Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Musselsoppa i tallrik
Skriven av Magnus Reuterdahl

Manhattan clam chowder

Så här i vintertider gillar jag varma mustiga soppor. När det är kallt, grått eller regnigt utanför värmer de hela vägen in i märgen. För mig är det så kallad comfort-food. En favorit soppa kommer från New York: Manhattan clam chowder, en soppa baserad på tomater och buljong snarare än vin. Musslor utan vin, vafalls? Jodå, det blir vin, men inte i maten utan till den.

Manhattan clam chowder är amerikansk husman, en rätt som serverades i barerna, bland arbetarklassen och imigranterna i 1800-talest New York och framåt. Därför har den kanske inte det bästa ryktet, även om dess status ökat med åren. Den uppfattades som fattigmansmat och var nog oftast gjort på dåliga och ganska enkla ingredienser. Med lite handlag och bra råvaror så blir det dock en riktigt god och varm chowder för alla oss som älskar musslor och tomatsmaker. Det är en av mina favoriter!

Clam chowders

En chowder i sig brukar sägas vara en soppa eller gryta med skaldjur eller fisk som huvudingrediens. Grunden till soppan är en buljong, i denna används mjölk eller tomater samt salt fläsk, lök och olika rot- och grönsaker.

Det finns många olika typer av clam chowders I USA. De blev först populära på östkusten, framför allt i New York och New England men också längre söderut och efterhand även på västkusten.

De två mest kända stilarna kallas New England och Manhattan clam chowder. Den första är gräddbaserad och den andra tomatbaserad. Det finns dock många andra, vissa snarast varainater av de två nämnda andra mer specifika. Två jag är sugen på att prova är New Jersey Clam Chowder och Minorcan clam chowder, den senare från Florida. Jag får återkomma till dem vid ett annat tillfälle!

Musslor

 

Historik

Soppor av stilen chowders har sitt ursprung i New England på 1700-talet och kom via franska och/eller brittiska nybyggare. Under 1800-talet började de tomatbaserade musselchowders bli populära i New York. Sannolikt var dessa skapade av de italienare och portugiser som bosatt sig i staden. Denna stil kom att kallas Manhattan clam chowders.

Det första kända receptet på en Manhattan clam chowder publicerades år 1934 i en kokboken Soups and Sauces av Virginia Elliott och Robert Jones.

Vad är en Manhattan clam chowder?

Manhattan clam chowder är vanligen baserad på en smakrik tomatbaserad buljong som inkuderar musselfond och/eller hönsbuljong. I soppan har vi också lök, morötter, palsternacka, stjälkselleri, potatis och bacon samt olika örter. Mitt receptet hittar du nedan. Jag blev förtjust i denna typ av chowder på 90-talet och har sedan experimenterat med den över åren. Jag brukar oftast använda mig av hjärtmusslor eller vongole i den.

Tomaterna ger sötma och syrlighet som dämpar sältan och buljongen ger djup. Paprikan och chili ger kryddighet och hetta och grönsakerna och löken den fina smaken. Örterna karaktärenoch personligheten. Musslorna och fläsket blir den där berömda pricken över i:et. Det jag gillar är alla de influenser som finns i soppan. Här finns det engelska, franska, italienska och portugisiska och med min hjälp kanske också något lite svenskt. Tillsammans blir det amerikanskt och New Yorkiskt, en kulturell smältdegel av smaktradtioner och olika kök.

New York city

För att få den att bli riktigt bra gör jag i regel egen kyckling eller hönsfond, för är det något som verkligen lyfter denna soppa så är det fonden. En annan ingrediens som höjer den utöver det vanliga riktigt bra fläskkött, absolut bäst är guanciale, lufttorkad griskind, vilket piskar bacon varje dag. Det går också bra med rimmat fläsk.

Musslor utan vin, vafalls? Jodå, det blir vin, men inte i maten utan till den.

Vintips till Manhattan Clam Chowder

Med så många influenser i maten skulle jag kunna plocka viner från Italien, Portugal, Frankrike, England och Sverige. Jag tänker dock i första hand gå på sådana viner som jag blivit rekommendera over there, vilket ofta varit rött lite fruktigare vin såsom vin från Beaujolais, på zinfandel eller barbera. Det fungerar riktigt bra, så jag tipsar om ett på par sådana. Om du istället vill ha något vitt så kör vi på en amerikansk chardonnay. Låt oss börja med en sådan!

Vitt vin USAWente Estate Grown Chardonnay 2020, Kalifornien, USA, 145:-, Nr 2027, Systembolaget

Detta är ett smakrikt och fruktigt vin med fin fräschör. I smaken finns inslag av citrus och tropisk frukter. Faten ger såväl struktur som smak i form av en fin nötighet, en hint av kaffe och kryddighet. Vinet har en skön krämighet som drar åt en lätt smörighet som tillsammans med fruktigheten gifter sig fint med min chowder.

Amerikansk chardonnay är ofta lite kraftigare och mer fatade än vinerna på druvan från Europa. Detta är ett utmärkt vin som ligger lite mitt emellan de fräschare mer stringenta vinerna på druvan som ofta görs i Europa och de tydligt fatade kraftpakten som görs på många håll i USA. Det är utmärkt till fisktacos, cesarsallad och soppor som Manhattan clam chowder.

Mitt andra vin kommer från USA på en druva som de flesta associerar med Piemonte i Italien, barbera. Detta vin visar att det finns potential för druvan på andra platser i världen, t ex i USA.

Rött vin USACasasmith Cervo Barbera Northridge Vineyard 2019, Washington state, USA, 229:-, Nr 95561, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett ungt, primörfruktig vin med en härlig energi och massor med charm. Vinet är fruktigt, rent och bärigt med smak av solmogna plommon, mörka körsbär, björnbär och hallon samt med en kant av svartvinbärste. Vinet har en ekfatstruktur, fina men väl markerade tanniner och en lätt beska med smak av körsbärskärnor. Avslutet är långt, med en pigg fräschör, inslag av färska örter och lite vitpeppartoner. Riktigt gott!

Casasmith är ett vin som är lite större och mer kraftfullt än de flesta italienska av samma druva, det är dock slankare än många amerikanska viner vilket kankse har med den svala årgången 2019 att göra. Det är dock ett vin som passar en rätt som Manhattan clam chowder som handen i handsken. Smakerna gifter sig med varandra och ger mig ett leende på läpparna.

Jag nämnde att jag ofta blivit rekommenderad Beaujolais till Manhattan clam chowder och det är i regel en riktigt bra combo. Detta är en av mina favoriter på bolagshyllan just nu.

Rött vin FrankrikeSaint-Amour Empreinte d’Amour 2019, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike, 169:-, Nr 2449, Systembolaget

Det är ett härligt vin gjort på druvan gamay i Beaujolais. Det har en härlig lite mjuk fruktighet med inslag av björnbär, hallon, blåbär och plommon kantat av en fin örtighet. Vinet har en fin lite söt bärton som balanseras av en bra syra. Här finns en underligande kryddighet med inslag av muskot och lagerblad. Det är charmigt, gott och utmärkt till den här typen av soppa.

Saint-Amour är en riktgt bra Beaujolais och det märks att det kommer från en cru, i detta fall Saint-Amour. Här finns lite mer koncentration, umpf och fokus än i enklare viner från området.

Gör som jag, passa på att njuta av mustiga soppor under årets kallare månader, det är perfekt mat för att ge värme och njutning. Passa också på att dricka bra viner, detta är tre viner som passar årstiden till!

Magnus Reuterdahl

Manhattan clam chowder – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer