I vinnördars land

Chateau Mouton Rothschild 1982 Foto ©Magnus Reuterdahl 2012
Domaine De La Romanée-Conti Échézeaux 2008. Foto ©Magnus Reuterdahl 2013

Vad tänker du på när du hör vinnörd?

Kanske lustiga beskrivningar med putslustiga analogier om doft av kattpiss, nagelborttagningsmedel och smak av björnklister, toner av solvarm flinta och kokta plommon. Långa svåruttalade namn från de mest konstiga hörn och kanter på jorden. Personer som gurglande, silar vinet mellan tänder, med fokus doppar näsan djupt i glaset och spottar mer vin än man dricker. Små slutna sällskap som öppnar det ena vinet mer exklusivt än det andra och i mjugg skrattar åt boxdrickarna?

Möjligen är detta inte en inte helt osann bild men de flesta jag träffar drivs snarare av nyfikenhet och upptäckarlusta och är väldigt sociala snarare än snobbar som exkluderar – och det är inte alls så svårt och komplicerat som det kanske kan verka.

Vinnördar poserar i vingård tillsammans med vinmakare på Pantelleria. Foto ©Anna Ruini 2012

Jag tror att det finns en vinnörd i oss alla som bara väntar på att få bli utsläppt, alla vet bara inte om det än! Men när du råkar på det där speciella vinet som slår an på alla vällustens ackord och får din själ spricka ut i lovsång – då kommer du för evigt glömma bort den där boxen eller det där halvtråkiga vinet du alltid köpt för det är så gott och billigt.

Foto ©Magnus Reuterdahl 2012

Häromdagen kom jag in i en diskussion jag varit med i många gånger förut; vad är ett dyrt vin eller vad är ett lyxvin? I många vinmedier, såväl dagspress som fackpress, radio som TV är detta liktydigt med viner dyrare än 100 kronor. Lustigt nog var det 100 kronor även när jag började dricka vin i början av 90-talet – och som någon sa; det var gränsen även på 80-talet. Sedan dess har våra löner ökat liksom prisläget i allmänhet, men 100-kronors gränsen består. Likaledes kan jag lite lätt förundrat se hur vänner och bekanta gärna lägger 50 kronor på en stor stark eller 65-70 kronor för ett glas husets vin på krogen, men samtidigt anser att 100 kronor för ett vin på bolaget (eller nätvinbutiken) är alldeles för dyrt. Då har man tappat något av vad dryck bör handla om – njutning och nyfikenhet!

Foto ©Magnus Reuterdahl 2012

Om du känner vinnörden inom dig börja knacka och vill ut har jag en idé – lägg den där 500-lappen eller 1000-lappen du spenderar på att rulla hatt och köp istället hem ett antal flaskor vin, eller öl om du föredrar det. Bjud ett gäng vänner och sätt ihop en kul smakresa. Man kan göra detta på flera sätt. Ett bra sätt om du är ute efter att leta efter ditt vin och din smak är att köpa ett antal viner gjorda på samma druva från olika regioner och länder och söka dig fram. Som blivande eller uppvaknande vinnörd är det viktigt att man i detta läge också antecknar, på papper eller mentalt, vad det är man gillar – syrlighet, sötma, fruktighet, kryddigt, mineralitet, värme, kyla, bitterhet med mera, allt egentligen byggt på de fem grundsmakerna: surt, sött, beskt, salt och umami.

Foto ©Magnus Reuterdahl 2012

När du väl hittat en region du finner är intressant är det dags att börja bejaka nörden i dig. Grotta ned dig i denna och hitta det som kallas terrior. Terrior kan enkelt sägas vara det uttryck man finner man i viner gjorda utav en grupp vingårdar (eller till och med vinstockar) från en och samma region (ofta under en viss benämning) och som delar vissa förutsättningar såsom jordtyp, väderförhållanden och/eller druvor som bidrar till att ge sin specifika personlighet till vinet. Därefter kan man söka sig till andra viner som görs i samma området och låta sig svepas med… du har då kommit ganska långt på resan in i vinörderiet…

…en resa som garanterat kommer ge många stunder att minnas och att njuta av!

Foto ©Magnus Reuterdahl 2012

Några av mina favoritområden, just nu, är Bourgogne, Bordeaux, Hermitage, Nahe, Burgenland, Piemonte, Etna, Somlói och Champagne – men det finns många, många andra både i Europa och på andra håll i världen – det är bara att smaka sig fram, det finns alltid något nytt att hitta, något nytt att upptäcka, något nytt att smaka!

Foto ©Magnus Reuterdahl 2012

Ett annat sätt är att besöka någon av alla de utmärkta vinbarer som dykt upp på senare år och få hjälp av sommelierer att hitta guldkornen – kom ihåg att man tjänar alltid på att köpa hela flaskor istället för udda glas, så gå ut i ett gäng och beställ in några intressanta flaskor – i slutändan blir behöver notan inte bli mycket dyrare än på haket för dagen – men med mycket mer intressanta smakupplevelser!

Foto ©Magnus Reuterdahl 2012

I Stockholm händer det mesta av det bästa på vinbarsfronten i Gamla Stan och på norra Södermalm där man just nu har 19glas och Erik’s vinbar samt ytterligare två på gång i Frantzén/Lindeberg och Djuret. Med detta inte sagt att det inte finns vinbarer på andra håll i stan; Pontus vinbar, Grodans vinbar är ett par exempel på andra trevliga vattenhål. Det är bara att hålla gluggarna öppna och tipsa gärna om fler både i Stockholm och uti landet, i kommentarsfältet!

Skål

Magnus Reuterdahl

Fler artiklar