Annons:

Insnöad på grekiska viner

Påsken är här och världen är täckt med ett vitt täcke. Jag är glad att vinterdäcken fortfarande sitter på och drömmer mig samtidigt bort till varmare breddgrader.

Annons:

Just snön får mig att drömma mig bort och i tanken dyker en provning av grekiska viner upp. Ett spännande vinland med flera intressanta vinregioner och druvor. De senaste åren har många av dessa också blivit tillgängliga i Sverige.

Vinerna hittar du främst på restauranger och i beställningssortimentet. Det finns idag flera bra importörer som tillsammans täcker upp i princip alla delar av Grekland och många spännande  druvor. Så om du hittar viner när du är på semester i övärlden eller annorstädes på fastlandet finns det möjlighet att hitta några av dina favoriter här.

Jag provade igenom ett gäng grekiska viner för en tid sedan. Då hittade jag till och med ett retsina-vin som jag gillade. Retsina är annars ett klassiskt exempel på viner man gillar på semestern men har svårt för när man kommer hem. Detta funkar dock också bra här hemma i Sverige.

  1. Vad är ett retsina-vin?

Retsina är ett vitt vin som vanligen är gjort på druvorna savatiano, assyrtiko och rhoditis som får sin karaktäristiska smak genom tallkåda. Denna tillsattes traditionellt för att skydda vinet mot syre och bakterier men användes också för att täta amforor. Detta är en metod som använt sedan antikens dagar. Vinmakaren tillsätter små bitar av kåda från aleppotallen direkt i vinet under jäsningen.’

Grekiska viner

Tear of the Pine 10, ktima (vingård) Stelios Kechris Retsina, Goumenissa, 189:-, Nr 79950, Systembolaget beställningssortimenetet

Vinet är gjort på druvan assyrtiko och vinet är ekfatslagrat. Vinmakaren Stelios Kechris är känd i Grekland som en av de som verkligen utvecklat retsina-vinerna till något mer sofistikerat och elegant.

Tear of the Pine är annorlunda men smakar retsina. Här finns tall toner, mintighet, granskott och jordtoner. Ekfaten ger vinet struktur och viss kryddighet. Det finns en härlig fräschör i vinet som har en liten släktskap med ginger beer och trocadero, här finns dock inte den sötman utan istället lite strävhet och motstånd. Detta är ett komplext och annorlunda vin som inte bör drickas alltför kallt, som bäst smakar det kring 15-18 grader, jag matchar det gärna med lufttorkad skinka, kryddiga korvar eller olika typer av kryddig grekiska mat.

Tänk på att detta är ett vin som gärna ta över. Ska du dricka eller servera andra viner behöver man något som rensar paletten innan nästa vin eller så bör du servera det i slutet av måltiden, efter andra viner.

Rött vin Naoussa Grekland

Kechris 2013 xinomavro, Goumenissa, Grekland, ca 250 kronor, privatimport via O Wine and spirits

Vinet finns inte på bolaget för tillfället men på vissa restauranger, bland annat Dionysos på Södermalm i Stockholm. Vinet går också att beställa via privatimport från O Wines.

Jag är en stor fan av xinomavro, en druva från norra Grekland som minner om nebbiolo och viss mån pinot noir. Druvan är mest känd från pmrådet Naoussa, men dessa kommer från Goumenissa i norra Makedonien. Den är dock lite kraftigare i strukturen men när vinet väl utvecklats har det massor med komplexitet och elegans. Detta brukar dock betyda minst 5-10 år i källaren. På senare år har det dock börjat dyka upp viner som är mer drickmogna redan när det släpps. Detta är ett sådant.

Här finns en härligt driven frukt med inslag av röda och mörka bär. Fruktigheten ackompanjeras av lätta skogstoner, svarta oliver, en ton av rått kött och en hel kvast av färska örter. I bakgrunden finns en fint integrerad ekfatston. När xinomavro smakar så här är det bara att njuta. Det är ungt, elegant, komplext och har fina precisa tanniner. Det passar utmärkt till mat, gärna rött eller viltkött med svamp. Det är också ett vin jag gärna sitter och njuter av bara för sakens skull.

Jag vill också lyfta fram två vita viner från Kreta och producenten Lyrarakis, gjorda på två inhemska druvor.

Vitt vin Kreta

Ktima Lyrarakis plyto 2015, 147:-, Nr 72779, Systembolaget beställningssortimentet

Som på många ställen i världen pågår en trend att rädda nästan utdöda druvor. Grekland är inget undantag och många av dessa druvor hittas i den grekiska övärlden. En av dessa druvor är plyto, vilken utifrån detta vin visar på stor potential.

Det här är ett vin som passar den som gillar mycket syra. I smaken finns främst gröna äpplen, syrliga päron och citrusfrukter tillsammans med stenkryddiga inslag. Syran backas upp av en härlig mineralitet som har tonen av vulkanisk jord med en härlig sälta. Ungt, fräsch och långt. Jag tänker skaldjur av alla de slag, calamares och fisk.

bläckfisk

Ktima Lyrarakis vilana Pirovolikes 2014, 199:-, Nr 73160, Systembolaget beställningssortimentet

Vilana är en lite vanligare druva än plyto men även denna var nära att dö ut till förmån för andra druvor. Den odlas främst på Kreta och där främst i regionen Peza. Många använder den tillsammans med andra druvor som sauvignon blanc, muscat eller malvasia då den dels ger och fräschör i form av mineralitet. Druvan kan dock upplevas som lite smaklös om inte vinmakaren har en god hand med druvan och vinmakningen, som i detta fall.

Just detta vin är gjort på 100% vilana och är ekfatslagrat. Vinet har fin struktur och en härlig fräschör med en fin nötig ton med drag av mandel i avslutet. Fräschören kommer från syran och från en nästan spritsig mineralitet med en härlig dos av sälta. I smaken finns päron och färska citrusfrukter med smak av såväl citroner som lite beska från olja i apelsinskal. Detta är ett riktigt bra matvin med öite kropp som passar utmärkt till grillad eller stekt fisk, skaldjur, fiskgrytor, kycklingrätter mer mera. Ett härligt sommarvin.

Vit vin kreta

Grekland är ett populärt resmål och många åker kanske dit främst för solen, för att slippa snö och för att vila upp sig. Det är dock ett land som också är värt att utforska kulinariskt, här finns såväl god mat som riktigt bra viner. I tidigare artiklar, se nedan, har jag och Sofia skrivit om bland annat vinbarer och restauranger i Aten, om resor till Santorini och många andra viner från Grekland. Så du kan sitta här framför din skärm och drömma dig bort till antikens vagga, planera för resan och upptäcka många kul och bra viner.

Ett extra tips om du är på väg till Kreta är en nyöppnad vinbar där du kan få kan få hjälp att upptäcka öns och Greklands viner. Oinoa wine bar drivs av ett par norrmän (läs kvinnor) med rötterna i Grekland. Just språket kan göra det lite besvärligt. I Grekland använder de ett annat alfabet vilket gör det svårt att läsa sig till information och engelskkunskaperna kan ibland vara lite sisådär. Då kan det vara smidigt att få hjälp på ett språk man förstår för att få nycklar in i den lokala vinvärlden.

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om