Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
portugisiska viner
Skriven av Magnus Reuterdahl

Njut av portugisiska viner i Sverige

Portugisiska viner och Portugal ligger mig varmt om hjärtat, det är inte något jag sticker under stol med. Det senaste året har flera av mina portugisiska favoritviner kommit till Sverige. Sedan 2020 finns det också en portugisisk vinbar i Stockholm. Mitt allmänna tips är drick mer portugisiska viner!

Vi är många som älskar vin i Sverige, men ska sanningen fram är många ganska traditionella och konservativa i sina vinval. Viner från Italien och Frankrike dominerar bolagets hyllor, Bag-in-box viner och viner med hög alkoholhalt och förhållandevis hög sötma dominerar försäljningslistorna. Det beror dels på att vissa områden och länder har en vinhistoria, det är viner vi känner igen, dels på att vi är vanemänniskor, vi köper det vi känner till. Det må vara varumärken, producenter, vinområden eller druvor.

Något som är viktigt för att vi ska få upp ögonen för ett vinland eller område är restauranger och vinbarer. De är viktiga skyltfönster för ett lands mat- och vinkultur. Sommelierer är också viktiga, det är de som rekommenderar viner som passar till restaurangens mat. I någon del är jag och mina kollegor också viktiga, för några av er läser faktiskt det vi skriver och handlar efter det. En fjärde och inte oviktig del är bolagets personal. De ska inte påverka köpen, men de flesta konsumenter frågar personalen och får svar, med andra ord Systembolagets personals kunskap och smak är viktig, även om detta ofta glöms bort.

Cork vinbar, Gamla Stan

När det kommer till Portugal och portugisiska viner har jag saknat naturliga skyltfönster i form av barer och restauranger. Jämför med alla som har klassisk fransk, spansk eller italiensk mat. Givetvis finns det många restauranger som har portugisiska viner på sin vinlistor men få har fokuserat på det. För några veckor sedan slog dock Alexandre Carreira upp dörrarna för vinbaren Cork i Gamla stan, Stockholm. Jag säger som Gert Fylking: Äntligen!

portugisiska viner
Alexandre Carreira

För mig och många Portugal-vänner kan detta komma att bli ett Mekka. Det är redan på god väg, åtminstone när det kommer till vin och stämning. Rörande detta finns både bredd och spets i vinlistan. Förutom en hel del viner som kan förväntas finns också det udda och mer oväntade. Jag saknar givetvis en del också, men det kommer förhoppningsvis efterhand. Alex har stor kunskap om sitt lands viner och fingertoppskänsla när det kommer till rekommendationer.

portugisiska viner

Det jag dock saknar, än så länge är en portugisisk meny. Med det menar jag inte 50 shades of bachalau, även om det bör finnas några rätter på torkad fisk. Det jag vill är att kunna gå in och beställa en prego, en Bifana (sandwich med fläskkött), Francesinha (en portugisk Dagobertmacka- mycket av allt), Caldo Verde (en soppa), Porco Preto (fläskkött från de svarta grisarna), Polvo à la Lagareiro (bläckfisk med potatis och olivolja) eller skaldjur som percebes med mera. Sedan vill vi ju också ha portugisiska ostar som Serra da Estrela. Alex lovar att Portugisiska smaker också kommer på tallriken inom kort.

Rekommenderade viner på Cork vinbar

Quinta do Pôpa är sedan länge en personlig favoritproducent i Dourodalen. Vinerna är fruktiga, fräscha och tillgängliga. Han ger dock inte avkall på kvalitet, elegans eller komplexitet. På Corks finns flera av hans viner. En rekommendation är vinet PaPo som han gör tillsammans med den legendariska vinmakaren Luis Pato från Bairrda. Med andra ord en combo av Bairrada och Douro.

Stephane Ferriera
Stephane Ferriera, Quinta do Pôpa

Quevedo

Oscar Quevedo gör fantastiska portviner. Framförallt älskar jag deras vita portviner. Ett riktigt spännande projekt är dock ett orange vin, Moon Lagar, som han gjort med författaren till boken Orange revolution av Simon Woolf, läs mer här. Oscar berättade för mig att detta vin var ett projekt som höll på att sluta i katastrof. Han och Simon hade pressat druvorna i lagares (dvs stora öppna vinkar. Efter fem dagar hade det dock inte påbörjat att jäsa och de hade nästan gett upp hoppet. De gav det dock en sista chans, den sjätte natten var det fullmåne och då startade processen. Därav namnet, Moon Lagar. Om månen hade något att göra med det hela ska vi låta vara osagt, men då gjordes en mycket liten kvantitet av vinet så det finns sannolikt bara ett fåtal flaskor i Stockholm. Skynda!

portugisiska viner

Barbeito & Conceito

Barbeito är en förnyare av Madeiravin. Personligen tycker jag att de gör några av de bästa vinerna på ön idag. Ett spännande annorlunda projekt är vinet Porto branco Conceito. Vinet är ett samarbete mellan  Rita Ferreira Marques på Conceito i Douro och Ricardo Freitas på Barbeito i Madeira. Ett vitt portvin som kombinerar Madeira och Dourodalen. Fräscht, vackert och mycket gott samt lite annorlunda. Väl värt att prova om du gillar fortifierade viner.

Barbeito

Niepoort

Niepoort gör mycket som är bra, i baren finns några till exempel WannaBi på alvarinho. Jag hoppas att se andra favoriter som Clos de Crap, Charm, Nat´Cool Drink Me, Conciso med flera. Dirk är en av Portugals bästa vinmakare, han vågar gå sin egen väg och gillar att arbeta med många projekt (inte bara i Portugal). Det som slår igenom i alla hans viner, inklusive portvinerna. är viljan att visa druvorna och terrior i vinerna samt att hålla fräschören och elegansen i första rummet.

Niepoort Douro

Dirk Niepoort, Niepoort

Portugisiska viner på bolaget

Som jag skrev ovan saknar jag en del favoriter hos Cork. Jag rekommenderar alla importörer med portugisiska viner att besöka vinbaren och försöka få upp era viner på deras vinlista. Några viner jag hoppas se där är till exempel.

Soalheiro är det mest klassiska av Vinho Verdes gröna viner. Strålande kvalitet, massor med fräschör och härlig längd. Detta vin görs på alvarinho, på bolaget finns numer flera bra viner från dem, läs mer här.

Vinho Verde

Vill du prova en annan druva från Vinho Verdoe är druvan loureiro riktigt bra. En rekommendation är Quinta do Ameal. Deras loueiro är fräscht, har en fin syra och med massor av mineralitet som drar åt havstoner. Detta kombineras med en fin dos frukt som drar åt citrus och exotiska frukter.

Vitt vin Portugal

Herdade do Mouchao, en av de bästa klassiska producenterna från Alentejo. De gör alicante bouchet drivna viner med kraft och frukt men också fräschör och elegans. Vill du lära känna Alentejo är dessa en av de viktiga nycklarna. Just nu finns finns vinerna Dom Rafael och Ponte das Canas. Helst skulle jag dock vilja se flaggskeppet; Mouchão.

Alentejo Portugal

Herdade do Rocim är en annan nyckel till Alentejo, men nu till det nya Alentejo. De arbetar såväl med moderna som med gamla metoder. Framförallt står det ekologiska i centrum tillsammans med amforor. I vinerna finner vi elegans, komplexitet och stringens.

Soppor och vin

Filipa Pato, Luis Pato’s dotter och drottningen av Bairrada gör strålande viner, såväl mousserande som stilla. Många från gamla vingårdar. Baga är en druva du inte ska missa. Några av dessa har funnit och återkommer sannolikt på bolaget. Bairrada över lag är ett av de mest spännande vinområdena i Portugal. Fräschör är ledordet för såväl röda, vita och mousserande viner. Just nu finns de inte på bolaget men de har funnits i små sortiment och jag hoppas de kommer tillbaka snart. Läs mer om henne här.

Bairrada Portugal Filpa Pato
Filipa Pato

Bonustips, portugisiska viner

Colares är en mycket speciell region, läs mer här. Här kan vi hitta viner från såväl 30-talet, 50-talet och 60-talet som håller än idag, både vita och röda. Några av dem finns i restaurangsortiment så låt oss hoppas att finns på en vinlista snart.

Ett tips till hugade importörer är också min artikel om nya unga vinmakare från Portugal att hålla ögonen på, läs mer här. Fånga upp dem, se nedan.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer