Monferrato, Montferrat, Monfrà – Piemonte

Kärt barn har många namn. Monferrato är ett område i Piemonte, Italien, namnet är latin. På Piemontesiska blir det Montferrat och på italienska Monfrà.

I våras besökte jag Piemonte och ett av de områden vi besökte var Monferrato. Hela idén med resan var att besöka det Piemonte som oftast inte ses i vinbutiken och att upptäcka hur mycket mer Piemonte har att erbjuda. De flesta kommer nog att tänka på Barolo, Barbaresco, Langhe och Asti när man tänker på Piemonte. Vi besökte Gavi, Alto Piemonte, Colli Tortonesi och Monferrato.

Acqui Terme  Monferrato Acquese

Monferrato ligger i den sydöstra delen av Piemonte, på kullarna vid floden Po. Intressant att notera är att Monferrato överlappar såväl delar av Langhe, Asti som Gavi och att vinmakarna i många fall kan välja den certifiering man vill, ofta görs detta utifrån ekonomiska faktorer.

Området är stort, faktiskt mer än 4 gånger större än Langhe. Monferrat DOC skapades 1994 och vinerna säljs ofta som Monferrato rosso eller bianco, men det finns också områdesspecifika viner och precis som i resten av Piemonte finns en hel racka av DOC och DOCG:er.

Bland druvorna finner vi såväl inhemska druvor som barbera, cortese, dolcetto, freisa, grignolino och internationella druvor som cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc med flera.

Acqui Terme  Monferrato Acquese (57) (800x531)

Vi besökte tre vinområden i Monferrato: Acquese, Casalese och Ovadese (Ovada). Förutom viner från dessa områden fick också tillfälle att prova viner på mer ovanliga druvor från till olika håll i Monferrato, varav några är riktigt intressanta, jag återkommer till dessa i en kommande artikel.

Acqui Terme  Monferrato Acquese (11) (800x531)

 

Annons:

Acqui Terme, Monferrato Acquese

Acqui Terme är en liten pittoresk stad i Monferrato som kallades Aquae Statiellae då den grundades 172 f.Kr.

Staden är känd för sina varma källor och kring dessa har det byggts en mängd spa. Men man gör också en del vin i närområdet och det var anledningen till vi var där. Om du är på plats är Enoteca Regionale di Acqui Terme en bra startpunkt för att lära känna vinerna från Acquese och Ovada.

Detta är en mycket vacker del av Piemonte nära Milano och Turin, väl värt att besöka för sitt vin men också för det småbrutna, skogsbeklädda landskapet och de vackra små städerna. Utifrån naturen och faunan kallas det ibland för björnarnas land. Så vitt jag förstod brukar dock inte björnarna ta sig in i vingårdarna, annars brukar de ju gilla söta bär 😉

Här odlas en hel del olika druvor, framförallt dolcetto, barbera och muscato men också nebbiolo, albarossa, brachetto, freisa och timorasso med flera.

Mina favoriter från provningarna i detta område kommer från producenterna Costa dei Platani och Casa Vinicola Marenco. En druva som jag blev sugen att utforska mer är albarossa som ger smakrika, rustika viner med massor med karaktär.

 

Costa dei Platani Monsut 2013 (800x528)

Viner att hålla ögonen på är Costa dei Platani 2013 ”Monsú T” gjort på druvan timorasso, Costa dei Platani, Acqui Terme 2009 ”Faetta” gjort på druvan albarossa och Marenco, Carialoso 2013 gjort på druvan Carica l´ Asino.

 

Maranco Carialoso (800x531)

 

Monferrato Casalese

Monferrato Casalese ligger norr om Asti intill floden Po. De viktigaste druvorna här är barbera, grignolino och malvasia. Gringolo har en helt egen DOC – Grignolino del Monferrato Casalese (1973).

Monferrato DOC (800x519)

Från provningen fick jag intrycket att området är väldigt varierat i stil och druvor vilket gör det svårt att sätta fingret på vad som är specifikt. Flera viner var dock riktigt bra och några som rekommenderas är:

Beccaria Lilán 2013, Monferrato Freisa DOC, Vicara L’Uccellina 2011 Grignolino, Colle Manora Ray 2012, Albarossa och Cantine Valpene Pelydia, Barbera del Montfrerrato supriore.

Ett av dessa finns via beställningssortimentet på Systembolaget, Manora Ray 2012, Albarossa.

Ovada, Monferrato Ovadese

Dolcetto di Ovada blev en DOC 1972 och omfattar ett område om cirka 1500 hektar kring floden Orba i provinsen Alessandria. Vinerna görs på 100 % dolcetto, som lokalt också kallas Uva di Ovada. 2008 fick man också en DOCG classification Dolcetto di Ovada Superiore.

För många kopplas dolcetto ofta ihop med enklare viner som passar bra till pizza, men Ovada visar att man också kan göra viner med mer komplexitet och fler dimensioner. Vid detta tillfälle fick vi också prova en del lagrade viner som visar på Ovada vinernas lagringspotential, läs också här.

Ghio 1998

Detta är viner med en hel del tanniner som är förhållandevis tuffa, särskilt som unga, men med fin koncentrerad frukt, bra syra och såväl kryddighet som mineralitet. I frukten finns ofta inslag av svarta körsbär, plommon och lite mer skarpa och syrliga toner som drar åt moreller (surkörsbär) Vinerna har lång eftersmak och är trots ett lite rustikt anslag inte utan såväl komplexitet som elegans. Det är matdrivna viner och just lagring får tanninerna att mjukna. Det är definitivt ett område som är intressant att utforska mer.

Utifrån de viner vi provade noterades att man ska vara noga med hur producenterna använt ekfat. Då vinerna redan har förhållandevis tuffa tanniner är ny ek ett no no, dock mår de bra av lite oxidering, så gamla fat eller stora fat ger vinerna struktur.

Cascina Gentile (800x727)

Några intressanta viner vi provade var Rocco di Carpeneto Losna 2013 Ovada DOCG, Cascina Gentile 2012, Ovada DOCG, Castello di Grillano “Gherlan” 2011 Ovada DOCG och Castello di Grillano “Gherlan” 2007 Dolcetto.

Castello di Grillano Gherlan 2007 (800x528)

När man jämför de två sista vinerna från Castello di Grillano får man en liten insikt i hur vinerna utvecklas över tid men också att 2007:an fortfarande är ung och skulle behöva ytterligare 3-7 år innan det verkligen når sin topp.

Det finns omkring 25 viner från Monferrato på Systembolaget, de flesta i beställningssortimentet. Framåt hösten vintern ska jag titta lite närmare på dessa.

Skål

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar