Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Med Alentejo i blickfånget - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Med Alentejo i blickfånget

Nu när kung Bore har landet i sitt grepp börjar man längta efter solen, värmen och vinerna. Det är då man vet att det dags att åka ut och resa igen. Årets första resa går till Portugal och Alentejo, jag ska dock hinna med en utstickare på ett par dagar till Douro också. Anledning till denna resa är såväl vinprovning som nöje. Vid sidan av ett antal spännande vingårdsbesök samt ett besök hos Corticeira Amorim, en av världens största producenter när det kommer till produkter av kork, ska vi också fira att #winelover fyller 3 år.

Portugal Lisbon

I Douro kommer vi bland annat besöka en av mina favorit vinmakare i området Quinta do Pôpa, som drivs av bland annat Stéphane Ferreira.

 

Fokus blir dock på regionen Alentejo. Det är en av Portugals fem regioner, Alentejo ligger öster, söder och sydost om Lissabon. Området är stort, det upptar omkring 30 % av landets yta och skiljer sig från resten av Portugal då det här finns många större gårdar.  Den viktigaste jordbruksprodukten är vete och andra spannmålsprodukter vilket gjort att området kallas Portugals brödkorg. Men här finns också vinproduktion, solrosodlingar, majs, olivträd, korkekar och djuruppfödning av grisar, getter och kor. Så det finns gott om kullinariska möjligheter.

Inför resor är det såväl kul som nödvändigt att läsa på. Jag brukar läsa på nyare och äldre litteratur då detta ger en bild av hur vår bild förändrats över tid. I Johan Liljenbergs bok Vinkunskap från 1979 ägnas nio sidor  åt Portugal, Alentejo omnämns inte alls och utav de nio sidorna om ägnas åtta åt portvin och maderiavin. Han inleder kapitlet med: Portugal framställer stora mängder vin… det mesta är enkelt…

Idag är det annorlunda, dels har Portugal förändrats och moderniserats men man har också blivit bättre på att lyfta fram sina viner. När jag är i Portugal hittar jag ständigt nya producenter som tillverkar spännande viner, bra viner och framförallt prisvärda viner med mycket hög kvalitet. Extra kul är att det går att hitta årgångsviner, t ex vin från Colares, till mycket överkomliga priser. Just dessa gamla viner indikerar att det gjordes riktigt bra viner förr också, det var bara inget som lade märke till dem – då!

Colares 1931
Colares 1931

Vinerna klassificeras som Alentejo DOC (Denominacao de Origem Controlada) eller Vinho Regional (VR) Alentejano.  Alentejo DOC är uppdelat på åtta områden: Borba, Portalegre, Reguengos, Vidigueira, Évora, Granja, Amareleja och Moura. Dessa områden har geografiska skillnader, har lite olika klimat och jordmåner och man använder delvis olika druvor. Detta har man skapat flera regionala stilar av Alentejo viner. Man skulle kunna tänka sig att viner klassificerade som VR är enklare bordsviner eller bulkviner. Men det finns också flera riktigt bra vinmakare som valt att stå utanför appellationssystemet för att kunna vara friare i sitt skapande och de klassificerar istället sina viner under VR.

De vanligaste druvorna i Alentejo är aragonez bättre känd som tempranillo, castelao och trincadeira men även syrah, cabernet sauvignon och alicante bouschet blir vanligare och vanligare.  Utöver dessa finns ett helt batteri av inhemska druvor och kloner av druvor. För att nämna några: alfrocheiro, antão vaz, arinto, castelão, fernão pires, manteudo, moreto, rabo de ovelho, roupeiro och tamar.

Men man gör främst röda viner i Alantejo. Man kan dela upp vinerna i traditionella och moderna viner. Ska man generallisera är de traditionella ofta lite mer rustika, jordiga och örtiga i tonen men har ofta en härlig fruktighet. Några bra producenter av de vi kan kalla traditionella är Herdade do Mouchão’s, Quinta do Mouro, Adega da Cartuxa, José Maria da Fonseca och Paulo Laureano.

Fortsätter vi att generallisera är de moderna ofta lite mer internationella i stilen och ligger ibland närmare nya världens viner med mer koncentrerad frukt, lite mer sötma och rundare ton som ibland kan dra åt en viss syltighet. Ofta har de dock en förhållandevis låg alkoholhalt om jämför med t ex nya världen. Det finns också en del viner som visar på experimentlusta och mer eleganta viner bland de moderna. Det finns många som gör såväl bra som intressanta viner till exempel Cortes de Cima, João Portugal Ramos, Susana Esteban och Herdade do Esporão.

Jag kommer sannolikt komma hem med en del nya favoriter och jag kommer att ha träffat en hel del gamla vänner. Så håll utkik efter tips framöver.

Jag har dock fått veta att Pinot Noir som vi koncentrerar oss på denna månad inte lyckats så väl när det kommer till vin i Portugal. Jag har frågat många om tips och de har kommit tillbaka med precis 0 tips. Vet du något får du gärna lämna ett tips mig på twitter eller facebook.

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus