När provade du ett vin från Montenegro senast?

Det är inte ofta det kommer vin från Balkan på bolagshyllorna. När de kommer är de vanligen relativt dyra och gjorda med internationella druvor. Därför är det roligt att presentera en nyhet på bolaget från Montenegro på druvan vranac till ett riktigt bra pris.

Annons:

Jag stötte på druvan vranec när jag besökte republiken Makedonien för ett par år sedan, läs mer här. Då beskrev jag druvan så här:

Vranec är en druva som ger ganska kraftfulla viner, med en hel del syra, blåröd frukt som drar mot mörka bär, kan bli lite syltig och har en bra dos tanniner. Det har en rustik elegans med en hel del charm.

För en tid sedan provade jag Monte Cheval vranec 2014 som finns på bolaget från och med den 1 december. Det är ett vin från Montenegro på druvan vranec. När jag tittade tillbaka på vad jag skrev då ser jag har ingen anledning att ändra min uppfattning om druvan – jag gillar den fortfarande och smakerna, de finns där.

Karta

Vranec betyder ungefär svart hingst, vilket kanske ger associationer till brett och hästsvettsdoftande viner. Något sådant finns dock inte det aktuella vinet. Det är ett av tre viner från landet som man kan köpa på bolaget, de andra två är båda gjorda på samma druva men ligger i beställningssortimentet.

Vinet kommer från vinproducenten Plantaze som har sina vingårdar utanför huvudstaden Podgorica. Detta är en stor producent, de har 2310 hektar med vingårdar. Lite unikt är dock att de alla ligger tillsammans i ett område. Många av vingårdarna ligger dock i oländig terräng vilket sätter sina spår i vinet.

Montenegro rött vin

Monte Cheval Vranac 2014, Montenegro, 99:-, Nr 2446

Vinet är mörkt, nästan lite köttigt med inslag av mörka och blåa bär kantat av en finörtig ton. I frukten hittar man plommon, blåbär och björnbär. Det finns en tydlig men snyggt balanserad ekfatston som bjuder på mörk kakao och mocca samt juliga kryddtoner. Tanninerna är silkiga och ger en mjuk touch till det annars lite rustika och karga anslaget. I avslutet finns en mineralistisk ton med inslag av kalk vilket ger vinet en hint av sälta. Detta är ett vin som ger värme när det är kallt ute och som passar till mustiga grytor eller varför inte grillat eller stekt kött av fågel.

Personligen tycker jag det här är riktigt trevligt och det är ett vin jag kommer njuta av i vinter, gör det du med! Låt dig inte skrämmas bort av etiketten som känns lite daterad och i sanning öststatsaktig eller namnet som inte heller känns helt uppdaterat. Detta är dock en utmärkt startpunkt om du vill prova vin från Balkan. Det kan vara början till en ny vänskap och kanske också starten på fler viner från Balkan och Centraleuropa på bolagshyllorna.

Mycket nöje

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar