Kräftor och vin

Vi går mot de dillprydda berg, fallera, som lånat av rubinerna sin färg, fallera. Så skönt på stora faten ligger kräftan, gudamaten vilken stärker och styrker vår märg, fallera. Till kräftan vill jag ha vin, men vilka är bra, fallera?

Annons:

Kräftskivan har redan snurrat ett tag. Om du var tidigt ute och traditionell började du sannolikt redan i början av augusti. Det är då kräftan är redo att fiskas just då. Idag går det dock att får tag i kräftor året runt. Jag har sett frysta kräftor från Kina och Turkiet mitt i vintern. De är dock sällan särskilt goda.

Kräftor ska vara nykokta och ha smak av krondill och fänkål. De ska smaka hav och köttet ska ha lite tuggmotstånd. Det faktum att de är smakrika gör dock att de kan vara lite svåra att matcha mot vin. En kryddig nubbe funkar dock perfekt till dessa kokta havsinsekter.

Foto raphael cameron

 

land-kräfta
Landkräfta? Kackerlacka!

Håll med om att de ser ut som förvuxna skalbaggar eller kackelackor. Oavsett hur de ser ut så är de dock goda.

Häromdagen var jag på min första kräftskiva för året, där bjöds det på riesling och andra viner från Alsace. Detta var en riktigt fin kombination. Vinerna från Alsace är lite mer smakrika än sina tyska släktingar, de har lite mer kropp och kryddighet som bygger på det aromatiska. Samtidigt har de en bra syra och härlig fräschör. Detta passar perfekt med kräftor.

Vitt vin Alsace

Hugel Gentil 2015, 115:-, Nr 2108, Systembolaget.

Detta är ett vin som är gjort på sex olika druvor: sylvaner, pinot blanc, riesling, muscat, pinot gris och gewurztraminer. Hur det än är så skiftar varje druva år från år beroende på årgångens väderlek. Det är dock ett bra vin varje år. Det är också ett vin som står riktigt bra mot de smakrika kräftorna och gifter sig med smakerna och förstärker havstonerna. En riktigt bra kombination!

Vitt vin Alsace

Vill du ha ett vin med mer elegans och 100% riesling rekommenderas: Hugel Estate Riesling 2012, 261:-, Nr 70802, Systembolaget beställningssortiment. Det här är ren njutning, buteljerad elegans och ett vin som visar hur fantastiskt bra viner från Alsace verkligen kan vara.

vitt vin Poertugal vinho verde

En annan druva som passar riktigt bra med kräftor är alvarinho. Alvariho contacto 2016, Vinho Verde, 119:-, Nr 6707, Systembolaget.

Anselmo Mendes har gjort ett vin som passar kräftor som handen i handsken. Det här vinet har fått lite skalkontakt vilket förstärker frukten och ger en liten beska i eftersmaken. Vinet har en lite aromatisk ton som gifter sig med krondillen och massor med mineralitet som minner om och bygger på sältan och havstonerna hos kräftorna.

Det tredje vinet kommer från Bordeaux. Vi dricker alldeles för lite sådana här i Sverige, undertecknad inkluderad.

vit Bordeaux vitt vin

Clarendelle Blanc 2015, Bordeaux, Frankrike, 169:-, Nr 71683, Systembolaget beställningssortimentet

Det här är en modern vit bordeaux som är ren, fräsch och elegant. Det har struktur, friska citrustoner och smak av aromatiska blommor. I avslutet kommer en fin mineralitet och kryddighet fram  som funkar fin fint med kräftorna. Klassiskt och mycket gott.

Öl funkar bra med kräftor, snaps funkar också bra men vin är som alltid bäst till det mesta!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar