Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Oktoberfest på hemmaplan
Skriven av Magnus Reuterdahl

Oktoberfest på hemmaplan

Jag firar oktoberfest på hemmaplan. I år är det den 187:e upplagan av Oktoberfest och helst vill man ju fira den på plats i München, det är dock inte alltid möjligt. Tack och lov finns det goda oktoberfestöl och andra festöl att hitta även på hemmaplan. Till det lagar jag lite currywürst som passar utmärkt till ölen.

Oktoberfest är en årlig fest som pågår under drygt två höstveckor i München. I år firas den mellan den 17 september till den 3 oktober. Vi är med andra ord mitt inne i firandet och det är ett speciellt år i år för festivalen ställdes in såväl 2020 som 2021.

Jag har varit på festivalen vid ett par tillfällen och det är något att sätta upp på sin bucket-list. Fantastisk stämning, massor med öl och ompa-ompa-musik i överflöd och folk klädda i Dirndl respektive Lederhosen. I år har jag dock inte möjlighet att åka till Tyskland, istället firar jag på hemmaplan med öl från bolaget och tyskinspirerad mat.

Munchen öltält

Oktoberfest – en kortfattad historik

Första gången Oktoberfest firades var den 12:e oktober år 1810. Festivalen var en hyllning till kronprinsen av Bavaria som senare blev kung Louis I och gick av stapeln i samband med hans giftermål med prinsessan Therese von Sachsen-Hildburghausen. Oktoberfest hålls på Theresienwiese, en äng som sedermera döptes om till prinsessans ära.

Festivalen ställdes in 2020 och 2021 på grund av Coronan, det var dock inte de första åren som den varit tvungen att ställas in. Det var inte ens första gången den fick ställas in för en epidemi. År och 1854 och 1873 fick den ställas in på grund av kolera-utbrott. Olika krig har stoppat den år 1813, 1866, 1870, 1914–1918 och 1939–1945 och åren 1923–1924 ställdes den in på grund den kraftiga inflationen.

Idag handlar festivalen om ölen, om festen och maten. Så har det dock inte alltid varit. Från början handlade det om hästkapplöpning och sedermera kompletterades det med tivoli, kägelbanor, klätterställningar och dansbanor. Det var först kring år 1880 som ölet blev en egentlig del av festen och då var det Münchenbryggerier som tog fram speciella festöl som vi idag kallar oktoberfestöl. Idag är det Münchenbryggerierna som utgör kärnan av festligheterna.

Karnival

Münchenbryggerierna & oktoberfestöl

De mest kända Münchenbryggerierna är Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner och Spaten. Till festivalen produceras ett oktoberfestöl. Det är ett särskilt lageröl som är lite fylligare, tydligt maltig och med en märkbar sötma samt en relativt hög alkoholhalt. Traditionellt gjordes de som en Märzen, det vill säga ett underjäst öl som bryggdes på våren, i regel i mars. Under senare år har dock många oktoberfestöl börjats göras i en friskare stil. Många utanför München producerar andra festöl för likande festivaler utanför München.

Idag är det väldens största folkfest med mer än 6 miljoner besökare. Den går dock utmärkt att fira hemmavid i goda vänners lag. Köp in ett gäng oktoberfestöl och ät klassisk tysk mat. Välj mellan surkål, tysk chark, bröd, brezel, schnitzel, bratwurst, knödel eller grillad kyckling. Själv satsar jag dock på det tyskaste av det tyska streetfood klassiker: Currywürst!

Oktoberfest på hemmaplan – Currywurst

Tysk currywurst är klassisk tysk snabbmat, dock inte med rötterna i München utan i Berlin. Det sägs att rätten skapades av Herta Heuwer. Hon fick curry av engelska soldater i utbyte mot hembränd sprit. Med denna skapade hon en sås som hon serverade med grillade korvar och detta blev snabbt en succé, som idag njuts över hela Tyskland och långt utanför dess gränser. År 1959 patenterade hon rätten i München, så den har till trots viss koppling till oktoberfeststaden förutom att det är en populär rätt på festivalen. Mitt recept på såsen hittar du här nedan.

Oktoberfestöl på bolaget

När det kommer till ölen så provade jag igenom det sortiment som stod under Okterberfestöl på ett av stadens bolag. Elva stycken inalles. Majoriteten från Tyskland men där finns också två katter bland hermelinerna, ett från Sverige och ett från Tjeckien. Utöver detta visade sig tre av de tyska ölen komma från andra städer än München. Detta satte mig i ett dilemma, ska jag diskvalificera de som jag inte skulle hitta på festivalområdet i München eller prova alla. Jag provade alla och valde ut de sex som jag tycker är bäst!

Det finns ingen inbördes ordning mellan ölen utan detta är de som jag njuter av under mitt oktoberfestfirande i soffan.

Tyskt ölAyinger Oktober Fest-Märzen, Tyskland, 24:90, Nr 11715, Systembolaget

Förhållandevis mörk och lite mer åt alehållet i stiken om än med en mjuk humleton. I smaken finns torkade stenfrukter, citrus och sirapsbröd. Smakrikt men fräscht och med en snygg pomeranston i avslutet

Tyskt ölAldersbacher festbier, Tyskland, 24:90, Nr 11716, Systembolaget

Ljus och fräsch med en fin maltighet. I smaken finns rågknäckebröd, citrus och blommor samt en lätt humlighet. Ölet har en fin beska och ett långt avslut som har hint av sötma men framförallt fräschör.

Tjekiskt ölPrimator Oktoberfestive Lager, Tjeckien, 21:90, Nr 11527, Systembolaget

Härligt skum och en mjuk lite sötmaltig smak med gula torkade frukter samt en underliggande syra. I smaken finns också brödkryddor, havreknäcke och en ton av honungskakor. En charmig öl som passar till mat såväl som törstsläckare.

Tyskt ölHofbräu München Oktoberfestbier, Tyskland, 24:90, Nr 11298, Systembolaget

Smakrik och fyllig med en del underliggande kraft. I smaken finns  ljust surdegsbröd, apelsinskal, citron och örter samt honung. Ölet har en fin fröschör och lite blommiga humletoner samt en lätt gräsighet och en liten alkoholbeska i avslutet som bryter av.

Tyskt ölZoller Hof Export Festbier, Tyskland, 23:90, Nr 11419, Systembolaget

I detta öl finns en tydlig beska, en fin fruktighet och en markerad fräschör. Ölet har en maltton med inslag av humle och råg samt smak av citrus- och stenfrukter. Avslutet är kryddigt och uppfräschande.

Svenskt ölRNB Oktoberfest, Sverige, 29:-, Nr 34982, Systembolaget

Detta är en öl med viss beska kombinerat med en tydlig sötma och markerad maltig ton. I smaken finns apelsinskal, persika samt aprikosmarmelad och sirapslimpa. Det har en fin fräschör och en lätt karamellig sötma i avslutet.

Passa på att njut av hösten genom att ta med lite Oktoberfest hem till vardagsrummet!

Prost!

Magnus Reuterdahl

Oktoberfest på hemmaplan – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer