Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Julens drycker
Skriven av Magnus Reuterdahl

Julens drycker 2020

Den första advent har redan infallit och jag misstänker att några av er likt mig själv redan smuttat på glöggen, druckit en julmust, en julöl och kanske också börjat tänka på årets julsnapsar och julbestyr. Behöver du tips om julens drycker då är denna artikel för dig!

Adventshelgerna, Lucia, Tomasdagen (Tommas fylletunna) och julhelgen. Det finns många dagar både inför och under julen som ådrar sig festligheter. På de flesta av dessa avnjuter vi julens smaker och dofter i form av kryddor, mat och drycker.

Julen är barnens högtid, med många söta smaker och dofter. När de kommer smygande skapar de bryggor till barndomen och minnen väcks till liv. De är nycklar till ett arkiv av goda minnen, de bygger förväntan och längtan efter en tid då allt kanske var lite enklare. Julens drycker är sådana nycklar, idag väljer jag dock andra drycker än de jag drack då. Minnenas förråd växer med tiden och med dem utvecklas smaken och önskemålen. Lyft glaset och smaka på några av  julens drycker! De får oss att känna att allt är som vanligt, precis som det alltid varit och i år är det kanske lite extra skönt.

Julens drycker 2020

Julmust – den mest klassiska av julens drycker?

Julmusten har varit julens följeslagare sedan år 1910. En gång i tiden var detta en av de bästa sakerna med julen. Idag dricker jag inte längre hinkvis med julmust. Det är dock något särskilt med att en dryck som är så bunden till en tid om året, eller var. Idag finns påskmust, helgmust och vintermust med mera.

Jag väljer dock att nöja mig med den under advent och kring jul. Nu för tiden tycker jag att de är lite för söta, smaken förändras med tiden. Men ett glas eller två är dock gott, om inte annat för att minnas.

Julölet – ett måste på mitt julbord och till skinkmackan

När jag var yngre förstod jag mig inte på julöl, det var mörkt, mustigt och smakade konstigt. Nu för tiden kan jag inte tänka mig en jul utan julöl. Idag är utbudet mycket större än det var förr, det finns massor att välja mellan. En del är roligare och godare än andra. Några som är riktigt bra är Anchor Christmas Ale 2020, Nils Oscar kalasjulöl och Wisby jul.

Julens drycker 2020

 Glögg – söt och sliskigt eller kryddigt och gott?

Glögg hör julen till, basta! Jag kommer ihåg när man fick årets första glögg. Den kom i en liten mugg, lätt rykande och alltid väldoftande. Det är en sådan där doft som sprider sig i hela huset och som direkt väcker julkänslorna till liv. Till det kommer det nästan rituella med att röra ned några skållade mandlar och russin och sedan dricka en första sipp. Där och då visste alla sinnen att nu är det jul.

Det finns många sorters glögg och de blir allt fler. Den klassiska saft- och vinglöggen slåss med glögg smaksatt av rom och whisky, med vit glögg och i år med en smaksatt med myntathé. Läs mer om årets olika glögg i Sofia Anders artikel här i DinVinguide.se.

När det kommer till glögg är jag dock ganska konservativ, till och med bakåtsträvande. Min favorit gör jag själv på ett 1800-tals receptet (du finner det här nedan). Det är en glögg fylld av härliga juliga toner och den har ett riktigt fint djup. Den tar lite tid att göra så om du likt jag är baksträvare, men samtidigt lat, så kan du testa denna stugsittarglögg ala torparen vara något för dig. Så smaklig är den dock inte!

Hetta upp brännvin (Brännvin special) och krydda med kardemummakärnor och ljus sirap eller honung. Till 2 dl brännvin behöver du cirka ½ tsk hela kardemummakärnor och 1 ½ msk sirap.

Recept

Gammaldags glögg

Passar till:jul
Läs mer
Gammaldags glögg

Mumma – vad är det?

En av av julens drycker är mumma, den har kanske hamnat lite på efterkälken och glömts bort av många. Det är dock en riktigt god och traditionell dryck som det finns massor av recept på. Mumma är känt i Sverige sedan 1500-talet. Mumma har dock betytt olika saker i olika tider. Det har avsett såväl ölbaserade drycker med sprit och kryddor som tyskt mörkt sött öl.

Nedan hittar du ett recept jag fick av vän som tyvärr inte längre är med oss men vars minne väcks och hålls vid liv av denna, prova Ajntaste’s mumma! Det är dock inte från 1500-talet utan från den andra halvan av 1900-talet.

Recept

Mumma

Passar till:AperitifjulJulmatm.fl.
Läs mer
Tomtar

Fortifierade viner

Under julen, eller egentligen när som på året, dricker jag gärna fortifierade viner. Många dricker dem främst till desserter eller ost men du kan också prova dem till mat. Prova ett fruktigt LBV eller en yngre vintage port till en stek eller köttbit av vilt och låt vinet vara kryddningen. Tack vare sötman finns de också de som gillar portvin till mer kryddstark mat. En annan stil av portvin är tawny, prova det till grillade kycklingben eller revbensspjällen. Läs Anders Levanders artikel om Tawny Port  här på DinVinguide.se.

Jag har plockat ihop några fortifierade viner som får denna julhelg att bli riktigt speciell. Tänk på att dessa viner håller i flera veckor efter att du öppnat dem så du behöver inte jäkta i dig innehållet. Häll upp, sätt tillbaka korken och ställ vinet svalt och mörkt, sedan är det bara att öppna upp flaskan igen när andan faller på.

Låt oss börja med en tawny port från klassiska producenten Dow’s.

Julens drycker 2020

Dow’s 10 yo tawny port, Douro, Portugal, 229:-, Nr 8396, Systembolaget

Dow’s tawny port är ett vin med riktigt härlig fräschör och fin energi. Det har en nötig doft med ett fint lite aromatiskt bett. I smaken kombineras toner av mogna torkade frukter och bär med torkade apelsinskal och citrusfrukter samt nougat, nötter, tobak och blommiga örter. Vinet har en riktigt fin längd som drar ut i en liten sälta i avslutet vilket ger extra fräschör. Elegant & mycket gott.

Julens drycker 2020

Quinta do Noval LBV 2012, Douro, Portugal, 229:-, Nr 88450, Systembolaget beställningssortimentet

Quinta do Noval gör denna LBV (late bottle vintage). Det är ett portvin med inbjudande fruktig doft och smak som drar åt det unga och friska. Här finns en fin fräschör och härlig örtighet fullpackad med en fruktighet. I smaken finns inslag av svarta och röda mogna körsbär och björnbär. Dessa kantas av ekfatstoner och avslutas i en lång kryddig finish med chokladtoner och en hint av rökighet. Detta är en smakrik och elegant LBV med fin struktur och balans, perfekt att sippa på med choklad, att ha till osten eller att dricka till smakrikare kött, t ex vilt.

Julens drycker 2020

Niepoort vintage port 2015, Douro, Portugal, 479:- Nr 78165, Systembolaget beställningssortimentet (OBS 375 ml)

Niepoorts portviner är alltid bland de mest eleganta och komplexa. Årgång 2015 är inget undantag. Det är fortfarande ungt och som sådant riktigt charmigt. Detta är ett strålande vin som vid sidan av fräschören också har en riktigt fin struktur och längd. Det är ett vin som du kan sitta dofta på länge och låta det utvecklas i glaset. Du får ut nästan lika mycket glädje av doften som av smaken. Mörk frukt, röda bär, örter, blommor och stensälta, ekfatsstruktur och en fin kryddighet. Detta är en ren njutning.

Vinet finns också i 750 ml flaska för 799:- (då har du vin för hela julhelgen).

Julens drycker 2020

Domaine Pouderoux 2018, Langeuedoc-Roussillon, Muray, Frankrike, 109:-, Nr 7806, Systembolaget

Jag slänger också in en katt bland hermelinerna. Det är ett fortifierat vin, men inte från Portugal utan från södra Frankrike. Det är gjort på druvan grenache och det är kanske lite enklare än vinerna ovan men det är riktigt gott. Det är ett sådan där vin som får en att le och vilja ha en klunk till. Här finns en tydlig fin frukt med smak av röda och mörka bär samt russin samt en aromatisk blommighet. Det är kryddigt och smakrikt men framför allt riktigt charmigt. Perfekt med chokladpraliner framför brasan.

Julsnaps – 3 x aquavit

Nästa vecka skriver jag om aquavit och snaps i en helt egen artikel med lite mer fokus på de dryckerna. Men en artikel om julens drycker är ju inte komplett utan några ord om dessa starka älskade tårar. Kryddat brännvin är en dryck som har sin plats på matbordet, inte för att du ska bli full utan för att de förhöjer smakerna på maten. Alkoholen hjälper till att frigöra smaker och är en god hjälp för att smälta den feta maten, om det sista är vetenskapligt belagt vet jag inte men min mage säger mig i alla fall det efter maten. Undvik dock helan, bit av och ta flera små sippar istället.

Aquavit är inte enkom en svensk angelägenhet. Det dricks och görs också i våra grannländer Norge och Danmark. Vill du ha en nordisk jul trots reseförbud mellan våra länder så kan linie aquavit från Norge och juleakvavit från Danmark samsas med ett svensk aquavit på julbordet. Den sistnämnda är en ny favorit, smaksatt med björk, de två andra är favoriter från förr.

Julens drycker 2020

Lysholm Linie aquavit christmas edtion, Norge, 219:-, Nr 86461, Systembolaget

En riktigt fin nubbe från grannlandet Norge med en djup fin doft där kumminsmaken är tydlig och det finns en lätt knäckighet samt en ton av ekfat, sherry och vanilj. Smaken är uppfriskande och kryddig med en nickning mot julen med en knäckig sötma. Här finns vid sidan av kumminen också torkade apelsinskal, lite citron, ekfatskryddor och ett lite eldigt avslut. Välbalanserad och mycket trevlig!

Julens drycker 2020

Aalborg Juleakvavit 2020, Danmark, 299:-, Nr 11262, Systembolaget

Från Danmark kommer en akvavit med lite högre alkohol och därmed lite mer umpf. Doften är ren och fräsch med tydliga toner av kummin, dillfrön och anis samt en citrusfräschör. I smaken träder dessa kryddorna fram än tydligare men de är ackompanjerade av tomer av lätt citrusskalsbeska och fräscha örter med en liten hint av eukalyptus och granskott i avslutet. Riktigt fräsch och tydlig, sitter som smäck till det feta på julbordet.

Julens drycker 2020

O.P. Anderson Björk organic aquavit, Sverige, 229:-, Nr 82830, Systembolaget beställningssortimentet

Till sist en modern variant av en klassisk svensk aquavit, O.P. Andersson smaksatt med Björk. Detta är en riktigt fräsch snaps med en härlig lite rund smak av björk. I den har finns också de klassiska smakerna av kummin, anis och fänkål samt en skvätt citron som ger ytterligare fräschör. Passar utmärkt till skaldjur, romsås och kallskuret.

Klappat och klart? Kanske inte, men en bra bit på väg, ha en fortsatt trevlig advent!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer