Höströda spanska viner

Höstens färger börja spricka fram, gula och röda löv ersätter grönskan. Sociala medier fylls med bilder av korgar fyllda med svamp och snart fylls skogarna med jägare. Då är det dags att se över vinkällaren och fylla den med till exempel höströda spanska viner.

Annons:

Spanien är ett spännande vinland och många av dess röda viner passar hösten som handsken. Ibland är det dock svårt att se skogen för alla riojor. Jag har gått på jakt efter viner från andra spanska vinområden såsom Bierzo, Ribeira Sacra och Priorat. Just nu är det norra Spanien som gäller för mig, såväl nordöstra som nordvästra delen.

vingårdar, Höströda spanska viner

Höströda spanska viner, Bierzo, Kastilien

Bierzo är ett vinområde i nordvästra Kastilien som egentligen har mer gemensamt med vinregionen Galicien. Här är klimatet svalare och påverkas mer av Atlanten. De flesta vingårdarna ligger förhållandevis högt över havet på bergssluttningar. Detta ger viner med massor av fräschör. När det kommer till rött vin är den lysande stjärnan den blå druvan mencia.

Höströda spanska viner

Losada vinos de finca 2016, Bierzo, Spanien, 199:-, Nr 79206, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett läckert primörfruktigt vin med smak av mörka bär, nästan lite josig, men med fin struktur. Frukten kantas med en fin örtighet och massor med stensälta. Vinet är stort, mjukt nästan lite silkigt, fräscht och har massor med elegans och komplexitet. Utmärkt till mat men också till mat. Smakrikt och elegant!

Höströda spanska viner, Ribeira Sacra, Galicien

Nästa vin kommer från Galicien och området Ribeira Sacra. Galicien är kanske mest känt för sina fräscha vita viner från Rias Baixas, vilka är fantastiska i sig. Missa inte heller de röda guldkorn som finns. Även detta vin är till största del gjort på druvan mencia (90%). Det användas också mindre del av druvorna garnacha, mouratón, brancellao och souson.

Höströda spanska viner

Lalama 2014 Dominio do Bibei, Ribera Sacra, Galicien, Spanien, 199:-, Nr 95709, Systembolaget

Vinet har en fin mörkfruktig ton i en såväl smakrik som stram stil. Här finns en härlig fräschör och lång eftersmak. Vinet är elegant och har härlig energi som drar igång saliveringen. Detta går bra till grytor, till kallskuret eller till lagrad ost. Ett vin för vardagen och festen, till mat eller som sällskapsvin!

Höströda spanska viner, Priorat, Katalonien

Till sist vänder vi oss väster ut, till Priorat i Katalonien. Det är en välkänd vinregion för många. Den ligger lite söder om Barcelona och vinerna påverkas av såväl Medelhavet som av hög höjd och mycket sol. Vill du ha ett vin med kraft och elegans är detta något för dig.

Höströda spanska viner

Ferrer Bobet 2016 Vinyes Velles. Priorat, katalonien, Spanien, 375:-, Nr 91155, Systembolaget

Vinet är gjort på druvorna cariñena och garnacha. Detta är modernt och traditionellt på samma gång. Druvorna kommer från gamla stockar som växer i kraftiga sluttningar, de handplockas och jäser i ståltankar varefter de lagras i franska fat. Trots kraft och mycket smak är det fräschör som är ledordet, det finns också en rondör vilket ger vinet en speciell karaktär. I Priorat ger årgång 2016 i de flesta fall lite lägre alkoholhalt och lite högre syra vilket jag gillar.  Vinet passar till vilt eller rött kött och även till höstens grytor. Mycket bra!

Passa på att njuta av höströda spanska viner till vår svenska höstmat. De är goda, smakrika och spännande. Dessa tre viner har också en sak gemensamt, de har mycket fräschör.

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar