Madeira 500 år av vinmakning

Det finns vissa platser som måste besökas, en av dessa är Madeira. Ön erbjuder spektakulära naturupplevelser med möjlighet att besöka unika skogar och att se såväl delfiner som valar. För mig står dock vinet i centrum.

Madeira är en vulkanö som ligger långt ut i Atlanten, närmare Afrika än Portugal. Den upptäcktes år 1419 av portugisiska sjömän. Det finns dock indikationer på att vikingar besökte ön flera hundra år tidigare och antika källor som omnämnde ögruppen ännu tidigare. Ön koloniserades snabbt och bland det första som prioriterades var vin och sockerrör.

Majoriteten av nybyggarna kom från norra Portugal därför är det sannolikt att de första druvorna kom därifrån. En av de första druvorna som planterades var malvasia candida (candid malmsey). Den finns omnänd redan på 1450-talet. Malvazia odlas fortfarande och det är på den de gör de sötaste vinerna.

Inledningsvis var sockerrörsproduktion den viktigaste näringen på ön. Denna konkurerades ut under 1500-talet av det nyupptäckta Brasilien och odlingarna som startades där. Detta är en av anledningarna till att vinproduktionen ökade. På 1700-talet började de att göra fortified viner och det är de vinerna som gjort Madeira världsberömt och de är anledningen till att jag reste till Madeira.

På Madeira odlas också mycket frukter och bär såsom bananer, passionsfrukt, papaya med mera.

Annons:

Madeira skiljer sig från till exempel portvin genom att madeiran värms upp. Detta kan ske på två olika sätt, estufagem eller canteiro. På Madeira använder man sig också av en starkare sprit än i Douro för att stoppa jäsningen, denna ska vara 96%. En annan skillnad är druvorna i vinerna, på Madeira används sex druvor. I regel är de gjorda på en druva, även om de har möjlighet att blanda ut vinet med 15% av en annan druva. De olika druvorna ger vinerna olika mycket sötma och fräschör.

De fortifierade vinerna delas upp i klasserna extra dry (max 49 gram socker), dry (max 59 gram socker) medium dry (54-78 gram socker), medium sweet (78-100 gram socker) och sweet (100 gram socker). Vinerna görs på sex olika druvor. Sercial som används till extra dry och medium dry, verdelho som används till medium dry, bual och terrantez som används till medium sweet, malvazia som används till sött och tinta negra mole som kan användas till alla stilar. Tinta negra mole är den vanligast odlade druvan och utgör 85% av odlingarna för fortifierade viner.

Madeiravin

Idag finns det åtta vinproducenter som gör madeiravin och 17 som gör vanligt vin. Dessa vinproducenter äger dock endast ganska små vingårdar och de köper in majoriteten av druvorna. Det finns omkring 2500 vinbönder. Vinodlingarna är små, medelstorleken ligger på 0,3 ha. Vingårdarna täcker omkring 420-500 hektar med vingårdar och då inkluderas ön Porto Santo. Utöver detta finns ytterligare ett antal hundra hektar där det odlas olika hybriddruvor. Dessa druvor får dock inte användas i madeiravinerna.

Vingårdarna ligger ofta i branta slänter. Jordmånen är vulkanisk och närheten till havet är en konstant faktor. De fortifierade vinerna från Madeira karakteriseras av hög syra, havstoner och kryddighet. Detta gör att du kan dricka dem till såväl efterrätter som till för- och huvudrätter.

Under denna resa besökte jag flera producenter som alla har sin egen stil.

Vinhos Berbeito

Vinhos Berbeito har moderniserat sina vinerna genom att finna moderna lösningar för att göra traditionella viner. Vinerna är mycket rena och fräscha. De gör även många viner i mindre serier.

Prova till exempel:

Barbeito malvasia cask 134 vintage 2005, 397:-, Nr 90673, Systembolaget beställningssortimentet

Ett vin med såväl tydlig sötma som en härlig fräschör. Syran och havstonerna gör att det aldrig blir kladdigt eller tungt. Sötman gör dock att det passar till efterrätter, blåmögelost eller en bra cigarr.

Madeira wine company

Madeira wine company gör flera viner under olika namn, bland annat Blandy’s och Cossart Gordon. Detta är traditionella viner där Blandy’s är lite fylligare och Cossart Gordon lite elegantare. Två bra exempel på detta är:

Cossart Gordon sercial 5 yo, 259:-, Nr 7835, Systembolaget beställningssortimentet

Ungt, rent och fräscht med hög syra. Detta är ett torrt vin men härlig intensitivitet och energi. Prova till stekt eller grillad fisk.

Blandy’s 2010 colheita malmsey, 177:-, Nr 7833, Systembolaget

Rent, fräscht och smakrikt. Här finns en fin fruktighet, en djup sötma, härlig fräschör och ett långt kryddigt avslut. Prova med lagrade ostar eller kryddstark mat från Asien.

Andra bra producenter som finns på bolaget är D’Oliveiras och Henriques & Henriques.

Personligen dras jag oftast till vinerna gjorda på verdelho, bual och terrantez. På denna resa har jag också funnit många riktigt bra viner på sercial, malvazia och tinta negra mole.

Jag hittade också en del vanliga viner från ön som är spännande. Jag återkommer om dessa framöver.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar