I Rueda regerar verdejo

Hur många vita viner från Spanien känner du till? Många kopplar samman Spanien med röda viner men här finns också många spännande regioner som gör främst vita viner. Ett sådant är vinområdet Rueda DO. I Rueda regerar druvan verdejo!

För ett tag sedan var jag i Spanien tillsammans med Wines from Spain. Ett område vi besökte var Rueda i Castilla y Léon. Det vill säga i den nordvästra delen av Spanien nära gränsen till Portugal. De flesta vingårdarna ligger relativt högt, på en platå cirka 700-800 meter över havet och påverkas i den norra delen av område av Doero-floden eller dess bifloder. Detta gör att vinerna har fin fräschör trots varma och torra somrar.

Rueda vinkarta

Verdejo

Verdejo är en inhemsk druva som är känd sedan åtminstone 1500-talet. Det finns dock indikationer på att druvan kommit till Spanien och Rueda från Nordafrika.  Det är en druva som kan ge viner med hög kvalitet, elegans och komplexitet. Det är också en druva som kan ge hög avkastning och i Spaniens varma klimat väl mycket socker.

bevattning vingård
Bevattning, vingård Rueda

Smaken i vinerna är ofta aromatisk med ton av citrusfrukter, meloner, mango, blommor och kryddiga örter samt fänkål. Den ger viner med lite kropp, fin struktur och syra. Det är inte ovanligt att det finns en mandelton i avslutet. Detta ger viner som ofta är lite kryddiga med fin kropp och en lätt bitter gräsig finish samtidigt som det har en riktigt härlig fräschör. En del liknar smaken vid sauvignon blanc, jag tycker dock att vinerna ofta har en mer fyllig ton och en annan aromatisk smak.

Verdejo blommande
Blommande vinranka Verdejo

Verdejo är dock inte den enda druvan som odlas i Rueda. Andra vanliga gröna druvor är viura, sauvignon blanc och till viss del palomino fino. Det är ganska vanligt att det finns några procent av framför allt viura i vinerna även om det står att det är 100% verdejo. Det odlas också en del blå druvor och det produceras även röda och roséviner i området.

Jordmån Rueda. Runda knytnävsstora stenar som visar på gamla flodbäddar.

Annons:

Viner på druvan Vedejo från Rueda på Systembolaget

Spanskt vitt vin Rueda

Finca Montico 2015, Marques de Riscal, 155:-, Nr 71351, Systembolaget beställningssortimentet

Marqués de Riscal är en klassisk producent som kanske är mest kända för sina fina viner från Rioja. Vinhuset har dock gjort vin i Rueda sedan 1970-talet och gjort det bra.

Det här är ett rent fräscht vin men som är både komplext och elegant. Här finns härlig smak av solmogen lime och citron samt en underliggande smak av äpple. Detta backas upp av en lite jästig ton som tillsammans med lätt vaxighet ger vinet lite kropp. Genom detta skär en utmärkt syra som tillsammans med steniga toner drar åt sälta.

Ett riktigt bra vin som passar till såväl den finare festen som för att höja sig ur vardagens gråhet. Utmärkt till fisk, skaldjur, kyckling eller ljust kött.

Spanskt vitt vin Rueda

En rekommendation är att prova Marques de Riscal Baron de Chirel Verdejo Vinas Centenarias 2015 om du får tillfälle. Detta är ett betydligt dyrare vin men med massor av komplexitet och personlighet. Druvorna kommer från gamla stockar och det slår igenom. Frukten är intensiv och eftersmaken riktigt lång. Ett annat Rueda vin från Markisen att hålla ögonen öppna efter är Limousin, även detta lite dyrare men kanske lite mer internationellt i stilen.

Spanskt vitt vin Rueda

Det här är ett härligt och friskt vin med en fin syra och bra längd. I smaken finns citron, gröna äpplen och solmogna päron. I avslutet finns en härlig örtighet som drar åt blommiga örter och en liten ton av grapefruktsbeska. Ett riktigt trevligt sommarvin som passar perfekt med stekt och grillad fisk.

Spanskt vitt vin Rueda

José Pariente Cuvée Especial 2013, 289:-, Nr 75220, Systembolaget beställningssortimentet

Spanskt vitt vin Rueda
Ignacio Pariente vid ett par av betongäggen.

José Pariente är ett  spännande familjeägt vineri där man både jobbar med att bevara det traditionella och drivs av att titta framåt och jobba med utveckling. I detta vin kommer druvorna från gamla stockar, mer än 70 år och från två olika vingårdar, därav cuvée. Vinet är lagrat i betongägg.

Det här är ett riktigt härligt vin med en intensiv och komplex smak. Vinet har fin struktur och elegans. Här finns smak av vit persika, mjälla äpplen och citrusfrukter. Det har en fin lätt aromatisk örtighet med inslag av hö. Vinet har en fin syra och en härlig stenighet med inslag av krita. Vinet ligger kvar länge och avslutas med en liten skalbeska.

Ett riktigt bra vin som håller för lagring. Avnjut tillsammans med hårdlagrad ost och ibericoskinka eller grillad fisk.

Det här är ett vin som jag verkligen gillar dock kan det endast beställas i lådor om 6 flaskor. Det betyder att en låda kostar 1734 kronor.

Viner från Rueda att hålla ett öga på

Som vanligt stöter man också på viner som inte finns tillgängliga i Sverige just nu. Nedan viner är några att hålla ögonen öppna efter om du är på väg till Spanien i sommar. De kan kanske även vara intressanta för importörer!

Spanskt vitt vin Rueda

Två sådana viner kommer från Javier Sanz och heter V Malcorta och V 1863. Detta är ett par av de mest intressanta och bästa vinerna från regionen som jag provat under senare tid. Riktigt fin skärpa, härlig intensitet och massor med elegans. Njut om du hittar dem!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar