Annons:

Historien om en gammal vinflaska

Det var en gång, i ett land långt, långt härifrån, för mycket länge sedan… ungefär så brukar många sagor inledas. Denna inledning stämmer väl in på denna historia, om en gammal vinflaska som tog sig hela vägen från Sydafrika till Karlskoga via Stockholm.

Annons:

Jag påmindes om denna historia för ett tag sedan då jag provade ett vin från Sydafrika för en tid sedan. Det vin jag provade kom från producenten Klein Constantia, ett av Sydafrikas äldsta vinerier. Klein Constania var ursprungligen en del av egendomen Constantia. En vingård som etablerades 1685 av den dåvarande guvernören i Kapstaden, Simon van der Stel. Efter hans död 1712 delades egendomen upp i tre olika delar Groot Constantia, Klein Constantia och Bergvliet, varav de första fortfarande producerar viner.

För mig började den historien när jag fick höra om ett ”källarfynd” för några år sedan. Fyndet gjordes dock inte i vilken källare som helst utan i Vin & Sprit museets källare. Idag heter museet Spritmuseum och ligger på Djurgården. Det var inför flytten dit som flaskan dök upp. Den är dock inte utställd på museet utan den ligger sannolikt tillsammans med 12 400 andra fynd som arkiverades i ett bergrum under Karlskoga, men vem vet den kanske dyker upp igen.

Gammal vinflaska

Vinflaskan hittades ursprungligen i samband med dykningar i Stockholms skärgård på 1940-talet och lämnades in till museet. Där glömdes den dock bort, till flytten blev aktuell.

Flaskan i sig är daterad till omkring 1790 och har en tydlig märkning med Constantia Wyn. Då hade jag ingen större kunskap om Constantia, varken som vin eller vineri. Lite efterforskningar gav dock vid handen att vineriet fortfarande fanns kvar och heter Groot Constantia. Detta var kul i sig för det gav mig insikter att Sydafrika var ett betydligt äldre vinland än jag tidigare kände till.

När jag grävde djupare så blev det dock än intressantare. Den person som köpte upp en av de tre delarna, Groot Constantia, efter Simon van der Stel var en svensk sjökapten vid namn Olof Bergh. Han var en sjökapten som föddes i Göteborg 1643, hittade kärleken i Sydafrika, slog sig ned där och blev vinproducent. Han och hans fru fick 11 barn.

Här har vi alltså en sydafrikansk flaska från 1700-talet, hittad utanför Stockholm från ett vineri som var svenskägt. Olof Bergh tog över Groot Constantia 1716 men dog redan 1724. När den aktuella flaskan producerades kring 1790 var han sedan länge död och begravd och hans arvtagare hade då sålt vingården.

Den aktuella flaskan kommer från en senare ägare, som verkligen satt vineriet på världskartan. År 1778 togs Groot Constantia över av Hendrik Cloete och en ny era inleddes. Under denna tid blev de kända för sina söta viner av hög kvalitet. Detta söta vin kallades just Constantia Wyn. Det vill säga ett sådant vin som en gång funnits i den falska som hittades på botten utanför Stockholm och återfanns djupt ned i ett museiarkiv år 2011.

Extra kul var att det går att finna viner från såväl Groot som Klein Constantia på bolaget än idag,

Det söta vinet Constantia Wyn slutades att produceras på 1880-talet. År 2003 återuppstod det igen. Nu är det inte exakt detsamma men det är vin som är gjort för att påminna om svunna tider. Det heter Grand Constance och görs på druvan muscat de frontignan. Flaskan är gjord för att se gammaldags ut, den ser dock inte riktigt likadan ut som flaskan som hittades utanför Stockholm.

Grand Constance 2014, Western Cape, Sydafrika, 339:-, Nr 90287

Det är ett sött vin med smak av solmogen frukt och torkade druvor. Här finns aprikoser, russin, apelsinmarmelad samt honung och mandelmassa. Sötman balanseras upp av en fin aromatisk blommig ton, en liten beska med smak av apelsinolja och en riktigt fin syra.

Från den andra delen av den ursprungliga egendomen Klein Constansia finns det ett riktigt trevligt vitt vin på riesling.

Vitt vin Sydafrika

Klein Constantia riesling 2015, Western Cape, Sydafrika, 249:-, Nr 99956, Systembolaget

Vinet är smakrikt och har ett kryddigt anslag vilket balanseras av en precis syra och härlig fräschör. I smaken finns gröna äpplen, solmogna päron och citrusfrukter med en hint av mandarin och apelsin. Detta backas upp med blommiga örter, solvarm sten och en lite kryddig sälta. Det har en lång avslutning med viss fyllighet.

Detta är ett riktigt trevligt vin som går bra med såväl skaldjur som lite kraftigare rätter.

Museifyndet tog mig från ett dammigt museiföremål till ett vin i en gammal stil till moderna fräscha viner från Sydafrika. Det var också en flaska som fick mig att bli intresserad av Sydafrika som vinland.

Till sist, även om ordet vin har fallit bort från Spritmuseets namn så är det fortfarande ett riktigt trevligt museum. Det är en plats där man kan få inspiration och kunskap via utställningarna. Det är också en plats för riktigt bra smakupplevelser. Spritmuseum restaurang och bar  har spännande och god mat samt massor av bra viner att upptäcka. Gör en djupdyning i deras vinlista nästa gång du är där, vem vet vad du hittar då!

Magnus Reuterdahl

Annons:

Här finns mer att läsa om