Muscadet sur lie & ostron

Det finns viner som i sig själva spelar huvudrollen, som tar plats på dansgolvet likt John Travolta i "Saturday Night Fever" andra viner underordnar sig andra smaker och spelar andrafiolen. Sedan finns de där som är perfekta duetter, de fyller upp och förstärker sin partner. Ett sådant par är muscadet sur lie och ostron.

Annons:

Ostron är något vi ätit sedan urminnes tider, vill man prata stenåldersdiet är ostron the real deal. Det finns ostronskal i kökkenmöddingarna från sten- och bronsåldern här i Skandinavien och det finns indikationer att Neandertalarna kalasade på dem redan för 100 000 år sedan.

ostron

Det finns vissa maträtter som kopplas till sexualitet och lust, ostron är en sådan, ett så kallat afrodisiakum. Namnet kommer från den grekiska gudinnan Afrodite som representerade kärlekens sensuella sida och dyrkades som havets härskarinna. Enligt Hesiodos föddes hon ur havets skum, ett skum som bildades då Kronos kastar Uranos avhuggna kön i havet. Tack vare vindguden Zefyros får hon ett musselskal som tar henne till land på en av Cyperns stränder. I myten samlas havets frukter och smaker med vin och kärlek och mystik, detta är lite som muscadet och ostron.

ostron

Huruvida ostron hjälper till att väcka lusten eller inte låter jag vara osagt, det beror framförallt på om man gillar dem eller inte. De är dock kopplat till lyx och överflöd och när man unnar sig något extra öppnas kanske också sinnena för andra nöjen.

oyster

Jag gillar ostron, personligen äter jag dem helst råa, med lite citron eller möjligen några droppar av vinägrett med finhackad schalottenlök. De är dock ganska krångliga att öppna, så även om de ofta finns att köpa beställer jag hellre in dem när jag är på restaurang. En fördel med det är att man då också kan prova ostron från olika platser jämte varandra och se vilka man gillar mer än andra. Ett ostron är inte det andra likt, smaken påverkas bland annat på var de levt eller odlats, en typ av terrior.

oyster

Ett tips är att slinka ned i Hötorgshallen, eller annan valfri saluhall med fiskdisk, på fredagseftermiddagen. Handla vad du behöver inför helgen och sedan sätta sig i någon av fiskdiskarna, beställa in ett fat med ostron samt lite schysst vin och vips har helgen börjat på bästa sätt.

Ostronen ska dofta fräscht och av hav. Det ska inte vara för sladdrigt utan ha lite tuggmotstånd och köttighet, det ska finnas sälta och krispighet men också en liten sötma. Om jag får välja vill jag helst ha muscadet sur lie till mina ostron. Om det inte finns fungerar också champagne, chablis eller torr riesling – men muscadet sur lie is the shit!

Muscadet sur lie

Muscadet sur lie görs i appelationen Muscadet Sèvre et Maine, Loire, Frankrike. Vinet görs på druvan melon de bourgogne vilken ibland kallas för muscadet. Med ”sur lie” menas att vinet lagras på sin jästfällning.

Det här är viner som för sig kan kännas lite tuffa att dricka för sig själva eller som sällskapsviner. De tenderar att vara syrliga och karga med tydlig smak av citron och gröna frukter. Beroende på hur länge de lagrats på sin jästfällning kan de också få en liten krämighet och fina jästtoner. Jag gillar dem som de är, och gillar du syra är detta utmärkta sommarviner. Det är dock i kombination med skaldjur i allmänhet och ostron i synnerhet som de verkligen vaknar till liv. Tillsammans skapas smaksensationer som bygger på havssmaker samt inslag av kalk, flinta och sälta. Den lätta krämiga tonen och de jästiga smakerna förstärks och gifter sig perfekt med ostronen. Borta är det karga och allt som finns är en härlig helhet. Tillsammans bildar de ett perfekt njutningsmedel.

Om du hittar muscadet som fått lite lagring är det också riktigt gott till getost!

Jag har provat igenom ett antal av de muscadet sur lie viner som finns via Systembolagets, här är några favoriter.

Muscadet

Goulaine Muscadet Sèvre et Maine 2012, Domaine Bonnet Huteau, 181:-, Nr 95546, Systembolaget

Det här är strålande, men det är ett vin som endast producerats i 3 500 flaskor och det finns bara ett fåtal flaskor kvar i butikerna. Så stå på gasen! Här finns en fin liten fruktighet med inslag av citrus och friska stenfrukter, en härlig syra och massor av stentoner som ger ett långt avslut.  I eftersmaken finns också inslag av en lätt örtig ton. Elegant med strålande syra. Man vill bara ha mer och några ostron…

Det är är en producent som gör flera bra viner, de flesta av dem finns dock bara på restaurangsortimentet. Det betyder dock att du kan hitta dem lite här och var.

Muscadet

Château-Thébaud Famille Lieubeau 2012, 161:-, Nr 91160, Systembolaget.

Denna muscadet är lite rikare och fylligare än många andra och har en fin förförisk smak med inslag av gula och gröna stenfrukter, citron och lime. Det har legat på jästfällningen i tre år vilket ger den lite kropp och en lätt rondör. Härligt fräsch med fin syra och härliga skiffertoner. Det är smakrikt för att vara en muscadet och det är elegant och komplext. Strålande till skaldjur men också bra till fisk.

Muscadet

Muscadet Les Quatre Chanteaux 2014 Vieilles Vignes, Domaine des Tilleuls, 144:-, Nr 75801, Systembolaget beställningssortimentet.

Detta är inte en äkta muscadet sur lie, det har legat på jästfällning i 18 månader men inte mellan de datum som krävs för att det ska få kallas Muscadet sur lie. Skit samma, det är gott!

Det har  en härlig textur, riktigt fin lite krispig syra och massor med stentoner. I frukten finns citron och grapefrukttoner. Jästtonerna ger dock en fin liten fyllighet och det har en härlig intensiv längd. Perfekt med ostronen eller havskräftor.

muscadet

Origine du Haut Bourg 2006, 191:-, Nr 71111, Systembolaget beställningssortimentet

Det här är ett kul vin, ett muscadet med lite ålder. Det är dock lagrat på sin jästfällning, i 10 år, vilket gör det smakrikt, lite rundare men fortfarande med en härlig krispighet. Framförallt är frukten lite rundare, syran inte så vass och sältan mer integrerad. Det här är ett vin som man kan sitta och kontemplera över, för att vara ett muscadet kan detta sägas vara ett sällskapsvin. Komplext, ”smakrikt” och riktigt gott.

Så njut av lite stenåldersmat och stensmakande viner. De som är riktigt skönt med muscadet är att princip allt är bra, jagb har provat omkring 20 viner via bolaget. Mitt tips är köp, drick, njut och kräv att din lokala ostron-/skaldjursdealer har muscadet att sälja till dig! Alltid!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar