Madrid. Huvudstad och spännande vinområde.

För en tid sedan besökte jag Madrid tillsammans med Wines from Spain. Madrid är mer än bara Spaniens huvudstad det är också ett spännande och ganska ungt vinområde som är på väg uppåt. Läs mer om Vinhos de Madrid, dess vinområden och varför du bör besöka Madrid.

Jag har varit Spanien många gånger, detta var dock mitt första besök i Madrid. Tidigare resor till Spanien har gått till mer kända vinområden eller till semesterorter. Madrid känns inte riktigt som en semesterort trots att det är ett kulturellt center som skildrats i till exempel många av Pedro Almodóvars filmer. Efter att ha varit där vill jag gärna åka tillbaka, snart.

Spanska flaggan

När du hör Madrid, tänker du nog också på storstaden Madrid. Det är en modern storstad med allt vad det betyder. Stora byggnader, historiska kvarter, kända byggnader och ett rikt restaurang- och barliv som ger puls. Ernest Hemingway skrev:

Nobody goes to bed in Madrid until they have killed the night. Appointments with a friend are habitually made for after midnight at the café… (Döden på eftermiddagen, 1932).

Torg i Madrid Nyårstorget

Madrid är också ett vinområde och en riktigt bra utgångspunkt om du vill ut på vingårdssafari. Vingårdarna kan besökas genom små dagsutflykter då de bara ligger någon eller några timmar bort med buss eller tåg. Landsbygden kring Madrid är bitvis böljande med kullar men består även av flacka stora jordbrukslandskap och i väster mer bergiga områden. Det som är tydligt i dessa delar är avsaknaden av industrier. Där staden slutar börjar landsbygden och vinområdena.

Vinmgård i Arganda

Vinhos do Madrid delas upp i tre olika områden. Arganda som ligger söder och sydöst om Madrid. Navalcarnero som ligger sydväst om Madrid och San Martin som ligger väster om Madrid.

De tre områdena skiljer sig från varandra med det som sticker ut mest är San Martin då detta ligger högre upp i terrängen och vingårdarna här är äldre och mer spektakulära. De har blivit mest kända för sina viner på garnacha och albillo. I Navalcarnero odlas också garnacha men vingårdarna ligger längre ned i terrängen, jordmånen utgörs mer av sand och lera och temperaturerna är lite högre vilket ger mer fruktdrivna och kraftfulla viner. I Arganda är det torrast och varmast vilket också känns i vinerna som ofta är gjorda på tempranillo och malvar.

Landskap San Martin

Vinhos de Madrid är ett område i omställning på väg mot framtiden. Detta är något som märks i vinerna. En tendens är att en del viner fortfarande känns lite gammalmodiga. De har lite för mycket ek, lite för mycket frukt, alkohol och lite för mycket rustika toner. De som börjat hitta rätt gör dock riktigt trevliga viner med massor av potential. Personligen föredrar jag i allmänhet de som görs på garnacha men det finns trevliga överraskning även bland andra druvtyper.

Annons:

Viner från Madrid på Systembolaget

Vinerna från Madrid har börjat bli mer populära på senare år. Detta märks dock mer i vinbarer och på restauranger än på Systembolagets hyllor. Just nu finns det 10 viner från Vinhos de Madrid tillgängliga på Systembolaget eller via beställningssortimentet. Majoriteten av dessa kommer från San Martin och är gjorda på garnacha. Det är inte en tillfällighet. Vinerna därifrån är de som fått mest uppmärksamhet i vinpress, av sommelierer och vinälskare. Dels är de spännande att berätta om utifrån de gamla vinstockarna och lätta att ta till sig genom sin elegans och komplexitet.

Gamla vinstockar
Gamla vinstockar, San Martin, Vinhos de Madrid

Jag tycker dock att de finns utrymme för en lite större variation. Längre ned hittar du några bra exempel på andra viner att söka efter om du åker på semester till Spanien.

Jag besökte en av de vinproducenter som finns på bolaget just nu, Bodegas Bernabeleva i San Martin i den västra delen av Vinhos de Madrid.

Juan Diez Bulnes
Juan Diez Bulnes, Bodegas Bernabeleva

Bodegas Bernabeleva startade upp 2006. De flesta vingårdarna är gamla vingårdar som man räddat, de äldsta upp mot 100 år eller mer. Det vill säga övergivna vingårdar eller vingårdar som varit på gång att överges. När vi åker genom landskapet ser vi flera sådana vingårdar. Det svåra är att avgöra vilka som har störst potential.

Övergiven vingård San Martin
Övergiven vingård San Martin

Att se potentialen i vingårdar är dock något Bodegas Bernabeleva har varit riktigt duktiga på att göra. Samtidigt vill de gärna ha sammanhållna vingårdar, vilket är svårt då många inte vill sälja trots att de inte nyttjas. Idag äger man omkring 35 hektar med vingårdar. Dessa är planterade med framförallt garnacha och albillo samt ett par mindre med macabeu. Vingårdarna drivs biodynamiskt, man använder den naturliga jästen och är försiktiga med ekfat.

vinetikett

Navaherreros Garnacha de Bernabeleva 2014, 160:-, Nr 91294, Systembolaget

Det här är ett riktigt fint exempel på hur komplexa viner på garnacha kan bli i Madrid. Det har en typisk lite varm ton när det kommer till frukten och bären kombinerat med en kargt blommig smak. I smaken finns tranbär, vildhallon och stenfrukter kantade av lavendel och viol. Det finns en mjuk tanninstruktur som ger vinet en liten hint av ekfatskryddor. Det finns en karg lite rustik ton men också elegans och komplexitet samt fin längd. 

Vinet fungerar utmärkt som sällskapsvin eller till lättare sommarrätter och kallskuret. Riktigt härligt.

De gör också ett intressant och bra vitt vin som du kan läsa om i en tidigare artikel i DinVinguide.se

vinetikett

Garnacha Centenaria G2 2014, 179:-, Nr 92600, Systembolaget

Även detta är ett vin som visar på det typiska från denna del av Madrid. Vinet har en fruktig ton med skogsbär, slånbär och hallon tillsammans med solmogna söta jordgubbar samt mörka körsbär. Anslaget är lite sött men kombinerat med rostade ekfatstoner, en snygg rak syra och blommiga örter som ger vinet en fin komplexitet och balans.

Det här är lite kraftigare och passar utmärkt till grillat kött av olika slag. Akta dig dock för att krydda det för hårt.

Viner från Madrid att hålla ett öga på

När man är ute och reser provar man ofta många viner som inte finns tillgängliga i Sverige just nu. Några av dessa är specifika för regionerna och kan vara intressanta att prova om du åker till Madrid eller hittar dem någon annanstans i Spanien. De kan också vara intressanta för importörer!

Bodegas Gosalbez Orti gör viner under etiketterna Qubel och Mayrit. Vingårdarna ligger i Pozuelo del Ray i Arganda. Vinerna är lite rustika men har fin fruktighet, mycket smak och bra längd. Bra viner om man vill förstå regionen och ett mycket vacker vingård att besöka.

El Rincón slott
Slottet vid vingårdarna El Rincón har använts som kuliss i många spanska filmer och tv-program.

Från Navalcarnero sydväst om Madrid besökte vi El Rincón  som tillhör Marqués de Griñon. Vid sidan av denna vingård gör de också vin i Malpica de Tajo i Toledo. Vingårdarna i El Rincón är planterade 2000-2001 med åtta hektar av syrah och en hektar med garnacha. Fantastiskt besök, särskilt om du får tillfälle att komma in och se slottet.

Vinetikett

De gör riktigt snygga viner med fin balans, mycket syra och stentoner kombinerat med fin frukt. Smakrika och eleganta.

Vinerna finns inte i Sverige för tillfället men Amka Vinimport AB importerar deras viner från La Mancha, så de kan dyka upp. Håll ögonen öppna!

vingård

Jag besökte också ytterligare en intressant producent i San Martin, Bodegas Las Moradas. Det är också ett riktigt trevligt vingårdsbesök högt uppe i bergen.

vingård
Del av Bodega Las Moradas vingårdar

Madrid är på väg framåt som vinregion, därför är det sannolikt att vi kommer att se fler viner därifrån framgent. Det är också en trevlig stad att turista i samt att som utgångspunkt vid vingårdsbesök. Jag hoppas att vi snart får se fler viner från Madrid och jag åker gärna tillbaka snart igen.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar