Nationaldagen – fest eller ännu en ledig dag?

Firar du vår nationaldag? Jag vet inte om jag tillhör fel generation men för mig har den aldrig riktigt satt sig. Midsommar har alltid känts mer som min nationaldag än den 6 juni. Det är dock en ledig dag och den sammanfaller med lillördagen, så något trevlig ska vi göra.

Annons:

Nationaldagen är här. För andra helgdagar finns en mängd färdigtryckta kort med fraser som god helg, god jul, glad påsk med mera. Jag kommer dock inte på någon sådan som kan kopplas till nationaldagen, även om god helg kanske fungerar.

Sveriges nationaldag kallades tidigare för svenska flaggans dag och firas den 6 juni. Jag är född på 1970-talet, den fick status som nationaldagen 1983 och blev helgdag först 2005. Kanske är det så att den inte riktigt satt sig i mitt sinne, att det tar sin tid innan en helgdag blir något som sitter i ryggraden. Men det kan också vara att det redan finns tillräckligt med helgdagar under våren.

Nationaldagen har dock en historia som går tillbaka längre än 2005 och 1983. Den växte fram under slutet av 1800-talet och kom efterhand att kallas nationaldagen, svenska flaggans dag och Gustafsdagen. Det tog ett tag innan den blev folklig. Detta kan ha berott på de olika namnen och att anledningar till dess firande kom från lite olika håll.

År 1893 firades dagen för första gången, då som en del av Skansens vårfest. Arthur Hazelius, Skansens grundare hade redan då idén att detta skulle bli Sveriges nationaldag. Han kallade den för Gustafsdagen, Gustav Vasas kröning 1523, vilket innebar slutet för Kalmarunionen, som skedde den 6 juni. Några år senare lade grosshandlaren Nils Ljunggren fram ett förslag på en svenska flaggans dag, denna kom att bli av för första gången 1916. Även denna skulle firas den 6 juni och kopplades samman med kröningen samt 1809 års regeringsförklaring, som också skrevs under den 6 juni.

Det är med andra ord en dag som i och för sig har firats, men som kanske aldrig kom att bli riktigt folklig. Sedan 2005 är det dock en dag då många av oss är lediga, så det är lika bra att passa på att njuta. Värmeböljan som legat över oss gör också att det är skönt att få vila upp sig lite då och då. Det är åtminstone vad jag tänker göra. Knäppa upp lite bra vin, värma på grillen och njuta av en ännu ledig, varm och skön dag. För mig känns dock midsommar mer som en naturlig nationaldag än just denna, men den ligger fortfarande ett par veckor framåt i tiden.

Nationaldagsdricka

Då jag inte själv har några traditioner satta i sten för nationaldagsfirandet, så utgår jag från vädret och att jag är sugen på lite bra vin. Ett sätt att fira på är givetvis att vända sig till våra svenska vingårdar. Det finns tyvärr inte så många svenska viner på bolagshyllorna och de som finns ofta bara finns i ett fåtal butiker. Vidare har jag ännu bara hunnit prova mer än ett par av årets viner väntar jag med dessa till ett annat tillfälle. Istället har jag försökt, om än långsökt, få ihop något på ett Sverige-tema ändå.

För att få igång den känslan av att det är fest och yra så börjar jag istället med lite bubbel. Då vårt kungahus sedan 1800-talet har franska rötter låter vi första skålen ske med franskt vin!

Nationaldagen

Bollinger special cuvée brut, Champagne, Frankrike, 469:-, Nr 7418

Bollinger är ett vinhus jag ofta återkommer till för att jag gillar deras viner. Här finns ett klassiskt anslag, en precis syra, perfekta bubblor och massor med elegans. Det är smakrikt men aldrig överväldigande, har en utmärkt struktur och får dig att hela tiden vilja ta en sipp till. I frukten finns röda äpplen och citrusfrukter och en lätt kyss av ekfat samt jästtoner som minner om brioche och i avslutet finns krispig sälta.

Detta är ett utmärkt vin att skåla i, att höja festtemperaturen med och känna sig lite extra lyxig på onsdag. Är ni många finns också vinet på magnumbutelj vilket i sig är lite extra lyxigt!

Jag fortsätter med en kungahuset i åtanke och går vidare med ett vitt vin från Tyskland (det kunde ha blivit ett brasilianskt vin också men njaeee…). Om du gillar att grillar salsicca-korvar är detta dessutom ett riktigt bra vin till dessa. Dags för lite svalkande riesling!

Pfalz Tyskland

A Christmann riesling 2016, Pfalz, Tyskland, 139:-, Nr 5882

Det här är ett rent, friskt och rakt vin. Syran är hög och fräschören stor. I smaken finns citrustoner, gröna äpplen och en hint av persika. I eftersmaken finns inslag av aromatiska färska örter och stensälta. Vinet sätter igång snålvattnet, släcker törsten och ger svalka.

Detta är ett utmärkt vin vilken varm sommardag som helst, skål!

Utan närmare eftertanke än att jag också ha med ett rött vin så hoppar jag vidare till nya världen och det land där en gång kolonin New Sweden låg. Kolonins tid var kort, 1638-1655, men om vi firat Sveriges nationaldag då är jag säker att de hade höjt en skål och sänt en tanke till sitt hemland.

Nationaldagen

Marimar estate la masia pinot noir 2014, Kaliforninen, USA, 429:-, Nr 74480

Just detta vin kommer dock inte från östkusten där kolonin låg utan västkusten, men det är ett utmärkt vin för en sommarkväll. Det är också ett vin som sluter cirkeln, då det i smaken minner mer om Frankrikes viner än de flesta amerikanska.

Detta är ett vin med elegans och komplexitet med det är också ett vin med smak och kraft samt en hel del charm. I smaken finns körsbär, hallon och jordgubbar som kantas av en fin blommig ton. Under den röda frukten finns också toner av stenfrukter som äpple och vit persika som fyller ut. Det som känns mest amerikanskt är smaken av rostade ekfat, det är dock en smak som bygger upp vinet, ger det struktur och en fin kryddighet. I eftersmaken finns en härligt fräsch stenigt fräsch ton som drar åt sälta och här finns även en fin örtighet.

Ett vin som passar utmärkt till en grillat kött av nöt, svin eller lamm. Det är också ett vin som det går utmärkt att sitta och njuta av när kvällen övergår till natt.

Ha en riktigt trevlig nationaldag och oavsett om du firar eller inte så passa på att njut!

Magnus Reuterdahl

 

Läs mer

Fler artiklar från Magnus Reuterdahl