Jag, chardonnay och ABC

Det sägs att alla vägar bär till Rom - lite så är det med Chardonnay. Om man älskar vin kommer man förr eller senare ha chardonnay i sitt glas. Det är en druva som kan ge väldigt många olika typer av viner och sannolikt gillar du du åtminstone något av dem. Vem älskar inte ett glas friskt elegant Blanc de Blancs? Å andra sidan görs det många banala och tråkiga viner på chardonnay så man kan kanske förhålla sig till den med ett mått av hatkärlek.

ABC kan arkiveras under ämnet vinhistoria. Det är något som tillhör det förgångna. Förkortningen står för Anything But Chardonnay (ABC) är ett utryck som tillskrivs en oorganiserad rörelse som till stor del bestod av vinkonsumenter men också en del vinskribenter under 1990-talet och början av 2000-talet. De som skrek högst och mest kom från USA men det fanns också en hel del i Europa som hoppade på tåget och ibland kan man se att det att liket lever än idag.

Första gången jag hörde om ABC var i början/mitten av 1990-talet när jag själv precis börjat förstå  vad vin handlade om. Då hade jag svårt att förstå varför man inte skulle vilja ha chardonnay. Själv hade jag precis upptäckt storheten i vit bourgogne och förlustade mig med pavor från Mersault, Puligny-Montrachet, Corton-Charlemagne och Chassagne-Montrachet med mera. Komplexa, vackra, eleganta och underbara viner och dessa ville folk välja bort. Jag förstod ingenting. Du får vara god att komma ihåg att detta var innan internet blivit riktigt stort, Yahoo-groups var det nya heta och den största sökmotorn hette Alta Vista och ingen visste vad Google eller Facebook var. Svaret fanns med andra ord inte ett klick bort.

Bonneau du Martray Domaine Bouchrd Pere & Fils

Kanske var det ABC-rörelsen som ändå fick mig att börja leta mig djupare ned i vinlitteraturen. När man står inför något som man inte riktigt förstår, vill åtminstone jag lösa gåtan. Då var det böcker och tidskrifter som gällde. Ganska snart förstod jag att mycket av ABC handlade om amerikanska viner och den stil som börjat bli dominerande over there. Viner gjorda för en bäver eller termit med massor med ekfats- och malo-toner som smörkola och vanilj. Till detta kom de ofta också med en ganska hög alkoholhalt.

Anders Levander

Detta illustrerades i någon av de där artiklarna eller böckerna jag läste med ett citat som löd ungefär:

Annons:

I want anything but chardonnay, for example a lovely Chablis!

ABC handlade med andra ord om att man vill ha mer att välja mellan, viner i en stil gjorda på andra druvor, vin som var friskare och fräschare. I samma veva blev jag givetvis intresserad av att prova amerikanska viner på chardonnay. När det kommer till vin kan man bara läsa sig till så mycket, det är smaken som är avgörande. Visst fanns det mycket som smakade som ovan beskrivet men jag hittade också flera riktigt bra viner. Ett mycket bra exempel är Ridge som gör en fantastisk chardonnay samt de andra på bilderna nedan.

Ridge Soil & Souls

Trots det där dryga decenniet med chardonnay-motstånd så förblev chardonnay en av världens mest populära druvor. Idag finns det mer än 160000 hektar planterat av druvan enligt Chardonnay-du-Monde. Totalt finns det omkring 7500000 ha med vingårdar i världen (preliminära siffror från OIV 2016). Det är fortfarande en av världens mest kända gröna druvor och den odlas över nästan hela klotet inklusive i Sverige.

Ferrari brut

Vinerna har ofta smak av äpple och ibland lite tropiska frukter som ananas. Det är en mångsidig druva som kan användas till de mest eleganta och friska vinerna som till muskelpaket med massor med smak, så häng med oss på DinVinguide när vi dyker ned i väntade och oväntade regioner med roliga och bra tips.

Koppitsch Penfolds

Nu är det Another Bottle of Chardonnay som gäller!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar