Njut av nordamerikansk husman i höst: Pot roast

Hösten är inte riktigt här, än. Vissa dagar är dock redan grå och regntunga, då känns hösten nära förestående. Sådana dagar växer min lust för lite kraftigare rätter med fylligare smaker. En favoriträtt i sådan stil kommer från USA, pot roast. Till det har jag också hittat några kul viner.

Pot roast är comfort food från USA. Det är en enkel rätt att tillaga eftersom du tillagar allt i ett. När den är färdig får du ett ett mört kött som faller sönder som serveras tillsammans med potatisen och morötterna samt den sås de kokats i. Tillsammans ger de en rätt som passar perfekt under en murrig dag. Detta är Amerikansk husman när den är som bäst!

Nordamerikansk pot roast kallas ibland för Yankee pot roast

Pot roast är precis som namnet indikerar en rätt baserad på kött. Du börjar med att bryna det och sedan låter du det kokas i en gryta i ugnen. Köttet kan vara av såväl nöt som gris, men jag använder helst nötkött. I ugnen tillagas det tillsammans med rotfrukter, lök, potatis, buljong och örter. Tillsammans skapar de en komplett rätt och en symfoni av smaker och ett fint djup.

Det finns många varianter av pot roast då det är en rätt med gamla anor. De äldsta kända recepten på pot roast kommer från första halvan av 1800-talet. Rätten är dock betydligt äldre än så och stammar från den franska rätten boeuf à la mode. Varianterna av pot roast är resultatet av de matkulturer som emigranterna hade med sig till Nordamerika och vad de hade tillgång till lokalt i form av råvaror. Vanligen görs den på styckdetaljer som högrev, fransyska, brisket eller fläskkarré. Den stil som kallas Yankee Pot roast är min favorit, i denna tillagas köttet tillsammans med morötter och potatis.

Kött

Alla recept som funnits länge har utvecklats och förändrats över tid. Om du söker efter pot roast på nätet kommer du hitta en stor mängd recept med lite olika variationer. Jag har över tid gjort många varianter, där jag lagt till och dragit ifrån ingredienser. Detta är min pot roast så som jag brukar göra den.

Min pot roast

Jag gör helst pot roast på nötkött, för att få lite extra rondör lägger jag dock till lite fläskkött i form av rimmat sidfläsk. Oftast använder jag högrev eller brisket (bringan), detta är smakrika köttdelar som kräver sin tid i ugnen för att bli möra och genomkokta. Det andra som är viktigt för att få riktigt bra smak är att ha en bra buljong, jag brukar göra min själv eller så köper jag den i en bra köttbutik, t ex i någon av Stockholms saluhallar.

I många recept används tomatpuré och/eller rött vin för att ge djup och smak till såsen. Jag brukar istället använda balsamicovinäger och lite cognac. I de flesta amerikanska recept så vill de ha fyllig och tjock sås, personligen vill jag hellre ha mer av en skysås. Jag brukar därför inte reda den, men det är en smaksak. Den blir dock god oavsett om den är tjock eller inte. Receptet hittar du nedan.

Annons:

Nordamerikansk pot roast

LÄS MER
Pot roast

Vin till pot roast

Pot roast är en smakrik rätt, den är dock inte het eller överdrivet kryddig. Detta gör att vinet kan bli som ett extra tillbehör till rätten och det som jag tycker passar bäst är ett fruktigt rött vin med mörka frukter och bär samt smak av örter och peppar. Urtypen för det hittar jag i Rhônedalen och kanske främst i norra Rhône. Viner i denna stil produceras dock i många delar av världen med lite olika uttryck. Jag har valt tre viner på druvan syrah i kombination med andra druvor: ett franskt, ett australiensiskt och ett sydafrikanskt.

Trots att rätten är amerikansk har jag valt att ta viner från andra länder. Det beror inte på att jag inte gillar amerikanska viner men att jag valt de som jag tycker är de bästa på bolaget just nu, till denna rätt. Ett av vinerna finns också tillgängligt via winefinder.se. Framförallt är det tre riktigt bra viner till denna rätt samt att ha på på lager inför hösten.

Rött vin Rhone

Côte-Rôtie Brune et Blonde de Guigal 2016, Rhône, Frankrike, 495:-, Nr 93092, Systembolaget

Côte-Rôtie är den nordligaste delen av Rhône och trots att namnet säger blond så är detta ett rött fullblod. Området Côte-Rôtie är uppdelad i två delar, Côte Brune och Côte Blonde. Detta vin från E Guigal är dock inte till 100% rött, det innehåller lite vin på gröna druvor, vinet är gjort på en blend av 96% syrah och 4% viognier. Som namnet berättar kommer druvorna från båda delarna av Côte-Rôtie.

Detta är ett vin du kommer förälska dig i! Här blandas mörk och röd frukt i en perfekt harmoni med viss fyllighet och trots mycket smak har en fin lätthet. I smaken finns björnbär, skogshallon och en hint av viol. Vinet har en mjuk syra som ger fräschör och fina tanniner som ger vinet struktur. Smaken kantas och ramas in av ekfatskryddor och en hint av vaniljtoner samt kakao. Eftersmaken är lång och har inslag av charkuterier, färska lagerblad och ett sting av svartpeppar. Det är ett vin som spelar över flera register, har elegans och massor av komplexitet.

Detta är ett vin som är som gjort för grytor, stekar och hårdost. Det är också förbaskat gott!

Rött vin australien

Penfolds Bin 389 2018 cabernet shiraz, Australien, 499 kr, Nr 92301, Systembolaget & Winefinder.se (OBS släpps den 15 september)

Penfolds Bin 389 kallas ibland för mini-Grange efter Penfolds flaggskeppsvin Grange. Personligen föredrar jag ofta Bin 389 då det är mer tillgängligt som ungt och har de flesta komponenter Grange har, även om det senare har lite mer potential om du långlagrar det. OBS att årgång 2018 släpps den 15 september. Det är ett vin värt att köa för, det kommer åtminstone jag göra.

Detta är ett vin med mörk frukt, fint djup och stor koncentration. Frukten backas upp av såväl en fin syra som av en bra struktur och snyggt integrerade ekfatstoner. Tanninerna är precisa, kryddigheten ger kraft och eftersmaken är lång och komplex. Vinet är tillgängligt om lite i yngsta laget och därför en aning bångstyrigt, men här finns en elegans som längtar att få komma ut och en härlig komplexitet. Bångstyrigheten kan dock tämjas med rätt mat, till exempel en pot roast.

Detta är ett av mina favorit viner från Australien och 2018 är strålande. Jag ger en stark rekommendation! Drick nu med mat eller lagra i några till många år för ökad komplexitet.

Rött vin Sydafrika

Mullineux granite syrah 2017, Swartland, Sydafrika, 699:-, Nr 93069, Systembolaget

En av mina favoritproducenter i Sydafrika är Mullineux. Detta vin på druvan syrah är strålande och det  är ett vin att njuta av, kontemplera över och perfekt att dricka till min pot roast!

Detta är en snyggt vin med en härlig koncentration kombinerat med fin fräschör. Det är rent, det har energi och det är fruktdrivet. Här finns mörk frukt med ton av mörka körsbär, björnbär, skogshallon och lite tranbär. Syran är precis och balanserad, fräschören byggs upp i eftersmaken av sälta som minner om hav. Vinet har en snygg struktur med tydliga integrerade tanniner och en hint av ekfat. Eftersmaken är lång och kryddig med inslag av svartpeppar samt en hint av bergamott och blommig örter.

Ett vin med fantastisk balans och massor med charm, som du garanterat kommer vilja ha minst ett glas till av!

God mat och goda viner får den där mörka, blöta och kalla hösten att helt försvinna ur mitt sinne. Se till att njuta av säsongens rätter och bra viner därtill.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar