Annons:

Julens vita viner

Bing Crosby's dröm om en vit jul betyder kanske inte samma sak för honom som för mig. För mig handlar det om julens vita viner.

Annons:

Vi har alla våra olika favoriter på julbordet. En del av dessa är klassiker som de flesta av oss delar, andra är mer egna. Julbordstraditionerna är på inget sätt eviga och i många fall inte heller särskilt gamla. De anpassas hela tiden efter vår tid, våra behov och vi önskar att äta för tillfället.

lax ägghalvor

Julbordet är likt ett knytkalas där vi tar med oss olika saker. Vid varje förändring riskerar det att bli någon form av konflikt, där någon vill ha kvar det någon annan vill ta bort. Detta må vara dopp i grytan, en paté eller julgäddans vara eller inte vara. Andra situationer är en förhandling om nya rätter, som behovet av ostron och anklever.

julen

Det finns en del som jag ofta får härska hyfsat enväldigt över, så länge jag har med mig bra vin, är drycken. Här är jag egoistisk, jag tar med mig det jag tycker om. Vin jag tycker passar bra till maten på julbordet. Personligen gillar jag inte sill och vid julbordet finns mycket annat att njuta av, de andra tycks dock gilla de slemmiga firrarna. Till dem tar jag med mig julöl.

vit jul

Ännu finns tid att beställa viner till julbordet och julens övriga festligheter. Vinerna nedan finns i utvalda butiker men går att beställa om de inte finns på ditt Bolag. Passa på att köpa något som är lite annorlunda, något som är lite bättre än det du brukar dricka. Passa på och njut.

Julens vita viner – 4 tips

Jag har valt ut tre riktigt bra viner med smaker som passar till det mesta på klassiska julbordet. Jag har också valt ut ett bonusvin som jag tycker fungerar riktigt fint men som är för den lite mer vågade, ett orangevin från en riktigt bra producent i nordöstra Italien. Givetvis är mousserande vin också helt nödvändiga, jag låter dock min kollega Fredrik Schelin hjälpa er med de vinerna.

Det jag vill ha är vin med syra som kan skära igenom det feta, med citrustoner som möter skaldjuren och fisken och lite kropp vilket ger det ljusa köttet en match. Dessa viner kommer funka med allt på julbordet, undantaget sillen.

Nahe Tyskland vitt vin

Dönnhoff Nahe Riesling Trocken 2016, Nahe, Tyskland, 159:-, Nr 90331

På mitt julbord finns det riesling, punkt! Det kommer också finnas andra viner men det finns riesling… eller något av vinerna nedan. En av mina favoriter släpptes lite lagom till julen i det lilla sortimentet. Dessa flaskor brukar försvinna snabbt, så skynda er om ni vill ha ett par.

Det här är en riesling med nästan perfekt balans och härliga aromatiska rieslingsmaker. Det har en strålande syra, en fräsch sten-sälta och en riktigt fin frukt. Under frukten finns en liten spelande sötma som förstärker denna och de aromatiska tonerna. Vinet är enkelt och rakt men har ett härligt häng som gör att man vill ha en klunk till och fräschör som får snålvattnet att sätta in. Det är helt enkelt gott!

 

Vitt vin Vinho Verde Portugal

Deu La Deu alvarinho premium 2016, Vinho Verde, Portugal. 179:-, Nr 2059

Moncao e Melgaco ligger i den norra delen av Vinho Verde. Det är här många av de bästa vinerna på alvarinho görs. Deu La Deu görs av områdets kooperativ Adega Cooperativa e Regional de Moncao CRL. Kooperativen är långt ifrån alltid stjärnorna när det kommer till viner men de ska inte heller glömmas bort. Många gör såväl bra instegsviner som premiumviner, ofta i en traditionell stil.

Det här är smakrikt med en fin frukt och härlig fräschör. Exotisk frukt, lime, friska gula äpplen och en fin örtig ton som avslutas med härlig stensälta. Vinet ligger kvar länge, det har lite kropp men framförallt fräschör i form av syra och sälta samt en fin ton av beska i avslutet. 

Nya Zeeland vitt vin

Dog Point Sauvignon Blanc 2016, Nya Zeeland, 185:-, Nr 91594

Jag är inte någon stor ambassadör för Nya Zeeländsk sauvignon blanc, men är det bra -så är det bra. Detta är en sauvignon blanc jag verkligen gillar, trots att den kommer från Nya Zeeland.

Det är svårt att förvilla sig när doften träffar nosen, det är sauvignon blanc. I doften finns aromatiska örter och blommor såsom fläder och nässlor och svartvinbärsblad tillsammans med exotisk frukt som mango och passionsfrukt.  Smaken är dock torr och fräsch med en härlig citruston och inslag av friska päron. Vinet har en fin syra och ett lite kryddigt aromatisk avslut. Det är kanske inte hyperelegant men tillräckligt fräscht, balanserat och läskande. Detta är bra!

 

Om du vill ha något speciellt

För några år sedan började jag dricka orange vin till mitt julbord. Detta är vita viner som görs på ungefär samma sätt som om det vore ett rött vin. Vinmakaren låter vinet vara i kontakt med skalen och eventuellt med stjälkarna under en längre tid. Detta gör att vinet får tanniner, mer kryddiga smaker och ofta tlite mer inslag av torkade frukter. Detta tillsammans med syra hos ett vitt vin gör att de fungerar riktigt bra på till exempel ett julbord.

orange vin

Paraschos OrangeOne 2014, Fruili, Italien, 229:-, Nr 96013

Vissa orange viner kan vara lite svåra och tuffa men Paraschos gör viner med en härlig fräschör och en hel del elegans. Detta är inget undantag.

Det första som slår en är fräschören. Här finns en fin driven syra som i avslutet byggs på med lite stensälta. Det är torrt och har lite sandiga tanniner med en hint av nypon. I frukten finns en ton av apelsin, torkade aprikoser och plommon samt dadlar. Eftersmaken är kryddig och har inslag av aromatiska torkade blommor och örter. Riktigt smakrikt och riktigt bra!

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om