Höstmat: Piri piri kyckling och vita viner

Solen tittar fram då och då men hösten är här, kylan kommer krypande inpå skinnet och behovet av varma smakrika rätter gör sig gällande. Det gör att jag börjar plocka fram feel good recepten, såsom det till piri piri kyckling. Det är en portugisksik rätt som jag brukar göra i ugn på en bädd av potatis, lök och paprika. Till detta dricker jag gärna vita viner, från Portugal men även från andra platser. Häng med och låt oss njuta av smaker som får oss att drömma om varmare breddgrader och druvor som kan få oss att hitta nya favoritviner.

Piri piri chicken eller peri peri chicken är en portugisisk rätt med rötterna i Angola och Mozambique och i förlängningen från Sydamerika varifrån pepparn kommer. Jag lärde mig att älska den i små tascas på Lissabons bakgator. Idag är de svårt att hitta en genuin tasca, men det är inte omöjligt! En tasca är ett mycket enkelt matställe, ofta likt ett hål i väggen där de ofta bara servera några få rätter. I regel serverar de olika rätter på veckans olika dagar såsom bacalhau, cozida, feijoada, piri piri chicken med mera. Måltiden inleds oftast med lite bröd, oliver samt ost och sköljs med ett enkelt och ofta lokalt vin.

stadsvy

Det blir egentligen inte mycket bättre än så, street food slår ofta fine dining när det kommer till såväl autentiska smaker och äkthet. Jag gillar att försöka återskapa de där smakerna på min kammare, eller rättare sagt i mitt kök. De väcker minnen, de tar mig tillbaka till mina favoritplatser och det får reslusten att pulsera i blodet och hjärtat att slå ett extra slag. När jag väl sätter igång så blir det dock min version av rätterna och över tid kan de skilja sig en hel del från orginalet. Min variant av piri piri chicken har en del av Portugal och en del av Svedala samt lite mexikanska vibbar. När jag öppnar vin hemma så är det inte heller de viner som skulle serveras på den lokala tascan i Alfaia, i Lissabon.

piri piri

Piri piri är peppar som är så het eller så god att den döps till peppar två gånger, namnet kommer från Swahili och betyder ungefär peppar, peppar, om jag förstått det rätt. Pepparsorten piri piri kommer dock sannolikt från Sydamerika. Den togs därifrån av portugiser som senare  planterade den i Afrika och så fick den sitt namn som gett namn till maträtten som idag ses som portugisisk.

pepparfrukter

Det brukar gå att hitta färsk piri piri och det är den bästa att använda till rätten, det går också att använda thai bird’s eye chilli eller anchochilli eller någon annan röd pepparfrukt. Jag använder dock helst färsk pepparfrukt. För att får rätten att bli riktigt god gör jag den vidare helst på en hel kyckling där klipper bort ryggraden och plattar ut kycklingen. Sedan tillagas den ovanpå poatais, paprika och lök, dränkt in en piri pirisås. När kycklingen är klar så häller jag ost över potatis och låter denna gratineras i ugnen en stund till, just detta har jag inte fått i Portugal men det smält ost regerar. Genom att kyckligen tillagats oavnpå potatisen kommer också fetten och såsen koka in i poatisen och ge det hela en helt fantastisk smak.

Jag brukar servera den med en kall korriandersås till för att ge fler dimensioner, i Portugal är det dock inte ovanligt att du toppar den med lite piri piri sås.

Nedan hittar du mitt recept och några trevliga vintips att njuta av till maten.

Annons:

Estou com saudade Portugal

Vintips till piri piri chicken på en bädd av ugnsgrillad krispig potatis med lök och paprika

Piri piri kyckling är en rätt som är het, värmande och fet. Här finns chili, rökt paprika, kyckling och ost. Det är också en rätt som är minst lika god dagen efter när alla smaker verkligen fått sätta sig! Till detta brukar jag i regel dricka vitt vin, gärna med såväl en fin syra som en liten spelande druvsötma. Syran för att skära igenom det feta, det söta för att fånga upp hettan.

Som många av er vet, gillar jag portugisiska viner och med en portugisisk rätt kan jag inte undanhålla er ett sådant. Jag har också plockat fram ett franskt, ett italienskt och ett grekiskt. Fyra riktigt bra viner, som är gjorda på druvor som inte alla känner till eller druvor som ovanliga i den aktuella regionen. Alla fyra har mycket personlighet och en härlig leverans.

Vitt vin PortugalQuinta do Côtto Paço de Teixeiró 2019, Vinho Verde, Portugal, 99:-, Nr 52908, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett kul vin som inte är gjord på regiones mest kända druva, alvarinho och bara innehåller 20 % av den andra kända mer kända druvan, loureiro. Till största delen är det gjort på druvan avesso. Just avesso är en druva som ger gastronomiska viner och det är ett vin som jag tycker passar utmärkt till denna rätt. Här finns rak syra, en fin fruktighet och ett vin med lite kropp. I smaken finns toner av citrus, gula stenfrukter och vita blommor och i avslutet finns en liten aromatisk ton och en lätt spelande druvsötma kombinerat med en fin kryddighet. Vinet står upp fint mot det kryddiga och den distinkta syra skär igenom det feta. Detta är vin med massor av fräschör, elegans och charm.

Vitt vin FrankrikeLaurent Miquel Lagrasse Albarino 2019, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 139:-, Nr 95230, Systembolaget beställningssortimentet

Från IGP Aude, Languedoc-Roussillon, Frankrike tar vi ett vin på druvan Albarino, mest känd från Rias Baxia i Spanien och som Alvarinho i Vinho Verde Portugal. Laurent Miquel gör ett riktigt bra vin med sydfransktouch på druvan. Det är rent, friskt och charmigt! I smaken finns en lätt aromatisk, blommig ton uppbackat med smak av gula krusbär, nektarin, melon, saftiga päron och lime.  Eftersmaken är lång och har enn  snyggt hänbg med en liten fin grapefruktbeska som ger extra fräschör och sting. Ett härligt vin med solmogen frukt och mycket fräschör.

Vitt vin ItalienMarina Danieli ribolla gialla 2020, Friuli Colli Orientali, Italien 179:-, Nr 52336, Systembolaget beställningssortimentet

Ribolla Gialla är en druva som hör hemma i norra Italien. Den viner med en fin fräschör och fin fruktighet. Här finns citrustoner, nätmelon, vita och gula blommor, torkad bergamott och en fin stensälta. Eftersmaken är lång och bär med sig fräschören och lätt grön ton. et är kanske lite i lättaste laget men jag tror ändå att fräschören i vinet kommer få det att bära långt även mot denna lite mer smakrika rätt. Detta är ett riktigt bra vin om du vill upptäcka druvan ribolla gialla.

Vitt vin GreklandTetramythos roditis natur 2019, Peloponnesos, Grekland, 139:-, Nr 51969, Systembolaget beställningssortimentet

Roditis nature är gjort på den grekiska druvan roditis och odlas på hög höjd, ca 850 meter över havet. Det får ligga på jästfällningen i ca 5 månader vilket ger vinet lite djup. I smaken finns citrustoner, persikor, äpplen och honungstoner kombinerat med en lätt oxidativ ton vilket ger vinet såväl karaktär som djup. Eftersmaken är lång och avslutas med en liten druvsötma, fin kryddighet och stensälta. Detta är ett riktigt härligt vin som passar utmärkt med rätter av fågel och med kryddigheten.

Läs mer


Fler artiklar