Lördagsgodis, sött vin

Kommer du ihåg den tecknade TV-serien Farbrorn som inte ville bli stor? Ibland känner jag mig som honom, till exempel när jag sitter på mitt kontor och räknar ned minuterna tills arbetsveckan nått sitt slut och bara längtar efter att få göra helg. Där och då, när tankarna vandrar iväg, händer det att suget efter lördagsgodis kryper på. Jag blir som ett barn på nytt. Nu är dock inte lördagsgodis nödvändigtvis samma sak idag som när man var tio år, men det är trevligt om det är sött, till exempel ett glas sött vin eller två och något gott därtill.

Annons:

Jag tycker att vi dricker alldeles för lite sött vin. Det gör jag själv också, trots att jag både köper och dricker mer sött än många andra. Kanske beror detta på att jag älskar Portugal. I vinlandet Portugal finns det många bra söta viner, till exempel moscatel de Setúbal, portviner och madeiraviner, med flera. Portugal är dock långt från det enda land som erbjuder sådana smakupplevelser. Det finns mycket att upptäcka och njuta av såsom tokajer från Ungern, sherry från Spanien, passito från Italien, eiswine & beerentrocken auslese från Tyskland & Österrike och söta viner från Loire & Bordeaux i Frankrike, bara för att nämna några exempel.

En hemlighet när vi kommer till söta viner är att välja bort de billigaste. De är oftast bara sötsliskiga och har sällan någon komplexitet eller struktur. För att ett sött vin ska fungera behövs en förhållandevis hög syra och mycket fräschör för att skapa en kontrast med det söta. Det behövs som i alla viner en balans. Ett annat sätt att skapa kontraster och balans är att tillsätta alkohol som i de fortifierade vinerna, men även här behövs fräschören för att skapa balans om vinet ska nå högre höjder.

Söta viner är en typ av dryck som som vi ofta matchar sött mot sött. De fungerar dock ofta mycket bra tillsammans med andra smakkombinationer. Prova att dricka det tillsammans med med olika ostar eller chark. Här är det kontrasten mellan det söta och salta som ger en en fin kombination. En klassisk kombination är tillsammans med gås- eller anklever, då gäller det dock att ha ett vin med tillräckligt mycket fräschör. Om vinet är lite örtigt eller om det matchar det mot glazen och kryddningen kan det också fungera utmärk tillsammans med grillat fläsk eller fågel samt heta rätter med chili. Prova dig fram!

Jag botaniserade lite på bolagshyllan samt kastade en blick i beställningssortimentet. Här kommer några personliga favoriter, två från Portugal, ett från Italien och ett från Frankrike. De tre första finns på hyllan i vissa butiker och ett finns bara i beställningssortimentet. Våga prova sött och återta lördagsgodiset!

En klassiker, sött vin

För många är sött vin detsamma som de från Sauternes i Bordeaux. Ädelröta, torkade druvor, sötma med smak av saffran, torkad frukt och nötter samt örter. Chateau d’Yquem är ett världens bästa viner inte bara i denna stil utan i allmänhet (om du inte provat unna dig det minst en gång i livet). Vinet nedan är lite billigare men ett bra vin om du vill upptäcka ett riktigt klassiskt sött vin med lite ålder. Prova gärna med gås- eller anklever på en bit smör stekt vitt bröd.

Lördagsgodis sött vin

Château Suduiraut 1999, Sauternes, Bordeaux, Frankrike, 399:-, Nr 3004, Systembolaget

Söta viner lagras ofta fint och får en bra utveckling. Med åldern blir de mer komplexa och djupa, i just detta vin finns såväl början till mogna toner i kombination med en fin fräschör. I fruktsmaken finns torkad aprikos och persika kombinerat med äppeltoner och apelsinmarmelad. Eftersmaken är lång och bär smak av mandelmassa, vanilj, saffran och fattoner samt en fin örtighet. Vinet har en påtaglig sötma som balanseras av en fin syra och stensälta i avslutet.

Ett vin att njuta av men också att kontemplera över. Smaka och njut!

Ett särskilt vin från en särskild ö, sött vin

Madeira är en ögrupp som tillhör Portugal och ligger ute i Atlanten. Jordmånen är vulkanisk och vinerna är magiska. De finns i flera stilar som alla är fortifierade, dvs det har tillsatts alkohol vilket ger dem en annan struktur än vanliga söta viner, med mer struktur och en liten alkoholhetta.

Läs mer om Madeiraviner här.

Lördagsgodis sött vin

Blandy’s Colheita Malmsey 2010, Madeira, Portugal, 174:-, Nr 7833, Systembolaget

Det som är slående i detta vin är fräschören i kombination av en fin knäckig ton. Torkade frukter, kaffetoner, kola och rostade valnötter. Eftersmaken är lång och har en ton av pomerans, kanderade äpplen, vanilj och fräscha örter samt en tydlig havssälta. Komplex, elegant och ett instant pleasure som sedan växer och ligger kvar som ett eko i gommen under lång tid.

Det här är ett sådant där vin som man kan sitta och njuta av en hel kväll. Doften och smaken är helt intagande och vinet fungerar såväl till en creme brulee som grön- eller blåmögelost samt chark av olika slag.

Spritad med ålder, sött vin

Portviner av alla de slag är underbara, även dessa är fortifierade. Det aktuella vinet är en colheita, vilket är ett portvin i tawny stil, lagrad på fat men från en specifik årgång. Stilen är ljusare, friskare och mer oxiderad än till exempel LBV eller vintage port (samt ruby, det är dock ett vin jag oftast använde i matlagning). De passar utmärkt till ostar, lufttorkad skinka efterrätter med choklad eller nötter samt pepparkakor.

Läs mer om olika stilar av portviner här.

Lördagsgodis sött vin

Pocas Colheita 1996, Douro, Portugal, 180:-, Nr 8038 (375 ml), Systembolaget

Här finns mogna toner med torkad frukt, russin och dadlar, kantat av rostade ekfatstoner. Det finns en snygg spritig ton och silkigt lena tanniner som ger struktur. Eftersmaken är lång och ger smaker av valnötter, vanilj, mörk choklad och en fin kryddighet med inslag av kanel och pomerans. I vinet finns en balanserad kombination av finstämdhet och kraft samt en tydlig fräschör och längd. Detta är ett vin där kontrasterna, tack vare åldern ger komplexitet och fräschören elegans, tillsammans skapar de en underbar smakupplevelse.

Detta är lördagsgodis med eller utan tillbehör.

Den som väntar på något gott… sött vin

Allt hittar vi inte på bolagshyllan, men en del av det som saknas återfinns i beställningssortimentet. En av mina absoluta favoriter när det kommer till söta viner heter Ben Ryé. Ett vin som kommer från den lilla ön Pantelleria söder om Sicilien och produceras av Donnafugata. Om du har du någon besökt denna ö kommer du inte glömma den, det är en helt fantastisk plats. Sätt upp den din på din bucket-list!

vineyard Pantelleria

Förutom att vara vackert är det också en plats där några av världens bästa söta viner görs, vilket är något av ett mirakel. Det är nämligen en ö utan egen grundvattenkälla, så det vatten druvorna får är det som faller ned och här regnar inte mycket. Lägg till det ett stekhett klimat. För att kunna odla och göra vin här terrasserar de vingårdarna på ett speciellt sätt så att all vätska bevaras i jorden och för att få ut det mesta av druvorna torkas de innan de pressas. Vinerna får också smak av den vulkaniska jorden vilket ger extra fräschör. Läs mer om Pantelleria här.

sött vin

Ben Ryé Passito di Pantelleria 2014 Donnafugata, Pantelleria, Italien, 349:-, Nr 86883, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är gjort på druvan zibbibo (muscat di alessandria) i stilen passito, dvs pressad på torkade druvor. Det kan bäst liknas vid en buteljerad sommardag eller mer litterärt som det sanna ljuset av Eãrendil. Vinet har en härlig fräschör, solmogen och torkad frukt med inslag av aprikoser, persikor, citrusfrukter och smaka av aromatiska blommor. Eftersmaken är lång och har en fin sälta och kryddighet men det som verkligen gör det här vinet är dess energi och fräschör. Njut och förläng sommaren!

Personligen njuter jag helst av detta vin utan störande smaker från andra håll men det fungerar bra till såväl efterrätter som en pavlova, fruktsallad, hårda ostar (som inte är för skarpa), rostade salta mandlar och honungsglaserat grillat fläsk med mera.

Detta är fyra sorters lördagsgodis som utvecklas i glaset, som blir bättre tillsammans med vänner och förändras utifrån vad du äter till dem. Drick mer sött och få mer njutning!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar