Höströda italienska viner

Ibland är det skönt att gå tillbaka till klassikerna. Just nu smakar jag höströda italienska viner. Kommer du ihåg vilka viner som fick dig att börja djupdyka ned i vinets värld. När det kommer till Italien var de första vinområdena som jag verkligen föll för Asti i Piemonte och Chianti Classico samt Brunello di Montalcino i Toscana. Så här till hösten har jag passat på att prova några viner från dessa områden.

Annons:

Höströda italienska viner

När jag började dricka vin lite mer seriöst var det framförallt Frankrike som gällde. Vinerna kom främst från Bordeaux, Bourgongne, Rhone och Champagne. Inget fel i det! Snart fann jag dock nya kärlekar, bland annat i Italien. Kanske var det fotbollen som drog mina blickar dit. Genom fotbollen och lagen lärde man sig Italiens geografi och snart blev det vardag att knäppa en flaska italienskt till helgens serie A match.

Höströda italienska viner
A.C. Legnano hade sin senaste storhetsperiod under 1950-talet. Då Ivar Eidefjell var en av de stora profilerna. Bild från Rekordmagasinet., nr 36, 1952.

Detta är en samling av viner som kan jämföras med klassiska svenska fotbollsspelare som fick oss att längta efter italiensk fotboll och att resa till och uppleva Italien. Spelare som Gre-No-Li, Nacka, Hamrin, Strömberg, Brolin och Zlatan med flera. Alla underhållare av klass. Detta är viner med hög klass, de går dock sina matcher med dina smaklökar och speglar fotbollens drama med kraft, elegans och njutning. Passa på att njuta av höstens smaker, viner och italiensk fotboll, gärna tillsammans!

Brunello di Montalcino

Det första området som fångade mina blickar var Brunello di Montalcino. Jag tror det var något med namnet, det var coolt. Efter att smakat några viner var jag fast. Här finns kraft, smakrikhet, fyllighet och elegans. Ännu idag har jag många favoriter i området och vinerna passar höstens mat perfekt. Detta är viner som mår bra av att lagras, men eken är idag betydligt mer finstämd än förr vilket gör att de också fungerar som yngre viner. Vinerna görs på en särskild klon av sangiovese i södra Toscana. Azienda Agricola La Màgia kom in på bolaget för ett par år sedan och blev en personlig favorit direkt. Årgång 2014 var en svår årgång i många delar av Italien med en relativt kall och regnig sommar men hyfsad höst.

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino La Màgia 2014, Toscana, Italien, 369:-, Nr 92626, Systembolaget (utvalda butiker)

Det här är ett fräscht vin med en fint balanserad frukt och underliggande kraft. Det är inte så fullödigt som Brunello kan vara men i en stil som jag uppskattar där smak av skog, tryffel och örter får ett större spelrum. Här finns smak av syrliga mörka och röda körsbär, plommon och tranbär kombinerat med lätta ekfatstoner och tjärpastiller samt söt tobak. Avslutet är långt och lite kryddigt. På grund av årgången finns här en liten kärvhet och hårdhet varför jag rekommenderar några års lagring eller att du dricker den med mat, gärna en gryta eller grillat rött kött och en fet sås.

Ett riktigt snyggt vin från en tuff årgång med en ton som får mig att längta efter älgstekar, hjortfilé och rådjursadel.

Chianti Classico

Efter att ha ”upptäckt” Brunello di Montalcino var steget inte långt till att upptäcka Chianti Classico. Dessa viner har ett lite annat uttryck av sangiovese. Här finns ofta mer röd frukt, högre energi och mer fräschör än i Brunello-vinerna. I de bästa finns det en liten ton som får mig att tänka på blod och läder. Vinerna har oftast en hint av ekfat, garvsyra och en fin kryddig ton. Det finns många bra och klassiska producenter i Chianti Classico. År 2011 besökte jag Paolo Cianferoni, han gör viner under namnet Caparsa, de har sedan dess varit en personlig favorit. I många år fick jag köpa den i Köpenhamn eller i italien, sedan ett par år finns hans viner dock på bolaget.

Chianti classico

Caparsino 2013, Chianti Classico, Toscana, Italien, 254:-, Nr 92357, Systembolaget (utvalda butiker)

Caparsa är en förhållandevis liten producent som har gjort vin sedan 1982. Vinerna är rena, fräscha, terriordrivna och alltid riktigt bra.
Detta är fräscht och relativt lätt vin med en fin rödfruktig ton med inslag av syrliga körsbär, hallon och lingon samt en lätt aromatiskt blommig ton. Detta kombineras av fräscha örter, skogstoner med en fräsch jordighet. Det har fina tanniner och en snygg ekfatsstruktur. Med lite dekantering kommer frukten fram mer och mer. Här finns en härlig energi som gör vinet trevligt som såväl sällskapsdryck som till mat. Jag tänker kalkon, fasan, confiterade anklår eller en smaklig kyckling.

Ett elegant och friskt vin fyllt med energi som drar igång saliveringen, rekommenderas! Passa på om du vill ha riktigt bra klassisk Chianti Classico!

Piemonte

För många av oss är Piemonte nästan synonymt med druvan nebbiolo och vinerna från Barolo och Barbaresco samt Langhe. Min första kärlek från området var dock druvan barbera och området Asti, dvs barbera d’Asti. Jag har en hatkärlek till denna druva. De bästa vinerna är charmiga, flörtiga och helt fantastiska. Det motsatta gäller för många enklare viner på druvan, de blir för fruktiga, josiga och eller jolmiga. När du hittar rätt är det dock svårt att förstå att de vinerna kommer från samma druva.

Vietti är en klassisk producent i Piemonte som kanske gått lite under radarn hos många, så även hos mig. Jag blev nyligen påmind hur bra deras viner är. Det är så här barbera ska smaka, de gör dock också riktigt bra Barolo! Se till att leta upp några viner från dem, det finns flera i beställningssortimentet. Denna barbera gav mig ett riktigt wow-moment.

Piemonte

Vietti Barbera d´Asti La Crena 2016, Piemonte, Italien, 519:-, Nr 72923, Systembolaget beställningssortimentet

Hur ofta köper du en barbera för en 5-hunka? Detta är ett vin som är värt det! Till skillnad från en Barolo eller Barbaresco från 2016 där det behövs 5-10 års lagring innan vinet börjar hitta sin form så är detta riktigt fint redan nu. Det här är ett slankt vin med mörk och röd frukt samt pigga toner av hallon. Det finns en underliggande kraft  som kommer fram med syre. I vinet finns också en liten kärnbeska och ekfatsstruktur som ger vinet styrsel och komplexitet. I eftersmaken ger ekfaten också en liten kryddighet och rökighet som drar åt bacon tillsammans med andra smaker som skogstoner, en stenkryddighet och sälta. Tillsammans ger detta ett riktigt fräscht vin med struktur men också en liten rund känsla. Det är elegant, komplext och riktigt långt.

Vuxengodis! Drick till lagrad ost, chark, pasta och risotto, kombinera med svamp och/eller kött. En barbera för vinälskaren!

Möt hösten med höströda italienska röda viner och njut!

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar