Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Midsommarafton en kväll fylld av smaker - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Midsommarafton en kväll fylld av smaker

Midsommarafton en kväll fylld av smaker och magi. Efter en lång räcka med helgdagar under våren når vi nu finalen, midsommarafton. Med den är sommaren här på allvar. Midsommar är en helg byggd på traditioner, inte minst när det kommer till mat och dryck. Läs mer om midsommartraditionerna och få vintips ur fasta sortimentet inför helgens fester i DinVinguide.se

Visste du att midsommarafton alltid infaller på en fredag, men att det det beslutades så sent som år 1953? Oavsett detta är midsommar en gammal högtid som firats långt före att Sverige blev Sverige och den firas på oilka sätt i hela Norden. Går vi tillbaka i tiden så var det sommarsolståndet som firades, dvs den längsta dagen på året. Det är en tradition som är så gammal att den kan kopplas till de förhistoriska bloten, dagens historiska rötter är dock något som försvunnit in i historiens dimmor.

Likt andra gamla helger så finns det många traditioner och måsten kopplade till midsommar. En av de mest visuella är midsommarstången. Den symboliserar fruktbarhet, sommarens ankomst och det är kring den vi dansar ringlekar som ”små grodorna”, ”björnen sover” och ”vi äro musikanter” med flera iklädda midsommarkransar. Även midsommarstången är en gammal symbol som sannolikt kom till Norden från Tysk­land under medeltiden. Den kan dock vara ännu äldre och symbolisera de offer som gjordes i träd vid bloten under järnåldern. Även ringlekarna är en gammal tradition, även om sångerna innehåll och lekarnas betydelse har bytts ut över tiden.

Historia om de nordiska folken 1555

På bilden ser vi hur en midsommarfest kunde se ut på 1500-talet i Sverige. Illustratonen är från Olaus Magnus bok Historia om de nordiska folken från 1555.

Midsommarmagi

Midsommar och särskilt midsommarnatten förknippas också med magi och folktro. Vem har inte fått höra att du ska plocka nio sorters blommor och lägga under huvudkudden för att drömma om den du ska gifta dig med. Andra berättar att hälsokällor och hälsoväxter är särskilt verksamma under midsommaraftons natt, så är du sjuk ska du söka dessa då. En annan folktro är att om du är riktigt tyst kan du hitta försvunna eller gömda skatter under midsommarnatten. Det är också natten då vi ska samla honungsdagg för att använda till att göra jäst för särskilt gott bröd och öl. Jag gör inget öl men ett måste för mig är gravad lax.

Min skatt är det recept jag fick av min svärfar på gravad lax, det är nordfinskt med nästan inget socker alls. Som tur var behövde jag inte vara tyst eller söka efter det i smyg på natten, det var bara att fråga. Nedan delar jag i min tur med mig av det receptet till dig!

Midsommaraftons smaker

När det kommer till maten är svenska högtider relativt enkla att planera för. Vi äter nästan samma sak på dem alla med bara några små tillägg om det är jul, påsk eller midsommar. Mycket av maten går också att förbereda i förväg och det är enkelt att dela upp tillagningen så det blir lite som ett knytkalas.

Bland de klassiska rätterna finns den inlagda sillen, den gravade eller rökta laxen och västerbottenpaj. Till detta kommer röror av olika slag som gubbröra och sill- eller nubbesallad men också skaldjur, ofta i form av räkor på ägghalvor. Midsommarafton är också något av ett startskott för att kasta i sig färskpotatis och jordgubbar. Utöver detta är vi nog många som grillar på midsommar. Hos grillas det vanligen en kombination av kycklinglårfiléer, revbensspjäll, flankstek, lax samt några vegetariska alternativ.

På bordet finns det något för alla, men det är också många smaker som ska mötas och matchas. Jag har därför valt ut några viner som passar utmärkt på midsommarbordet och som finns i fast sortiment, om du ännu inte hunnit in på bolaget för att hamstra. En annan viktig dryck är snapsen, den skrev min kollega Anders om häromdagen, läs mer här.

Vintips midsommar 2022

På midsommarafton behövs bubbel och när det är fest tycker jag att det ska vara ett bra bubbel. Jag vill också ha ett bubbel som fungerar väl till mycket av maten på midsommarbordet, så jag plockar fram en roséchampagne från champagnehuset Pol Roger.

ChampagnePol Roger Brut Rosé 2015, Champagne, Frankrike, 649:-, Nr 77071, Systembolaget

Pol Roger gör champagner som rena, fräscha och precisa, detta är inte ett undantag. Vinet är till största delen gjort på samma blend som deras vanliga vintage champagne med en blandning av 60% pinot noir och 40% chardonnay. Till detta tillsätts sedan med 15 % rött vin på druvan pinot noir. Läs mer om huset Pol Roger här.

Pol Roger brut rosé 2015 är en smakrik, charmig och riktigt fräsch champagne. Syran är lite stram och ger vinet riktning, bubblorna är små och pigga och vinet har en fin struktur. I smaken finns jordgubbar, hallon, röda vinbär och granatäpplen kantat av fin mjuk örtighet. Eftersmaken är lång och bär med sig en liten brödighet. En utmärkt matchampagne som gifter sig fint med mycket av maten på bordet, även det grillade.

Från det bubblande till det stilla och ett vitt vin. Jag hoppas på en varm och solig midsommarafton där vi behöver något som såväl svalkar som läskar samt passar bra till maten. För det vänder jag mig till Portugal och druvan alvarinho, för mig är detta en fantastisk sommardruva. Ett av de bästa och mest klassiska vinerna på druvan kommer från producenten Soalheiro.

Vitt vin PortugalSoalheiro Alvarinho 2021, Vinho Verde, Portugal, 129:-, Nr 74935, Systembolaget

I Vinho Verde är det bästa området för druvan alvarinho Monçao och Melgaço som ligger i den nordöstra delen av regionen. Soalheiro var en av pionjärerna att fokusera på alvarinho i regionen och har därmed satt standarden för hur vinerna ska smaka. Läs mer om Soalheiro här.

Soalheiro Alvarinho 2021 har en härlig solmogen fruktighet med massor av energi och en fin fräschör. I smaken finns toner av ananas, citrusfrukter och persika samt lätt aromatiska örter. Avslutet är långt, lite kryddigt och fräschören i vinet byggs på av havstoner och salinitet. Detta är ett vin som passar till grillad fisk, grillat ljust kött men också mer kryddstark mat.

En annan typ av vin som de flesta kopplar samman med sommaren är rosé. Just nu vimlar det av tips om olika roséviner och det känns som att i år finns det mer bra att välja mellan än någonsin.

Rosévin FrankrikeLes Lauzeraies Tavel 2021, Tavel, Rhône, Frankrike, 139:-, Nr 2724, Systembolaget

En personlig favorit är Les Lauzeraies som kommer från Tavel i den sydliga delen av Rhônedalen. Detta är ett vin som visar att smakrik och färgstark rosé inte är något att nysa åt, det är riktigt gott. Prova det! Läs mer om Tavel här.

Les Lauzeraies är smakrikt, friskt och har fin struktur. Här finns toner av körsbär, röda vinbär och blodapelsin kantat av vilda medelhavsörter. Vinet har en antydan till tanniner som ger struktur. Avslutet är långt och bär med sig stänk av havsälta som ger extra fräschör. Detta är ett vin som jag dricker året om och alltid har hemma i källaren för att det är gott och passar till alla tillfällen.

När grillen brassar på och doften av grillat kött letar sig fram genom luften så känner åtminstone jag att det är dags för ett ett rött vin. Gärna ett vin med karaktär, med fin fruktighet och lite kraft. Det är också midsommar så jag tycker vi ska unna oss något som sticker ut lite, varför inte en klassiker?

Rött vin FrankrikeChâteauneuf-du-Pape E.Guigal 2017, Châteauneuf-du-Pape, Frankrike, 369:-, Nr 70503, Systembolaget

Jag har börjat hitta hem till Châteauneuf-du-Pape igen efter att viner därifrån föll bort från min radar under några år. Det är smakrika, generösa och ganska kraftfulla viner som när de har balans är underbara till grillat kött. Guigal gör ett sådant vin! Läs er om Guigal här.

Châteauneuf-du-Pape E.Guigal är ett fylligt vin med solmogen intensiv frukt som kantas av ekfat. I smaken finns solmogna mörka plommon och körsbär och jordgubbar kantat av färska och torkade örter. Ekfaten ger kryddighet och struktur. Avslutet är långt och bär med sig toner av vitpeppar och rostade anisfrön. Det är ungt och intensivt nu med en fin fräschör som ger vinet elegans, det passar utmärkt till grillat nötkött!

Detta är viner som finns i Systembolagets fasta sortiment, det betyder tyvärr inte att de finns i alla butiker, men att de finns i många. Jag hoppas att ni alla får en fantastisk midsommar och inledning på sommaren, med dessa viner vet jag att det kommer bli bra.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Midsommarafton en kväll fylld av smaker – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer