Julklappstips till vinälskare!

Det lackar mot jul och om du känner en vinnörd eller vinälskare kanske det kan vara på plats att få några julklappstips. Dessa utgår givetvis från mig själv men jag är ganska övertygad om att de är förhållandevis allmängiltiga (pst… om du känner mig och inte vet vad du ska köpa är detta bra tips… med undantag för några av böckerna som jag redan har).

Att köpa vin till någon som älskar eller är intresserad av vin kan kanske kännas svårt – åtminstone hävdar min sambo att det är det – själv tycker jag att det är världens enklaste sak. Köp vin! Något gott, något spännande, något annorlunda! Hur svårt kan det va?

Men om man nu tycker att det är svårt kommer här ett par tips. Ett sätt, det kanske enklaste, är att köpa presentkort – det kan kanske kännas lite opersonligt men är helt ok. Systembolaget har presentkort och det har också många näthandlare. Vill man köpa ett vin så har såväl vårt statliga monopol som många näthandlare möjlighet att hjälpa dig att hitta kul och intressanta viner, ett annat tips är att titta runt på lite vinbloggar – där finns många bra tips!

Vill man inte utsätta sig för risken att stå där med skägget i brevlådan med ett måttligt intressant vin i handen kan man fundera på att köpa vinglas. Även den mest försiktige vinälskare har behov av fler sådana, ska man köpa ska man dock köpa bra.

Vill man köpa svenskt är Difference-serien trevlig. Snygga och bra glas! Läs mer om glasen här.

difference_2

Mest känt och också mycket bra är Riedel. Detta är kanske det mest använda vinglaset bland vinnördar, det finns en nästan obegränsad mängd olika kupor för olika typer av viner. En present som de allra flesta kommer uppskatta. Läs mer om glasen här.

Riedel

Min favorit är dock Zalto. Munblåst perfektion för druvjuice. Vackra, eleganta och fjäderlätta med stora kupor. Rent njutningsgodis! Läs mer om glasen här.

 

Fotograf David Lindén, http://svenssonsmakaren.blogspot.se/
Fotograf David Lindén, http://svenssonsmakaren.blogspot.se/

Ett alternativ till vinglas är givetvis en decanter, dvs en vid karaff för att dekantera vin – man kan egentligen aldrig ha för många – samtidigt fungerar Zaltos pinot kupa i princip som en decanter på egen hand.

Vill man köpa något lite mindre kan vinöppnare vara en bra present. Visst kan det vara kul och lockande att köpa något kul eller putslustigt men de flesta vill nog hellre ha något klassiskt, se bilden nedan…

vinöppnare

 

…eller något lite mer speciellt som en vinöppnare för äldre flaskor såsom portviner eller madeira.

vinöppnare

En annan kategori är av ett torrare slag, böcker. Som alltid har det under året kommit ut ett antal bra vinböcker. Detta är ytterligare en sak man egentligen aldrig kan ha för mycket av. Några av årets mest intressanta vinböcker är

Wine grapes – A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours av Jancis Robinson, Julia Harding och José Vouillamoz. Tror att den kom ut redan förra året och är ett praktverk som finns i såväl tryckt form som i digital version.

Wine grapes - A complete guide to

En bok som många har men som kommit ut i en ny utgåva är The World Atlas of Wine – Hugh Johnson, Jancis Robinson.

World-Atlas-of-Wine

The drops of God av Tadashi Agi och Shu Okimoto är en manga serie om vin. På engelska finns de första fem böckerna utgivna – en kul lite mer udda present!

drops-of-god-manga

Två tips på vinböcker på svenska är Vin: Vinets grunder av Filip Verheyden, Romana Eschensperger, Fiona Morrison i översättning av Anders Öhman och En doft av champagne: 8000 provade och betygsatta champagner av Richard Juhlin samt Drick! Vin, öl och sprit med Alf Tumble.

Hoppas att detta kan vara till någon hjälp i ditt sökande efter bra julklappar.

God Jul & Gott nytt år

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar