L som i Laroche och Languedoc

Om du gillar viner från Chablis är chansen stor att du stött på Domaine Laroche, de är en av de mest kända producenterna i området. De har dock också vingårdar i såväl södra Frankrike, i Sydafrika och i Chile. Dryckeslistan har provat ett av vinerna från Languedoc i södra Frankrike.

Annons:

Langeudoc-Roussillon är ett spännande område i södra-sydöstra delen av Frankrike som utvecklats mycket de senaste 15-20 åren om man ser till vin. Området sträcker sig utmed Frankrikes kust mot Medelhavet ned mot spanska gränsen. Klimatet är ganska varmt och havet påverkar vinerna som ofta får lite varmare frukt, en härlig örtig ton med inslag av vilda örter samt en liten sälta och havston. Det är dock en stor region så vinerna varierar i stil.

Domaine Laroche

Laroches vingårdar ligger i hjärtat av Languedoc och heter Mas la Chevaliere. De köpte egendomen  som ligger lite utanför Béziers 1995. Efterhand har man köpt ytterligare vingårdar på olika ställen i Languedoc. Vinet nedan kan beskrivas som ett av deras instegsvin från området, det vill säga ett vin som presenterar vingården och dess stil men som är lite enklare.

Vinet är gjort på druvan chardonnay. Det är en druva som har förmågan att anpassa sig till många olika miljöer och klimat, det är också en druva som har förmågan att ta upp smak från sin omgivning och spegla denna. Det är vad som ibland kallas för terrior. Chardonnay är också den druva man i Bourgogne gör nästan alla vita viner på.
Domaine Laroche

L chardonnay 2015,  Pays d´Oc, Languedoc, Frankrike

Det här är ett ungt och friskt vin som  har en fin fruktig ton med inslag av gröna bär, äpplen och päron samt lite söt citrusfrukt. I avslutet finns en lite stenig ton  samt en fin syra som ger det fräschör. Det här är ett rent och fräscht vardagsvin som går fin fint till fiskgrytan eller stekt fisk eller som ett trevligt sällskapsvin. Vinet är okomplicerat, rakt och är sammantaget ett utmärkt vitt allroundvin.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar