aldrig legat för mig. Här gäller snarast frossa före fasta, det vill säga dödssynd före självspäkelse. Jag misstänker att du känner igen dig!

påskgille

Påskfirande

Påskfirande har religiösa grunder, sättet att fira den har dock förändrats över tid. Jag tycker om att läsa om tidigare tiders firande, hur farfar och farfars far firade. En kul bok rörande detta är Svenska Gästabud från alla tider (1963) av Mats Rehnberg. I denna kan du läsa om påsken och fastan i kapitlet: Fastlagsgille, av A.J. Cederholm (1858-1925).

Cederholm berättar om att fastan inleddes vid fastlagssöndagen eller köttsöndagen. Detta var tre dagar av förluster innan en 40 dagar lång fasta inleddes. Sedan kom påsken, våren och nya festligheter. Allt detta har sitt arv i katolicismen och trots att vi övergick till protestantismen under 1500-talet lever dessa kvar än idag. Precis som våra förfäder frossar vi, äter ägg, vi sjunger låter snapsen rinna, kall och ren ned i våra halsar.

Lycksalig är den, som, stödd på eget stop,

Till gäster inga gynnare behöver;

Men dricker broskål med dem allihop,

och har ändå till slut buteljer kvar

(Johan Olof Wallin, 1779-1839)

Så firar jag påsk

Idag firar jag påsk med min familj. Här njuter vi av påsklamm, ägg och mycket gott vin. Vi firar påsk genom att vara tillsammans och njuta av att våren kommit. Till detta har solen visat sitt varma leende och grillen har fått åka fram. Passa på och njut, det finns ingen tid som nu!

påskgille

Framförallt, passa på att plocka fram de där vinerna som du sparat till en särskild dag eller köp något som du inte provat förut. Välj bort färdigmarinerade köttbitar och genvägar, passa på att ta tid att laga mat från grunden på bra råvaror. Laga maten tillsammans, skåla med champagne och se till att ha det trevligt!

chili

Idag firar vi påsken med en kombination av friska viner, bland annat Champagne Lombard extra brut BdB (Nr 7921), Montirius les Clos 2016 (Nr 95958), Etna Rosso 2016 från Benanti (Nr 74874) från Sicilien och Les Lauzeraies rosé från Tavel, Rhone (Nr 2724).

Gille, vårfest, påsk

Skål och glad Påsk!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar