Kroatiskt vitt inför våren och sommaren

Ungefär nu skulle jag ha varit i Zagreb i Kroatien för vinmässan Vinart Grand Tasting, så blev det inte. Det är dock ingen idé att gråta över spilld mjölk, det blir fler tillfällen och det går att hitta kroatiska viner även på hemmaplan. I denna artikel tipsar jag om några strålande kroatiska vita viner.

Kroatien är ett spännande vinland på Balkan. Jag skulle ha varit där nu, men ibland får vi hitta andra lösningar och inför resan hade jag beställt hem några viner som finns tillgängliga via Systembolaget. Då sommaren är på gång hade jag riktat in mig på att i första hand prova kroatiskt vitt vin.

De viner som var lite extra intressanta är gjorda på två olika druvor och kommer från två olika regioner. Två av vinerna är gjorda på druvan istarska malvazija och kommer från regionen Istrien. Tre av vinerna är gjorda på druvan pošip från regionen Dalmatien.

Kroatiskt vitt på druvan istarska malvazija från regionen Istrien

Kroatiskt vitt inför våren och sommaren

Istrien ligger i den nordvästra delen av Kroatien i ett område där medelhavsklimat och alpklimat möts. Här finns också flera områden med röd järnberikad jord vilket ger en särskild terrior. En av de mer specifika gröna druvorna i regionen är malvazija Istarska. Det är den mest odlade druvan i regionen, där finns ca 1700 ha med vinodlingar av druvan. Totalt finns det omkring 3100 hektar i regionen.

Malvazija Istarka är en druva som ger aromatiska viner, men betydligt mindre så än många andra sorter av malvasia. Vinerna på druvan ger ofta en del kropp och de är i regel fruktiga med smak av citrusfrukter och päron. I avslutet finns det ofta en ton av citrusskal, nötter och en lätt bitterhet. Tack vare de svala vinerna från norr är de ofta friska trots att syran är relativt låg. På senare år har en del också gjort viner med längre skalkontakt, då får de ofta en ton av apelsin och mer kryddighet. Nedan provade viner på druvan kommer från producenten Coronica och dessa har ingen längre skalkontakt.

Kroatiskt vitt

Coronica Malvazija Istarska 2018, Istria, Kroatien, 188:-, Nr 71706, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett vin med ett fint djup och fin kropp med smak av apelsin, grapefrukt och gula äpplen. Det kantas med smak av torkade kanderade citronskal och mandel. Det har en karg ton som möts upp av sälta och kryddighet samt torkade örter. Det är ett vin med såväl komplexitet och elegans. Det är helt enkelt riktigt gott, har en härlig intensivitet och är mycket gastronomiskt. Här kan man tänka sig, grillad kyckling, grillad eller stekt fisk, svamp och rotfrukter.

Pošip Jezina 2018

Coronica Gran Malvazija 2017, Istria, Kroatien, 249:-, Nr 72798, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är kryddigt, lite fatat och jästigt samt har en fin kropp. I smaken finns gula äpplen, grå päron och vit persika kantat av toner av solmogen citrusfrukt. Det är lätt burgundiskt i stilen. Här finns en fin kryddighet, snygg struktur och en härlig sälta i avslutet. I eftersmaken kommer en lite blommig ton fram, liksom toner av apelsinskal och mandel. Det är ungt och kommer sannolikt utvecklas fint vid lagring 3-5 år, det har en bra komplexitet, fin fräschör och härlig längd. Dekantera och drick inte för kallt! Mycket bra! Gastronomiskt!

Annons:

Kroatiskt vitt på druvan pošip från regionen Dalmatien

Kroatiskt vitt inför våren och sommaren

Dalmatien ligger längre söderut i Kroatien. Området omfattar såväl en lång kuststräcka, en del av Kroatiens inland samt flera öar. Detta ger flera olika typer av terrior, beroende på var vingårdarna är belägna. Den mest kända druvan i regionen är den blå druvan plavic mali och majoriteten av de odlade druvorna här är röda.

Det odlas dock också en mindre mängd gröna druvor, av dessa är den mest odlade är pošip. Arealen motsvarar dock bara några procent av regionens vinodlingar. Druvan kommer från ön Korčula. Förr var vinerna på druvan i regel rustika och alkoholstinna idag får vi något helt annat. Nu är det fräschör och mineralitet men fortfarande med kropp och fruktighet. Frukten drar ofta åt det mer exotiska. Många av de dessa vita viner är riktigt trevliga till skaldjur och grillad fisk och väl värda att upptäcka. Jag har provat tre från två olika producenter, Vinarija Krajancic och Testament.

Pošip Jezina 2018

Pošip Intrada 2018, Dalmatien, Kroatien, 265:-, Nr 73558, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har en fruktig fräsch doft med inslag av aprikos, honungsmelon och kaprifol. Det är ett vin med en fin fräschör, i smaken finns stenfrukter, melon och en liten kärvhet. Avslutet är långt med toner av rivet citronskal och havssälta och det är saliverande. Ett härligt vin för en varm dag eller till skaldjur. Bra energi!

Pošip Jezina 2018

Pošip Jezina 2018, Dalmatien, Kroatien, 214:-, Nr 76571, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har en lite stenig doft med inslag av örter. Det är ett vin med lite högre syra och mer fruktighet. I smaken finns toner av stenfrukter och citrusfrukter som drar åt grapefrukt. Vinet har lite kropp och stannar kvar i gommen, här finns en hel del sälta och fin längd. I avslutet kommer en stenkryddig ton. Elegant, långsamt intensivt, smakrikt och utmärkt till stekt eller grillad fisk. Perfekt vid grillen!

Kroatiskt vitt

Testament pošip 2019, Dalmatien, Kroatien, 149:-, Nr 74023, Systembolaget beställningssortimentet

Ett rent, rakt fräscht vin men en fin fruktighet och en härlig mineralitet. Det har en flörtig fruktighet med inslag av gula och gröna äpplen, hårda päron, aprikos och persika, Syran är fin och byggs på av stensälta. Det är ett utmärkt vin att dricka i bersån, till plockmat eller till friterat under vår- och sommarkvällar.

Detta är fem viner som visar potentialen i kroatiskt vitt vin, gjort på två olika druvor. Fem viner som är perfekta under våren och sommaren.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar