Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cleto Chiarli
Skriven av Magnus Reuterdahl

Lambrusco – rött bubbel

Jag drömmer om en Lambrusco-sommar. En sommar där det bubblar rosarött vin i var mans glas och där parmaskinkan ligger uppskuren på faten. För att det ska hända behövs dock bra Lambrusco. DinVinguide.se har tre riktigt trevliga tips!

Det är inte alltid man behöver komplexitet och bländverk, ibland är det enkla och raka som slår högst. För ett par veckor sedan fångade mitt öga en flaska Lambrusco på en bolagshylla och där och då kände jag att det var hög tid för lite rött bubbel.

Detta är ett vin som har ett lite dåligt rykte, vilket inte är helt oförtjänt. Många viner är såväl dåliga som ointressanta. Det finns dock riktigt bra Lambrusco, viner som slår an en sträng av njutning. Det är något av mitt guilty pleasure-dricka – det kan bli ditt också.

Cleto Chiarli

Lambrusco är ett mousserande vin eller åtminstone ett bubblande vin som i regel är rött eller rosa, några gör också vitt vin. Det är också namnet på en druva som är känd sedan romartiden. Det finns ett 60-tal kloner varav de viktigaste är sorbara, salamino och grasparossa. Vinet görs i två olika regioner, i Emila-Romagna och i Lombardiet men druvan odlas på betydligt fler ställen.

Det finns åtta DOC regioner för Lambrusco: Colli di Parma Lambrusco, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Reggiano Lambrusco, Colli di Scandiano e Canossa Lambrusco, Modena Lambrusco och Lambrusco Mantovano.

Vinet görs torrt (secco), halvtorrt (amabilel) eller sött (dolce) och det ska vara frizzante eller spumante. Bäst blir det när man gör det med traditionell metod och när det är torrt. Majoriteten av Lambrusco vinerna är dock tyvärr bulkprodukter. Förutom lambruscodruvan används också andra druvor i vinerna. Vanligast är druvan ancellotta men i bulkvinerna kan det vara lite av varje. Om vinerna är DOC klassificerade måste det dock innehålla minst 85% lambrusco.

På senare år har man börjat hitta en och annan bra flaska även i Sverige. Jag har scoutat tre stycken som alla har det gemensamt att de är härligt fräscha och somriga. Dessa vinerna har toner av svarta vinbär, jordgubbar, skogshallon. Det finns vanligen lite citrus och/eller rabarber som ger en finns syra och fräschör till vinet. Lambrusco är varken komplicerat eller svårt. Det är lite som en sommardag – lättsamt, roligt och gott. Tänk Ella Fitzgerald, tänk Summertime, drick Lambrusco!

Summertime,
And the livin’ is easy
Fish are jumpin’
And the cotton is high

George Gershwin 1934

Att äta med Lambrusco

De lite söta tonerna, syran, fräschören i vinet passar perfekt till parmaskinka, salami och lite ost en het sommardag eller ljum afton. Lambrusco är också en match made in heaven med italiensk pizza med massor av ost.

Få inspiration och kunskap om prosciutto di Parma i Karolines utmärkta artikel här.

kallskuret

Lambrusco-favoriter på bolaget

Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2014, 109:-, Nr 90386, Systembolaget

Lambruco ancestrale 2012, Gavioli, 119:-, Nr 90431, Systembolaget (Slutsåld för tillfället)

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro 2013, 126 :-, Nr 72170, Systembolaget, beställningssortimentet

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer